Начало Европейски парламент Джамбазки е избран в делегацията на ЕС за Македония

Джамбазки е избран в делегацията на ЕС за Македония

Ще бъда безкомпромисен към действието или бездействието на скопската власт, защото европътят на Македония минава през София, категоричен е Ангел Джамбазки – представител на ВМРО в Европейския парламент и заместник-председател на партията.

По време на учредителното събрание на Делегацията в Съвместния парламентарен комитет „ЕС – Бивша югославска република Македония“ бяха избрани ръководителите ѝ. За заместник-председател на делегацията бе определен българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Предстои ни много работа по проверка на критериите и тяхното изпълнение от страна на Македония за членство в Европейския съюз. Трябва да съблюдаваме за прилагането на конкретни мерки по отношение на фундаментални въпроси. За нас с приоритет са спазването на човешките права, в частност на различните общности в Македония, езикът на омразата срещу България в медиите да бъде премахнат, запазване на българското историческо наследство в Македония, обясни Ангел Джамбазки.

Македония трябва ясно да покаже желание за интеграция и зачитане на основните европейския принципи. На всички отговорни фактори в Скопие да е ясно – пътят на Македония минава през добри отношения със София, категоричен бе евродепутатът.

Радвам се, че желанието ми да бъда част от Делегацията бе уважено. Вярвам, че присъствието на последователен борец за правата на българите в Македония в тази група ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за държавата – кандидатка за членство. Аз съм представител на 120-годишната ВМРО, която е създадена именно с тази цел – да защитава българите в Македония. Това ме задължава да бъда безкомпромисен към действията или бездействията на скопската власт, допълни Джамбазки.

Той получи правото да ръководи първото учредително заседание и начерта пред остналите членове на комисията амбициозна програма, която да обхване в цялост изискванията, поставени пред Р Македония, за членство в ЕС.

Съвместният парламентарен комитет „ЕС – Бивша югославска република Македония“ е учреден през 2004 г. и се състои от еднакъв брой членове на ЕП и на Събранието на БЮРМ. Съвместният парламентарен комитет заседава два пъти годишно и задачата му е да отчита всички аспекти на отношенията между ЕС и Бивша югославска република Македония, както и изпълнението на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Съвместният парламентарен комитет може да дава препоръки на Европейския парламент, на Събранието и правителството на Бивша югославска република Македония, на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.

За председател на Делегацията към Комитета бе избран Алоиз Петерле от Словения, а заместници са българските евродепутати Сергей Станишев и Ангел Джамбазки.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари