Начало Европейски парламент Джамбазки е избран в делегацията на ЕС за Македония

Джамбазки е избран в делегацията на ЕС за Македония

Ще бъда безкомпромисен към действието или бездействието на скопската власт, защото европътят на Македония минава през София, категоричен е Ангел Джамбазки – представител на ВМРО в Европейския парламент и заместник-председател на партията.

По време на учредителното събрание на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет „ЕС – Бивша югославска република Македония“ бяха избрани ръководителите ѝ. За заместник-председател на делегацията бе определен българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Предстои ни много работа по проверка на критериите и тяхното изпълнение от страна на Македония за членство в Европейския съюз. Трябва да съблюдаваме за прилагането на конкретни мерки по отношение на фундаментални въпроси. За нас с приоритет са спазването на човешките права, в частност на различните общности в Македония, езикът на омразата срещу България в медиите да бъде премахнат, запазване на българското историческо наследство в Македония, обясни Ангел Джамбазки.

Македония трябва ясно да покаже желание за интеграция и зачитане на основните европейския принципи. На всички отговорни фактори в Скопие да е ясно – пътят на Македония минава през добри отношения със София, категоричен бе евродепутатът.

Радвам се, че желанието ми да бъда част от Делегацията бе уважено. Вярвам, че присъствието на последователен борец за правата на българите в Македония в тази група ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за държавата – кандидатка за членство. Аз съм представител на 120-годишната ВМРО, която е създадена именно с тази цел – да защитава българите в Македония. Това ме задължава да бъда безкомпромисен към действията или бездействията на скопската власт, допълни Джамбазки.

Той получи правото да ръководи първото учредително заседание и начерта пред остналите членове на комисията амбициозна програма, която да обхване в цялост изискванията, поставени пред Р Македония, за членство в ЕС.

Съвместният парламентарен комитет „ЕС – Бивша югославска република Македония“ е учреден през 2004 г. и се състои от еднакъв брой членове на ЕП и на Събранието на БЮРМ. Съвместният парламентарен комитет заседава два пъти годишно и задачата му е да отчита всички аспекти на отношенията между ЕС и Бивша югославска република Македония, както и изпълнението на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Съвместният парламентарен комитет може да дава препоръки на Европейския парламент, на Събранието и правителството на Бивша югославска република Македония, на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.

За председател на Делегацията към Комитета бе избран Алоиз Петерле от Словения, а заместници са българските евродепутати Сергей Станишев и Ангел Джамбазки.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари