Начало Европейски парламент Джамбазки в директен разговор с потребители в социалните мрежи

Джамбазки в директен разговор с потребители в социалните мрежи

Ситуацията и бъдещето на Македония, етническият мир и евроинтеграцията на Западните Балкани, ролята и въздействието на Русия в региона. Това бяха част от темите, зададени от Информационното бюро на Европейския парламент в България, по време на виртуален разговор с европейския представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

В онлайн анкетата към евродепутата се включиха десетки потребители на социалните мрежи.

В рамките на един час евродепутатът Джамбазки отговаряше на поставените питания.

Ето някои от тях

Петя Илиева: Какви мерки предприемат институциите в ЕС за ограничаване влиянието на Ислямска държава, особено в Западните Балкани, след като станахме свидетели на пропаганден клип, призоваващ мюсюлманите към джихад? Обсъжда ли се това на дневен ред и случва ли се нещо конкретно, някакви превантивни действия, например.

Ангел Джамбазки: Въпросът с Ислямска държава е на дневен ред в ЕП. Всяка сесия има дебати, разговори, спорове. По мое мнение обаче много повече се говори, отколкото се прави. Европа отново върви след проблема, а не действа превантивно. Предлагам редица мерки, включително депортиране на лица, съпричастни към терористите, но това е въпрос, който всяка държава сама си решава.

Слави Димитров: И каква е въздействието на Русия в региона !? Да не би Путин да въоръжава ислямистките главорези от Косово и Близкия Изток? ЕС най-накрая трябва да престане да се държи като слуга на САЩ, защото вече все по-малко хора вярват на глупостите на еврочиновниците .

Ангел Джамбазки: Русия подкрепя политики, особено в Македония, които не са в полза на България. Ислямският тероризъм е проблем на всички ни, включително на Русия. Европа следва да се еманципира от всички големи геополитически фактори, ако иска сама да бъде фактор. Мисля, че в момента самостоятелна европейска политика няма, което е грешка. Нито САЩ, нито Русия трябва да ни бъдат ментори. ЕС трябва да бъде фактор, а не обслужващ съюз или консуматор.

Alexandra Stoyanova: На какъв етап са преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС и какво предстои? Какви са мненията на сърбите по темата? Какво включването на Сърбия би означавало за България? Благодаря.

Ангел Джамбазки: Формалните преговори започнаха през 2014 г., но постигнатият напредък е малък. Преговори се водят по всички преговорни глави и особено внимание се обръща на глава 23 „Съдебна система и основни права“ и глава 24 „Правосъдие, свобода и сигурност“. Но освен преговорните глави, приоритет в преговорите са нормализирането на отношенията и признаването на Косово, както и арестуването и екстрадирането на Радко Младич и Радован Караджич. Това със сигурност няма да е лесно за сърбите. Що се отнася за България от изключително значение е страната ни ясно да заяви, че зачитането и признаването на правата на българската общност в Западните покрайнини е приоритет за нас и за бъдещото присъединяване на Сърбия към ЕС

Pavel Galabov: Много ми е интересно да разбера какво е въздействието на Русия в региона, погледнато от очите на евродепутат? Какви връзки, контакти имате с Русия, за да коментирате ролята ѝ на Балканите? Не говоря за история, а за настоящето време. Благодаря.

Ангел Джамбазки: Влиянието на Русия на Балканите е ясно изразено в решенията, които взимат нашите съседи. За Сърбия е ясно – единствено Русия налага вето за признаване на Косово от ООН. Останалите балкански страни пък имат или много тясна връзка с Белград и следователно с Москва, или силно изразено сръбско малцинство, което силно влияе на процеса на взимане на решения

Pavel Galabov: Говорите за сръбското малцинство, а какво става с българското в съседните нам държави? Какви контакти имате вие, евродепутатите, с тях. Хора от Димитровград се оплакват, че получават много трудно достъп до работа в София и България като цяло, къде точно е проблемът в тази ситуация?

Ангел Джамбазки: Предпочитам да наричам този град с българското му име – Цариброд. Старая се да посещавам и него, и Босилеград, и въобще Западните български покрайнини, поне веднъж месечно. Поддържам непрекъсната връзка с представителите на българското национално малцинство. Поставям техните въпроси, питания и проблеми и в София и пред ЕК и ЕП. Има видео по темата. Помагаме с каквото можем и по отношение на култура, образование и здравеопазване. Следващото ни общо дело ще бъде поклон пред паметта на трима български офицери, загинали над Босилеград и натиск над Белград да позволи изграждането на паметник, съгласно конвенцията от Хага.

Pavel Galabov: Западните Балкани да са част от Обединена Европа, така ли ще се осъществи етническият мир в региона?

Ангел Джамбазки: В това не съм много убеден. Косово и Босна и Херцеговина ми се струват много проблематични. И то не в етнически, а в религиозен план.

Pavel Galabov: Искате да кажете, че в ЕС няма място за нехристиянски държави?

Ангел Джамбазки: Искам да кажа, че държавността отсъства в Босна и Херцеговина и е доста проблематична в Косово. И че в Босна все още живеят стотици муджахидини, които изобщо не споделят европейските ценности. И по-скоро виждат ЕС като част от халифат, управляван според нормите на шериата. Да не забравяме наличието и на Балканския батальон на Ислямска държава.

Pavel Galabov: Благодаря за отговорите, успех и помагайте на българите.

Ангел Джамбазки: Стараем се. Благодаря за участието. Поздрави на Вас.

Любослав Захариев: Не смятате ли, че САЩ е основният провокатор на конфликтите в Украйна и Македония, защо мислите, че Русия има общо във всички военни конфликти на Балканите?

Ангел Джамбазки: Чак във всички надали. Но определено влияе върху Сърбия и Гърция и от там – на Скопие. Според мен двете геополитически сили имат свои интереси на Балканите, които не съвпадат с българските. Не можем да твърдим, че само едните или само другите имат роля в събитият, случващи се у нас и около нас. Важно е ние да следваме нашия интерес и да се възползваме по най-добрия начин от нашите съюзници.

Ivan Ivanov : Ангеле, какво стана с евроквотите за имигрантите и кога ще разширите пределите на неизбежната отбрана?

Ангел Джамбазки: Моята категорична позиция е против квотите за разпределение. Изказах се многократно и ясно по темата. Това не решава проблема с нелегалната имиграция. Това е лекуване на симптома, а не решение. За неизбежната отбрана – текстовете ни са готови и текат консултации за подкрепа. Надяваме се да постигнем нужното мнозинство за приемането им.

Ivan Ivanov : Браво!

Magdalena Mladenova :Кога ще започнете депортация на нелегалните имигранти?

Ангел Джамбазки: Това е задължение на изпълнителната власт.

Румен Филипов: Какво може да направи ЕС като отговор на руските хибридни войски срещу България? България няма институционален, да не говорим за инфраструктурен/финансов ресурс да приема бежанци. Не сме само ние. Лансирате ли Вие/Вашата група/другите групи в ЕП идеята „Крепост Европа“ / „Fortress Europe“ за по-затегнати граници и силно ограничен достъп на емигранти?

Ангел Джамбазки: Да. По-скоро настоявам за ограничаване на нелегалната имиграция, насочена към ЕС и в частност към България. Смятам, че неконтролируемата имиграция от Северна Африка и Арабския полуостров е сериозна заплаха и за България, и за понятието „Европа“ като цяло. Заплахата е и икономическа, и политическа, и демографска, и за сигурността. Но най-сериозната заплаха е демографската. Неконтролируемата имиграция ще промени цивилизационно и културно целия континент. С емиграцията ще сме се справили, когато в България се живее нормално.

Ангел Джамбазки: По отношение на т.нар. „хибридна война“. Този термин ми е малко претенциозен и купешки, ама здраве да е. Това си се нарича пропаганда и съществува, откакто свят светува. Видни са политическите субекти в България, които заработват копейки, за да защитават руските интереси. Както, прочее, са ясно различими и „грантаджийте““ които клечат пред западните посолства. И едните, и другите са безродници. Едни и същи. Служители на чужди пропаганди. Интернационалисти. Ние трябва да защитаваме своя интерес.

Румен Филипов: Тогава идва другият важен за България въпрос. Какво се прави на ниво ЕП за газовата сигурност и енергийния съюз? Аз не съм гласувал за Вас, може да имаме различна визия за това как България да бъде по-добре, но имаме обща почва за консенсус – искаме доброто за България. Няма ли възможност всички евродепутати да се обедините и да защитите в ЕП нуждата и финансиране на интерконекторни връзки със съседите ни, които се „строят“ от 2008 ли 2009 насам. Видяло се е, че няколко правителства нищо не правят. Първо плащаме повече за газ, второ плашат народа ни, че всеки момент ще спрат газът и трябва да наливаме едни пари в обекти със съмнителна необходимост…

Ангел Джамбазки: По тази тема нямаме различия. И в интерес на истината имаме единодушие с останалите колеги. Тези връзки са ни нужни. Категорично. Иначе сме в положение да бъдем изнудвани и да бъде застрашена и без това крехката българска икономика. За кого гласувате е Ваш личен и суверенен избор. И аз го уважавам. Което ще рече – не само можем, а трябва да обсъждаме важни за Отечеството теми.

Румен Филипов: Именно, в тази държава трябва да се постигне консенсус и всички да работим заедно по 3/4 направления. Радвам се, че с колегите Ви в ЕП сте постигнали единомислие по този, дори бих казал стратегически за България, въпрос. Приятен и ползотворен ден. Това е добра инициатива за прозрачност и дебат.

Ангел Джамбазки: Благодаря Ви за участието. Поздрави и успешен ден.

Ivan Ivanov: Според Вас кой стои зад събитията в Куманово?

Ангел Джамбазки: Част от тайните служби на Република Македония и част от т.нар. „недоволни“ от Охридския рамков договор албански командири – Ндренцай, Бего, Соколи, Малишева. В годините, след 2003, те останаха близки до Али Ахмети, тоест до властта, въпреки че се обявяваха за недоволни. Излезе информация за сценарии на властта в Скопие за отвличане на вниманието от протестите. Т.нар. „Малка война“, при която в еднодневно сражение се отклонява вниманието и властта казва – оставете тези протести, нападат ни. Просто албанците не са били уведомени, че никой не смята да ги остави да се изтеглят. Прецакали са ги. Да уточним нещо важно. Нямаше нападение от Косово. Албанците си бяха там. В Куманово. Там си живееха. Това е много показателно.

Димитър Димитров: А ролята и въздействието на САЩ в региона? Основен провокатор на всички конфликти в „новата“ история на Балканите, включително и провокиране на скрита ислямизация на православни държави и залагане на религиозни и етнически „бомби“?

Ангел Джамбазки: Балканите, както Украйна и Близкия Изток, са арена на геополитически сблъсъци. Моето опасение е, че Балканите лесно могат да бъдат ползвани като поредния плацдарм за изфабрикувани революции. Помним Арабската пролет – вече станала зима. Не приемам никакво външно вмешателство, от която и да е страна. ЕС за съжаление не е достатъчно активен, което позволява тук да се правят всякакви експерименти.

Последни Новини

Сглобката е вредна за България и носи повече щети, отколкото ползи

От ВМРО – Българско национално движение не виждаме никакъв обществено полезен смисъл от съществуването на т.нар. „сглобка“. Видната, но неофициализирана формално коалиция...

Карлос Контрера: Целта не сте Вие, целта са Вашите деца

Заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в София Карлос Контрера във „Фейсбук“: Видяхте ли този билборд? Харесва ли Ви?...

Каракачанов: Тагарев тежи на ГЕРБ и ДПС. Той излага България

На Еманюел Макрон му е ясно, че няма как да се пратят войски на НАТО в Украйна – поне Турция и Унгария...

ВМРО – Кюстендил спази традицията: дариха 1000 мартеници и 1000 знамена

Те бяха раздадени в селата Радловци, Раждавица и Рашка Гращица ВМРО - Кюстендил превърна в традиция подаряването на мартеници...

МВнР със скандален гаф за произхода на българите

Председателят на ВМРО и историк д-р Красимир Каракачанов алармира за случая  „Прабългарите – народ от тюркски произход“ – това...

Лобисткият закон за перките в Черно море трябва да бъде оттеглен!

Подкрепяме напълно хотелиерите, ресторантьорите, рибарите и жителите на морските райони Проектът за Закон за енергията от възобновяеми източници в...

Красимир Каракачанов: В момента тече пазарлъка кой какви позиции ще заеме след ротацията

Нашите БТР-и в Украйна ще бъдат едни пътуващи ковчези Ротация ще има, а в момента тече пазарлъка кой какви...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir