Начало Новини Да се разреши контролирано събиране на падналата суха дървесина, отпадане на административните...

Да се разреши контролирано събиране на падналата суха дървесина, отпадане на административните пречки за сеч в малки гори и трайна забрана за износ на дърва

За самотни хора и крайно нуждаещи се домакинства държавата да подсигури поне по 1 куб. дърва безвъзмездно, докато се задвижат останалите процедури

Това са мерките, които в кратки срокове ще решат кризата с дървата за огрев. Зимата е вече тук, а мерките липсват отново!

Не сечта на вековни гори решава проблема, а други бързи административни и законодателни стъпки, които ще осигурят топлината в домовете на българите.

Ние от ВМРО сме категорични, че замитаният под килима вече една година проблем с дървата за огрев за населението доведе до липсата на суровина и спекула с цените. Забавените мерки, които днес обяви министърът на икономиката Никола Стоянов (разрешаване на сеч във вековните гори) са поредната популистка „промяна“ в поредицата от законодателни и бюрократични спънки, довели да настоящата ситуация.

Енергийната криза, която е факт за цяла Европа, предизвика завишено търсене на дърва за огрев за домакинствата повече от 2-3 пъти на база предходната година. В същото време добивът в България, поради гореспоменатите законодателни и бюрократични спънки, е намалял над 1 млн. кубика за година. Остарялото законодателство, което забранява механизирана сеч и създава непосилни правила за добив на дървесина в малки частни имоти например, направи сечта там нерентабилна. С промени в Закона за горите са забранени и голата сеч, и набавянето на паднала, суха дървесина. Заповед на служебния министър проф. Христо Бозуков от май месец 2021 г. пък сложи забрана за сеч във вековните гори. Всичко това, комбинирано с липсата на достатъчно работна ръка и рестрикциите за механизиран добив, доведе до патовата ситуация с липсата на суровина за огрев на домакинствата и нереално високите цени за кубик там, където все пак има предлагане на дърва.

Вместо реални мерки обаче от началото на годината правителството на ПП, ДБ, БСП и ИТН и доминираните от тях 46-о и 47-о НС, заедно с популизма и бездействието на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“, задълбочиха енергийната и икономическата кризи. Занимавайки се единствено с вътрешни крамоли и разпределяне на партийния дял от опразнената държавна софра, на фона на мръзнещи стотици хиляди българи в цялата страна, те доказаха, че националните интереси за тях са само „дъвка за балончета“.

Ето защо ние от ВМРО като национално отговорна партия предлагаме няколко прости и лесно постижими от държавата и парламента стъпки за бързо справяне с кризата с дървата за огрев.

  1. Да отпадне забраната за събиране на суха, паднала маса в горите. Това, разбира се, да става кампанийно под надзора на горските стопанства. С тази стъпка се решават няколко проблема едновременно – почистват се горските терени от стари клони и паднали дървета; набавят се бързо дърва за огрев там, където ситуацията е най-критична и не се изисква намирането на работна ръка, която е проблем за дърводобивния сектор.
  2. Да се даде възможност, при липсата на работна ръка, да се активира чл. 95, ал. 1 от Закона за горите, част А, който дава възможност да се издават индивидуални позволителни за сеч на физически лица за закупуване на дървесина за лична употреба без право на продажба.
  3. Да се облекчи режимът за издаване на разрешителни за добив на дървесина на горска територия, частна собственост до и вкл. 5 хектара.  За целта е нужна промяна в Закона за горите, която да върне предишната норма, според която разрешителните за сеч не се издават от лицензиран частен лесовъд, а се издават от местното горско стопанство. Причината – в момента за малките гори, които са до и вкл. 5 хектара, процедурата е така изработена, че самото заплащане на изискуемата документация води до непосилно оскъпяване и прави нерентабилен добива на дървесина.
  4. Безсрочно удължаване на заповедта на МЗ, която забранява износа на необработена дървесина. Такава заповед има, но срокът ѝ изтече на 17 ноември тази година (т.е. вчера), но поне до момента не е продължена. Целите налични количества, предвидени за износ, трябва да се насочат към българския пазар под строгия контрол на Комисията за защита на конкуренцията с оглед предотвратяване на спекула с цените.
  5. За самотни хора и крайно нуждаещи се домакинства, които са доказано изрядни данъкоплатци назад във времето и не се ползват от други социални плащания, държавата да осигури поне по 1 куб. дърва спешно и безвъзмездно, до трайното разрешаване на проблема. (Това може да стане със съдействието на общините.)

А що се отнася до нереално високите цени на дървесината за огрев там, където я има, то отново държавата трябва да се намеси и да се инициират бързи проверки от Комисията за защита на конкуренцията.

Предложените от ВМРО мерки са изпратени и до служебния министър на икономиката Никола Стоянов, служебния министър на земеделието Явор Гечев и служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари