Начало Българското семейство Демографските тези на ВМРО бяха изложени на конференция в ЕП

Демографските тези на ВМРО бяха изложени на конференция в ЕП

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки представи в Европейския парламент тезите на ВМРО за подобряване на демографската картина, става ясно от неговата страница в интернет.

В рамките на работна група по тема „Демография” в ЕП представителят на ВМРО Ангел Джамбазки изложи идеи за активна политика в областта на демографията и борбата с негативните демографски тенденции в държавите членки.

В началото  на обсъждането Джамбазки се обърна към участниците като посочи, че на ниво ЕС е необходимо да бъде преосмислена цялостната политика за реакция срещу негативните демографски тенденции в държавите членки.

Безспорно за различните държави членки проблемите са различни, но ние следва да се водим от един основен принцип, че Европа сама би трябвало да реши демографските предизвикателства, за да не допуска дисбаланс и изкривявания, които влекат след себе си още по-опасни обществено-политически и демографски тенденции, каза той.

В хода на разговора за настоящата демографска ситуация в ЕС и прогнозата до 2080 г. Ангел Джамбазки онагледи случващото се в България като застъпи становището, че в чужбина заминават потенциални майки и татковци – половината емигранти са на възраст от 20 до 39 години. Броят на браковете намалява, а България е един от световните лидери по брой на престарели хора. Не е за подценяване и вътрешната миграция, която става причина за обезлюдяването на цели региони и деформирането на други, при които се наблюдава бум, който е несъразмерен на социално-икономическите градски дадености. Подобен дисбаланс води до гетоизация и маргинализация на цели квартали в обезлюдените населени места. В перспектива това води до увеличаване на престъпността и социално изолиране на цели групи.

Ниска раждаемост в страната ни бе акцент в изказването на евродепутата.

Според него липсва актуална и съобразена с новите дадености политика на национално и местно ниво в България относно насърчаване на раждаемостта. От друга страна в България се наблюдава феноменът „професионална раждаемост” – в циганските гета и в циганизираните населени места раждането на деца е обърнато в бизнес, заради получаването на помощи за отглеждане на децата.

Това създава една критична маса от деца, която е извън образователната и социалната система, категоричен е Джамбазки.

По отношение на обезлюдяването, което е един симптоматичен за някои региони в България въпрос, са необходими смели икономически мерки. Има региони в България – Северозападния, както и части от Северния централен регион (според делението на ЕС), в които нещата са критични.

Предложението на Ангел Джамбазки е, че на ниво ЕП и ЕК трябва да се работи в насока на създаване или допълване на съществуващи инструменти за подпомагане на подобни региони.

Във връзка с лошата ситуация в Северозападния и в Северния централен регион би могло да се мисли за механизъм по линия на развитие на крайдунавските райони – пристанища, земеделие, преработвателна промишленост. Относно планинските райони, каквито има и в Северозападния и в Северния централен район бихме могли да мислим в насока допълнително подпомагане на биоземеделие и животновъдство, дърводобив и, разбира се, планински туризъм. Целта е в тези региони да се осигурят високи нива на заетост и да се изравнят средните доходи межди развитите региони и тези, които са в Северозападния и Северния централен региони, посочи той.

Очевидно България е изправена пред един сериозен проблем – миграцията на трудоспособно население. Основният поток е към другите държави-членки. Фундаментална причина – изключително ниският стандарт на живот в България, смята евродепутатът.

Той каза, че икономическата стагнация и бедността са основните двигатели на миграцията. Поради това на първо място следва да търсим механизми, дори на ниво ЕС, за съсредоточаване на инвестиции именно в най-западналите региони. Икономическото съживяване ще намали миграционния поток към държавите членки, а и ще подпомогне подобряване на другите демографски фактори – увеличаване на раждаемостта, намаляване на смъртността в България.

Той посочи един стряскащ факт – поради намалената раждаемост, високата смъртност и миграционния поток към средата на 2014 г. населението на България намалява с темп по 8 души на час.

От България мога да предоставя експертна помощ от една НПО – Център за демографска политика, който обединява експерти и научни работници и преподаватели, изследващи темата за демографията, информира Джамбазки.

За България това намаление на населението като брой не е толкова драстично като при другите страни, но процентно се равнява на 25%, което е стряскащо. Също така населението на възраст над 65 г. става около 35% от населението, което не е икономическо устойчиво – кой ще работи, кой ще плаща вноски към социалната система, за да се справим с това ще трябва да вдигнем пенсионната възраст до предсмъртна, каза още той.

Трябва да се подкрепя дву- и тридетния модел на семействата. Трябва да се подкрепят християнските ценност, защото те са в основата на семейството, заяви в заключение Ангел Джамбазки.

Конференцията стигна до общото заключение, че следва да се активизира обменът на мнения, практики, плюсове и минуси на демографските стратегии в различните страни членки на ЕС.   Да се канят редовно експерти от различни страни (граждански организации, НПО-та), които да изнасят доклади за демографското състояние, както и да излагат своите препоръки. Възприето беше и предложението на Ангел Джамбазки на следващата среща на работната група да бъдат поканени експерти от България. 

Вижте видео >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд

Организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов дари книги и помагала на българите в Цариброд. Това става само дни, след...

Калина Георгиева от Плевен грабна титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г.

15-ото издание на конкурса се проведе онлайн Калина Георгиева от Плевен получи титлата „Мис Македонско девойче“ за 2020 г....

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Коментари