Начало Блог Джамбазки: Дошлите от Скопие не постигнаха целта си да ни провокират

Джамбазки: Дошлите от Скопие не постигнаха целта си да ни провокират

Македония е била и ще бъде българска, заяви той.

Не позволихме провокацията на македонските граждани в Благоевград. Феновете на „Пирин” се държаха най-любезно – те задаваха въпроси, не получиха отговори от македонските гости.

Това заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки  в предаването  „На фокус” по NOVA по повод протеста на ВМРО срещу откриването на македонски клуб в Благоевград на името на Никола Вапцаров.

Целта, ако избухне напрежение, беше, да изравнят резултата, заяви той визирайки вандалщините при откриването на нашия клуб в Битоля.

Много парадоксално щяхме да докажем, че сме един народ, ако ги бяхме набили, каза евродепутатът и съпредседател на ВМРО.

За присъствието на лидера на опозиционната партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски той коментира, че Мицкоски е водач на организация, откраднала четири свещени за България букви.

Мицкоски е един от малкото в Македония, който няма български корени, неговата история е просръбска, проколонистка. Той няма да види там дядо си, но попречи на другите – можеха и трябваше да го видят, каза Джамбазки.

Видях хора, с татуировки на ръцете с един от символите на най-яростната сръбска, антибългарска организация. Слогънът е „Само с огин сърбинът спасява” … ВМРО е воювала с тази организация. Този човек е дошъл в България – за какво, защо? Знае ли къде отива изобщо с тези символи. Той е част от ВМРО-ДПМНЕ, възмути се Джамбазки.

Той запита какво ще ни покажат в този македонски клуб – Сборникът на братя Миладинови ли, които са българи ли.  

Провокацията им не стана и това е добре. Тези 200 души бяха дошли с автобуси от Скопие. Не постигнаха целта си, каза Джамбазки.

По думите му българските клубове в РСМ са застрашени. Македония е държава, която иска да е член на ЕС, а приема закон, който забранява гражданските организации, даде пример Джамбазки.

На всички лингвисти е ясно, че т.нар. македонски език е кодифициран български език. България не признава и не е длъжна да признава т.нар. „македонски език”. Официалният език там, както е тръгнало, ще е албански, заяви Джамбазки..

Относно политиката в Европа той смята, че ЕС се опитва да ни унифицира. Те ползват войната на Русия в Украйна да натискат България, обясни съпредседателят на ВМРО.

Според него е изключително важно първо да има безпрекословна защита на правата и интересите на българските граждани в Македония.

Не мисли, че Македония ще влезе в ЕС, защото властта там не иска държавата им да влезе в ЕС. На тях им трябва етикет. Те дори не са започнали преговори. Не са започнали промени в Конституцията. Те разчитат ЕС да натисне България да направи ново предателство и да отмени изискванията си, обясни той.

Относно опита за съставяне на кабинет и отсъствието на ВМРО от 48-ия парламент, Джамбазки каза, че към ГЕРБ имат тежки критики. Струва ми се, че се опитват да влязат във властта навсякъде. ГЕРБ ще се опитат да влязат в управление. За мен важен е въпросът защо ГЕРБ предадоха Македония, обясни Ангел Джамбазки.

Македония е, била и ще бъде българска, заяви накрая той.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари