Начало Новини Да се разреши контролирано събиране на падналата суха дървесина, отпадане на административните...

Да се разреши контролирано събиране на падналата суха дървесина, отпадане на административните пречки за сеч в малки гори и трайна забрана за износ на дърва

За самотни хора и крайно нуждаещи се домакинства държавата да подсигури поне по 1 куб. дърва безвъзмездно, докато се задвижат останалите процедури

Това са мерките, които в кратки срокове ще решат кризата с дървата за огрев. Зимата е вече тук, а мерките липсват отново!

Не сечта на вековни гори решава проблема, а други бързи административни и законодателни стъпки, които ще осигурят топлината в домовете на българите.

Ние от ВМРО сме категорични, че замитаният под килима вече една година проблем с дървата за огрев за населението доведе до липсата на суровина и спекула с цените. Забавените мерки, които днес обяви министърът на икономиката Никола Стоянов (разрешаване на сеч във вековните гори) са поредната популистка „промяна“ в поредицата от законодателни и бюрократични спънки, довели да настоящата ситуация.

Енергийната криза, която е факт за цяла Европа, предизвика завишено търсене на дърва за огрев за домакинствата повече от 2-3 пъти на база предходната година. В същото време добивът в България, поради гореспоменатите законодателни и бюрократични спънки, е намалял над 1 млн. кубика за година. Остарялото законодателство, което забранява механизирана сеч и създава непосилни правила за добив на дървесина в малки частни имоти например, направи сечта там нерентабилна. С промени в Закона за горите са забранени и голата сеч, и набавянето на паднала, суха дървесина. Заповед на служебния министър проф. Христо Бозуков от май месец 2021 г. пък сложи забрана за сеч във вековните гори. Всичко това, комбинирано с липсата на достатъчно работна ръка и рестрикциите за механизиран добив, доведе до патовата ситуация с липсата на суровина за огрев на домакинствата и нереално високите цени за кубик там, където все пак има предлагане на дърва.

Вместо реални мерки обаче от началото на годината правителството на ПП, ДБ, БСП и ИТН и доминираните от тях 46-о и 47-о НС, заедно с популизма и бездействието на ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Български възход“, задълбочиха енергийната и икономическата кризи. Занимавайки се единствено с вътрешни крамоли и разпределяне на партийния дял от опразнената държавна софра, на фона на мръзнещи стотици хиляди българи в цялата страна, те доказаха, че националните интереси за тях са само „дъвка за балончета“.

Ето защо ние от ВМРО като национално отговорна партия предлагаме няколко прости и лесно постижими от държавата и парламента стъпки за бързо справяне с кризата с дървата за огрев.

  1. Да отпадне забраната за събиране на суха, паднала маса в горите. Това, разбира се, да става кампанийно под надзора на горските стопанства. С тази стъпка се решават няколко проблема едновременно – почистват се горските терени от стари клони и паднали дървета; набавят се бързо дърва за огрев там, където ситуацията е най-критична и не се изисква намирането на работна ръка, която е проблем за дърводобивния сектор.
  2. Да се даде възможност, при липсата на работна ръка, да се активира чл. 95, ал. 1 от Закона за горите, част А, който дава възможност да се издават индивидуални позволителни за сеч на физически лица за закупуване на дървесина за лична употреба без право на продажба.
  3. Да се облекчи режимът за издаване на разрешителни за добив на дървесина на горска територия, частна собственост до и вкл. 5 хектара.  За целта е нужна промяна в Закона за горите, която да върне предишната норма, според която разрешителните за сеч не се издават от лицензиран частен лесовъд, а се издават от местното горско стопанство. Причината – в момента за малките гори, които са до и вкл. 5 хектара, процедурата е така изработена, че самото заплащане на изискуемата документация води до непосилно оскъпяване и прави нерентабилен добива на дървесина.
  4. Безсрочно удължаване на заповедта на МЗ, която забранява износа на необработена дървесина. Такава заповед има, но срокът ѝ изтече на 17 ноември тази година (т.е. вчера), но поне до момента не е продължена. Целите налични количества, предвидени за износ, трябва да се насочат към българския пазар под строгия контрол на Комисията за защита на конкуренцията с оглед предотвратяване на спекула с цените.
  5. За самотни хора и крайно нуждаещи се домакинства, които са доказано изрядни данъкоплатци назад във времето и не се ползват от други социални плащания, държавата да осигури поне по 1 куб. дърва спешно и безвъзмездно, до трайното разрешаване на проблема. (Това може да стане със съдействието на общините.)

А що се отнася до нереално високите цени на дървесината за огрев там, където я има, то отново държавата трябва да се намеси и да се инициират бързи проверки от Комисията за защита на конкуренцията.

Предложените от ВМРО мерки са изпратени и до служебния министър на икономиката Никола Стоянов, служебния министър на земеделието Явор Гечев и служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари