Начало Блог Джамбазки: За мен Македония е причината да се занимавам с политика

Джамбазки: За мен Македония е причината да се занимавам с политика

Ангел Джамбазки, евродепутат – ВМРО в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Ситуацията в България

Започва предизборна кампания, за съжаление, по обичайния за тези географски ширини начин – не особено чистоплътна и не особено политическа, от което политическият живот и обществото губи, но такава е реалността, коментира Джамбазки.

Кой я започна тази кампания, Борисов ли, попита водещата.

Съвсем очевидно е, че той по-скоро е обект на такава кампания. Неведнъж и по други поводи съм коментирал и сега ще го повторя, че всяка такава кампания, свързана със снимки на лично пространство, спални, бани, тоалетни е изключително нечистоплътна и отвращава останалите български граждани.

Националната сигурност на България; Кой ръководи службата за охрана?

Ако Вие се видите спящи, заснети от някого си, неизвестно от кого, как ще се почувствате и няма ли да Ви мине през ума, че който е влязъл да Ви заснеме спящ, може да влезе и с да не казвам каква друга цял, но тя да има летален изход? Застрашена ли е националната сигурност на България и трябва ли Радев да свика консултативен съвет по национална сигурност, попита Беновска.

Джамбазки заяви, че това застрашава сигурността на институцията министър-председател, без значение как се казва човекът на тази длъжност. Охраната му дължи отговори и още по-видна е нуждата от разговор за това как е структурирана службата за охрана. Знаете, че нашите народни представители настояват и предлагат тази служба да бъде преформатирана по някакъв начин. Няма и особена логика да има служба за охрана, която да бъде подчинена на някой друг, извън изпълнителната власт. Защо да се разделят службите за сигурност в държавата? България е парламентарна република, която избира министерски съвет. Този министерски съвет е орган на изпълнителната власт и службите за охрана, както и служби за всякакви други изпълнителни действия, трябва да бъдат част от тази система за сигурност. С оглед на сегашната политическа ситуация според мен и да има, и да няма консултативен съвет по национална сигурност, ще бъде просто още едно поле за размяна на удари и не вярвам оттам да произлезе нещо кой знае колко смислено, коментира Джамбазки.

Правителството ОП-ГЕРБ; Компроматната война – кой я организира?; Цветан Цветанов; Президентът Радев

Вие сте коалиционни партньори ВМРО, в коалицията ОП, и ГЕРБ. Как оценявате бъдещето на коалиционната Ви политика на фона на тази компроматна война, попита Беновска.

Джамбазки смята, че тази война не е от вчера и многократно са правени опити да бъде „вбиван клин“ в отношенията на партньорите. Тази коалиция не е защото някой харесва или не харесва някого. Тя е защото това беше волята на българските граждани преди близо 4 години и те с гласовете си дадоха задача и мандат за управление. Този мандат е основан на споразумение за съвместно управление, той има своите задачи. Дотогава докато те се изпълняват, макар и с известно скърцане понякога, макар и със сблъсъци понякога, неизбежни разбира се, политическите сили имат своите задачи, а и своите поддръжници, пред които трябва да се отчита. Не мисля и не вярвам, че подобен тип политика, а и не би трябвало, на записи, компромати, на такива унижаващи снимки, опити да бъдат унижавани лица в изпълнителната власт би трябвало да бъдат мотив за взимане на едно или друго политическо решение. Аз съм убеден, че те няма да се свършат и няма да се спрат хората, които ги организират, каза Джамбазки.

Според него някои се водят от егото си и се вижда, че леко губят политическо равновесие, а някои от тях преследват и защитават корпоративни политически интереси.

Цветанов участва ли тук, попита водещата, а евродепутатът от ВМРО заяви, че подозренията на министър-председателя Борисов са именно в тази посока.

БСП и изборите за лидер на партията

Застрашава ли Корнелия Нинова, или пък БСП, ако някой друг застане начело на БСП – Кирил Добрев, Георги Гергов, Жаблянов, Краси Янков и т.н., може би, ще се появят и други претенденти, Вас ОП-ВМРО-ГЕРБ на следващите избори, попита Беновска.

Наблюдавайки социологическите прогнози към този момент, макар че някой основателно може да каже, че е твърде рано, мисля, че не застрашава никого. Застрашава най-вече себе си, защото политическото им поведение в последните месеци е меко казано неудачно и за тях самите, и за държавата. Те някак не успяха да намерят, макар че не е редно да коментираме политическите опоненти по такъв начин, но ще направим това изключение – те някак не успяха да си изберат страна в ранните моменти на пандемията и на истерията. Те или трябваше да бъдат в ролята на отговорна опозиция, която работи заедно с правителството, защото това беше време, в което не трябваше да има делене, или пък да вземат крайно критичната позиция. Те се опитаха да правят и двете. Резултатът е абсолютно видим и ми се струва, че са втренчени по-скоро вътре в себе си, коментира Джамбазки.

На въпроса на водещата кой ще спечели и дали ще е Корнелия Нинова евродепутатът от ВМРО заяви, че не знае и не е особено заинтересован, но сега  не са адекватна опозиция.

БСП се нарича социалистическа и се опитва да бъде такава, но никога не забравя своето минало и не се извинява за него, не се извинява за тежки политически престъпления, които са вършени от тяхно име. Насилствената македонизация, измислянето на македонска нация и опитът да бъде отродена част от България – няма да видите хора като г-н Жаблянов да се извиняват, а те отричат правата и законните интереси на българите в западните български покрайнини, наричат ги под едни други странни начини. Те са раздвоени между политическата си носталгия и опита си да се направят на нещо друго, каза Джамбазки.

Северна Македония

Какво ще се случи в Македония и как ще разрешим техните противоречия с нас, попита Беновска.

Джамбазки каза, че противоречия имат югоносталгиците и хора, които работят за чужди интереси – за Белград, за Москва, хора, които се опитват да изопачават историята. За мен Македония е причината да се занимавам с политика. Там сега предстоят важни избори и това, което трябва да се случи, е да бъде забравена антибългарската реторика. Андрей Ковачев е свидетел как партия, която нагло продължава да нарича себе си ВМРО-ДПМНЕ, всъщност е изцяло просръбска и използва антибългаризма като основа на своята кампания. Тя дълги години изповядваше напълно исторически идиотската теза на антиквизацията, като твърдеше, че те са преки наследници на Александър Македонски и коня му Буцефал и трудно бих си представил какво ще се получи от съчетанието между древно елински владетел и кон, най-вероятно кентавър. Познато е на човечеството. Цялата тази тяхна теза е някакъв исторически кентавър. Това, което ще искаме от тях, е който и да спечели, да уважава правата и законните интереси на стотиците хиляди граждани с македонско гражданство, но българско самосъзнание в Македония, да спрат изопачаването и фалшифицирането на българската история, да спрат посмъртно да издават лични карти на хора, които сме определяли приживе като българи – Гоце Делчев, да спрат да използват антибългаризма като единствена политическа теза. Много важно – коридор № 8 – София-Скопие-Тирана. Това е нашата геополитическа линия, която ще се противопостави на вековните ни противници, коментира Джамбазки.

Пакетът „Макрон“

Какво очакваме от Европа за България и как ще се разреши въпросът на 8 юли с пакета „Макрон“, попита Беновска.

Джамбазки каза, че ще се настоява скандални и абсурдни текстове да не бъдат приемани като тези за връщане на празните камиони, защото това е лицемерие, когато се говори за Зелена сделка и от друга страна да искаш да връщаш празни камиони и да горят тонове нафта. Единствената цел на тази разходка на камиони е да бъдат фалирани източни бизнеси, в това число и български. Българските и източните превозвачи бяха тези, които спасяваха по време на пандемията човешки животи. Те бяха хората, които караха спринцовките, лекарствата до болниците, така че ще бъде много шизофренично и антиевропейско, позволете ми иронията аз да го кажа, колегите ни европейски представители да гласуват нещо подобно толкова нахално. Никоя друга външна пропаганда не може да направи толкова срещу идеята на ЕС, колкото подобно гласуване. Дори да се съберат в едно мазе руският президент, президентът на Китай и всички зли сили външни и да започнат да мислят как да направят по-лоша пропаганда, не могат да го направят, не могат да направят нещо по-антиевропейско срещу идеята за единен общ пазар. Този проект в същността си е порочен, той противоречи на идеята за единен общ пазар, свободна конкуренция, а това са основите на ЕС и неговото най-ценно нещо, заключи Джамбазки.

Целия разговор гледайте във видеото>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари