Home Европейски парламент Джамбазки: Да влезе съдията Линч

Джамбазки: Да влезе съдията Линч

НЕ-справедливост в „скапаната“ държава.

Специален коментар на заместник-председателя на ВМРО и член на Европейския парламент Ангел Джамбазки за портала „Лентата“ 

Чувството за липса на справедливост е единственото нещо, което безусловно обединява българското общество. Тъжно, но факт.

Почти няма български гражданин, който да не е убеден в дълбоката корумпираност и тежките зависимости в цялата система на правоохранителните и правораздавателните органи, от „катаджията“ на пътя, до върховните съдии. Доверието в полицията, следствието и съда е по-ниско от днешните температури в Кнежа.

А основата на модерната държавност, на „гражданската“ държава, на т.нар. „обществен договор“ е именно правосъдието. Равенството пред закона. Съзнанието, чувството, усещането за справедливост. Усещането на гражданите, че системата на правосъдието ги пази от мутри, бандити, цигани, монополи и чиновнически произволи.

Разбира се, българите имаме пълното основание да изпитваме тези чувства и усещания. Пълната безнаказаност на битовата циганска престъпност, липсата на поне една осъдителна присъда на поне едно „знаково“ лице, участник в грабежа и разрухата на държавата, лицемерно и нагло наречени „преход“ и „приватизация“, безпрепятственото бягство на почти всички „знакови“ осъдени престъпници, като братя Галеви, убиеца от „Соло“ и прочее, и прочее, съдебната закрила и чадър над безобразията и изстъпленията на всички видове частни и държавни монополи над българите, ни дават пълно основание за този иначе толкова трагичен извод.

Резултатът от това – пълната липса на доверие в системата на правораздаване. Бунтове на обществото по „знакови“ дела. Бунтове за справедливост. За правосъдие. Бунт във Враца, бунт в Стрелча, срещу поведението на съд и прокуратура по тези случаи, промяна на обвинителни актове под обществен натиск, самоназначаващи се на площада съдебни заседатели, пърхащи с мигли репортерки, които наивно питат „Каква присъда заслужава еди–кой си?“.

Интересно какъв отговор очакват?

От времената на съдията Линч е известно безусловно каква ще е присъдата на площада. И обикновено е без право на обжалване.

Известно е също така, че когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правосъдието излиза от нея.

Вече няма нито спор, нито място за съмнение. Жизнено необходима е истинска и дълбока промяна в цялата система на провоохранителните и правораздавателните органи. Отново от „катаджията“ до върховните съдии.

Иначе идва времето на съдията Линч.

В обществото ни тежко клокочи огромно недоволство.

От това, че братя Галеви не са в затвора, а на неизвестно, но вероятно екзотично място.

От това, че за убийствата, изнасилванията, зверските мъчения на хиляди възрастни хора по малките населени места виновни и осъдени няма. При все, че извършителите са обществено известни.

От това, че след 25 години „преход“ нито един от разграбилите „общото“ не е в затвора. От това, че разните „батковци“, „братковци“, „бисеровци“ и прочее членове на еничарския корпус са обявени за доказано „невинни“.

От това, че не-човекът,  убил Вероника с брадва, се е мотал съвсем свободно по търновската гара, при това с поредна влязла в сила присъда, вместо отдавна да е намазал въжето. Напълно заслужено, прочее. Може би след първото си убийство. Или след второто.

А през това време политиците отново се дърлят за нещо си. Джафкат се за нещо, което патетично наричат „съдебна реформа“. Нещо, което голяма част от хората не разбира, а още по-голяма категорично не вярва в него.

Съдията Линч вече наднича зад ъгъла. В очите на изтерзаното от несправедливост българско общество той е истинската съдебна реформа. Единствената реална съдебна реформа.

Съдията Линч е на площада в Стрелча. Вече люлее примката. Площадите, както е известно, искат смърт.

„Защото е мръсник“, каза един от площадните съдебни заседатели.

„Защото е крадец“, добави друг.

 „Защото е пезевенк“, додаде трети.

Прочее, не е лошо съдебните заседатели и заседателки да се интересуват къде са и какви ги вършат 15-годишните им дъщери. Да не би случайно да „дружат“ с 35-годишни тежки криминалци и рецидивисти с по десетина присъди в досиетата си.

Та както изглежда, на площада в Стрелча линчът ще е единственият отговор, единственото решение, което може да се противопостави на тежко корумпираната и пробита съдебна система.

Обаче, както вече отбелязахме, при съдията Линч апелации и обжалване няма. Може пък да е за добро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

МЕДИИТЕ ЗА ВМРО

Днес.БГ: ВМРО: Големите партии гледат на ИК като възможност за гласове Нюз.БГ:Джамбазки: Речта на Урсула фон дер Лайен е пълна с противоречия и полуистини БНТ: Каракачанов:...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места.

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Коментари