Начало Европейски парламент Джамбазки: Запазването на КИЦ в Босилеград е национална кауза

Джамбазки: Запазването на КИЦ в Босилеград е национална кауза

Българите в Босилеград от години защитават своя български произход и самосъзнание, въпреки сериозните опити на сръбските власти да асимилират сънародниците ни там. Как е възможно, след като хората в Босилеград и работещите в културния център не са на държавна издръжка и като България не дава средства там, а те се самоиздържат, нашата държава да решава да закрива центъра. Това е недопустимо и ние няма да го позволим.

Това коментира Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО в сутрешния блок на БТВ. Сръбска интрига нарече Джамбазки факта, че Сърбия не осигурява европейски начин на живот на националното ни малцинство там.

Това е национална кауза. На сърбите трябва да им се каже: „Няма да мине вашият номер, както винаги“. Искаме външно министерство да обърне внимание на българите в Босилеград, нищо повече, призова заместник-председателят на ВМРО. 

Той заяви, че поставя като национална кауза запазването на културно-информационния център за българското малцинство в Босилеград. Това са хората, които възстановиха честванията, стотици деца помнят българския език и много деца от там идват да учат в нашите университети. За разлика от нашите български власти, сръбските власти действат и работят много сериозно за интересите си в Западните покрайнини, включително и в Босилеград. 

Хората, които са начело на българския информационен център там, са направили много за запазването на българското и именно заради това в момента сръбските власти ги съдят – например за това, че искат и се борят да възстановят българските военни паметници на територията, добави Джамбазки. 

Българските власти от години не защитават реално правата на българите зад граница, включително и тези в Босилеград. Въпреки всички приказки реално културният център там никога не е бил на издръжка от нашата държава, коментира той. Ние от десет години се борим за издаването на учебници на български език в Босилеград – нещо, на което според сръбския закон нашите сънародници там имат право, но сръбската администрация и държава от години ни мотае с административни спънки, заяви Джамбазки. 

Ангел Джамбазки обясни, че той и ВМРО ще продължат да се борят за нашите сънародници в Западните покрайнини и Босилеград – след като сръбската държава е признала българското малцинство там, нека съответно да му осигурява привилегиите, които им се полагат като едни нормални европейски граждани. 

В коментар за колегите си български евродепутати в Европейския парламент Ангел Джамбазки посочи, че въпреки някои лоши примери за наши представители, които не знаят добре чужди езици, като цяло всички са подготвени и се справят със задълженията и работата си. Има комисии, в които се говори само на служебно определените езици в Европа – английски, френски, немски и няма как един евродепутат да участва в съответните комисии без да е много добре подготвен на първо място езиково. 

Да, настоящото правителство е трудно в своите действия и коалиционните отношения са трудни, но именно затова смятам, че Патриотичният фронт сме като един балансьор между партиите поддържащи управлението, за да предпазваме някои от партиите и министрите в кабинета да залитат в една или друга посока, завърши Джамбазки.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари