Начало Европейски парламент Джамбазки: Да влезе съдията Линч

Джамбазки: Да влезе съдията Линч

НЕ-справедливост в „скапаната“ държава.

Специален коментар на заместник-председателя на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки за портала „Лентата“ 

Чувството за липса на справедливост е единственото нещо, което безусловно обединява българското общество. Тъжно, но факт.

Почти няма български гражданин, който да не е убеден в дълбоката корумпираност и тежките зависимости в цялата система на правоохранителните и правораздавателните органи, от „катаджията“ на пътя, до върховните съдии. Доверието в полицията, следствието и съда е по-ниско от днешните температури в Кнежа.

А основата на модерната държавност, на „гражданската“ държава, на т.нар. „обществен договор“ е именно правосъдието. Равенството пред закона. Съзнанието, чувството, усещането за справедливост. Усещането на гражданите, че системата на правосъдието ги пази от мутри, бандити, цигани, монополи и чиновнически произволи.

Разбира се, българите имаме пълното основание да изпитваме тези чувства и усещания. Пълната безнаказаност на битовата циганска престъпност, липсата на поне една осъдителна присъда на поне едно „знаково“ лице, участник в грабежа и разрухата на държавата, лицемерно и нагло наречени „преход“ и „приватизация“, безпрепятственото бягство на почти всички „знакови“ осъдени престъпници, като братя Галеви, убиеца от „Соло“ и прочее, и прочее, съдебната закрила и чадър над безобразията и изстъпленията на всички видове частни и държавни монополи над българите, ни дават пълно основание за този иначе толкова трагичен извод.

Резултатът от това – пълната липса на доверие в системата на правораздаване. Бунтове на обществото по „знакови“ дела. Бунтове за справедливост. За правосъдие. Бунт във Враца, бунт в Стрелча, срещу поведението на съд и прокуратура по тези случаи, промяна на обвинителни актове под обществен натиск, самоназначаващи се на площада съдебни заседатели, пърхащи с мигли репортерки, които наивно питат „Каква присъда заслужава еди–кой си?“.

Интересно какъв отговор очакват?

От времената на съдията Линч е известно безусловно каква ще е присъдата на площада. И обикновено е без право на обжалване.

Известно е също така, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието излиза от нея.

Вече няма нито спор, нито място за съмнение. Жизнено необходима е истинска и дълбока промяна в цялата система на провоохранителните и правораздавателните органи. Отново от „катаджията“ до върховните съдии.

Иначе идва времето на съдията Линч.

В обществото ни тежко клокочи огромно недоволство.

От това, че братя Галеви не са в затвора, а на неизвестно, но вероятно екзотично място.

От това, че за убийствата, изнасилванията, зверските мъчения на хиляди възрастни хора по малките населени места виновни и осъдени няма. При все, че извършителите са обществено известни.

От това, че след 25 години „преход“ нито един от разграбилите „общото“ не е в затвора. От това, че разните „батковци“, „братковци“, „бисеровци“ и прочее членове на еничарския корпус са обявени за доказано „невинни“.

От това, че не-човекът,  убил Вероника с брадва, се е мотал съвсем свободно по търновската гара, при това с поредна влязла в сила присъда, вместо отдавна да е намазал въжето. Напълно заслужено, прочее. Може би след първото си убийство. Или след второто.

А през това време политиците отново се дърлят за нещо си. Джафкат се за нещо, което патетично наричат „съдебна реформа“. Нещо, което голяма част от хората не разбира, а още по-голяма категорично не вярва в него.

Съдията Линч вече наднича зад ъгъла. В очите на изтерзаното от несправедливост българско общество той е истинската съдебна реформа. Единствената реална съдебна реформа.

Съдията Линч е на площада в Стрелча. Вече люлее примката. Площадите, както е известно, искат смърт.

„Защото е мръсник“, каза един от площадните съдебни заседатели.

„Защото е крадец“, добави друг.

 „Защото е пезевенк“, додаде трети.

Прочее, не е лошо съдебните заседатели и заседателки да се интересуват къде са и какви ги вършат 15-годишните им дъщери. Да не би случайно да „дружат“ с 35-годишни тежки криминалци и рецидивисти с по десетина присъди в досиетата си.

Та както изглежда, на площада в Стрелча линчът ще е единственият отговор, единственото решение, което може да се противопостави на тежко корумпираната и пробита съдебна система.

Обаче, както вече отбелязахме, при съдията Линч апелации и обжалване няма. Може пък да е за добро.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари