Начало Зеленото е родолюбие Да спасим един парк

Да спасим един парк

Длъжни сме да опазим природата си за поколенията. Това посочва в писмо до редакцията на „Биволъ“ Валентин Попов. Той е доктор по икономика и преподавател в университета St Andrews, Великобритания.

Повод за писмото са опитите за застрояване на парк „Бедечка” в Стара Загора.

ВМРО от години защитава и подкрепя всяка инициатива, целяща съхраняване и опазване българската природа. Оповестяването на опитите за унищожаването ѝ е част от решаване на проблема. Сред приоритети на Организацията е кампанията „Зеленото е родолюбие“, а младежките структури в цялата страна провеждат регулярни акции по почистване и облагородяване на околната среда.

Текст на писмото, разкриващо проблема, четете тук:

Уважаеми г-н редактор,

Казвам се Валентин Попов, доктор по икономика и преподавател в университета St Andrews, Великобритания.

Пиша до медии, защото бях алармиран за едно чудовищно злодеяние в родния ми град – Стара Загора. Става въпрос за подготвяното застрояване на старозагорския парк „Бедечка“. Това са 400 декара зелена площ – половината от нея е с алеи и много дървета и се нуждае единствено от акция по почистване. Но, уви, от десетина години я грози застрояване. И съвсем скоро вероятно ще се случи. Ако не направим нещо.

Използвам определението „чудовищно злодеяние” поради две причини. Първата е свързана с неизправностите по влизането в сила на подробен устройствен план (ПУП) за застрояването на парка. Втората засяга последствията от все по-вероятното негово унищожаване.

Каква е била схемата? Навремето се е случило възстановяване на земеделски земи в парка. За целта явно е доказвано, че парк не е реализиран и тези места се водеха като ниви. Споменавам този абсурд във връзка със сегашния дебат за правосъдната система в България. После идва общ устройствен план, който отреди тези места за строителство. И накрая – въпросният ПУП.

Няколко думи за него. Старозагорски архитекти, ландшафтни архитекти, инженери, редовни членове на Камарата на архитектите в България, и съответно на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, пишат в свое възражение, че в Община Стара Загора няма окончателен проект на ПУП, а в същото време в Държавен вестник е било обнародвано обявление за окончателен проект. Пишат също, че нито едно от четирите технически задания по ПУП-а не отговаря на изисквания по чл. 124 и 125 от ЗУТ – задължителни дори за един имот.

И още. Решението за одобряване на ПУП от страна на Общинския съвет в Стара Загора е прието през лятото на 2012 г. със забележка ПУП-ът да се промени. Това е правна нелепица, но тя продължава, след като решението е обнародвано в Държавен вестник близо 4 месеца по-късно, при това в различен вариант. Още тук този ПУП можеше да падне поради нищожност.

Работната група по казуса, сформирана от Общинския съвет преди две години, откри пет имота, които не са били взети предвид при изготвяне на ПУП-а. Това е явна фактическа грешка – която по чл. 134 от ЗУТ трябва да означава промяна на въпросния ПУП и може да даде възможност на Общината да спаси големи части от зелената площ. Общината обаче не проявява такова желание.

Притеснителен е и фактът, че един от проектантите в ПУП-а е общински съветник, което означава, че потенциално съществува конфликт на интереси. Ще спра до тук с нарушенията (а те продължават), като отбележа, че хронологията на събитията също съдържа смущаващи общественото съзнание факти.

Но нима облагодетелстването на частни лица за сметка на обществения интерес не е ежедневие в България? Защо да занимаваме читателите с някакъв си парк? Има защо. В този парк има ценни представители на флората като например над 600-годишния чинар, който е един от символите на града. Тези видове ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ, а въпросният чинар ще бъде ограден с постройки!

Забележете, досега не е установено геодезическо заснемане на растителността (задължително по чл. 63 от ЗУТ). Това е недопустимо, но едва ли е случайно. Още повече според становище на „Зелени Балкани“ си отива екосистемата около единствената в града река – тя преминава точно през парка.

В развитите страни се инвестират милиони за опазване на разнообразието на флората и фауната. Запознат съм с това, защото работя в изследователски център за екологично и природно моделиране (свободен превод на Centre for Research into Ecological and Environmental Modelling – CREEM) към университет St Andrews, Великобритания. На фона на работната ми атмосфера съзнателното унищожаване на парка „Бедечка“ контрастира по ужасяващ начин. Ето защо не мога да мълча повече.

Уважаеми г-н редактор, Вие, аз и всеки един читател носим отговорност. Отговорност пред бъдещите поколения да опазим това, което сме заварили като природа в нашата държава, за да могат те да водят начин на живот не по-лош от нашия. Това опазване включва екосистеми като тази на река Бедечка. Ако не го направим, те ще ни съдят – Вас, мен и всеки един читател.

С уважение,

Д-р Валентин Попов

преподавател в университет St Andrews, Великобритания

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари