Начало Блог Джамбазки: За нас от ВМРО Македония е първа и последна грижа и...

Джамбазки: За нас от ВМРО Македония е първа и последна грижа и ни мотивира да се занимаваме с политика

Ангел Джамбазки, евродепутат и зам.-председател на ВМРО, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Г-н Джамбазки, как си представяте, че ще се промени позицията на България спрямо Македония, така че нашата югозападна съседка да получи обратен завой към Европейския съюз?

Ангел Джамбазки: Няма никакви промени. Единственото нещо, което трябва да направят в Скопие, е да спрат речта на омразата, да престанат да фалшифицират българската история, да признаят правата и законовите интереси на българите в Македония, дори на тези българи, които имат македонско гражданство, защото те не са малко. Ето такива не много трудни неща, те могат да ги направят от утре. Така че извън – разбирам, че вероятно и Вие усещате иронията в гласа ми, но като изключим този толкова пряк отговор на Вашия въпрос, който казва, че все още е възможно от утре да започнат преговорите за Европейския съюз, на всички ни е ясно, че това е някаква утопия.

Защото в Скопие без всякакво съмнение продължава да владее и произволно да управлява един антибългарски, просръбски, прокремълски режим. Този режим, тези хора, които са там, ще имат няколко задачи. Едната е да пазят тези, които са били националните предатели след 1944 г., другите да продължават антибългарската денационализация. Изобщо, там има едни хора, които работят това – да бъдат антибългари. Така че те от нас разрешение и съгласие за начало на преговорите за членство в Европейския съюз не могат и не трябва да получават. И аз много силно се надявам, че това, цитираното от Вас заглавие на иначе авторитетния западен вестник „Файненшъл Таймс“ е по техен образец, по техен начин попреиначено малко, засилено малко, сгъстени са краските, нещо такова. Надявам се те да са си поизмислили нещо в опит да се докарат пред хората, които им дават заплата и им дават работа. Това в противен случай би било много тежък проблем за новото българско правителство. И не само заради общественото мнение, което в България над 80% подкрепя това – в края на краищата най-сетне властта в Скопие трябва да признае историческата истина и да спре да се гаври с българската памет, защото това всъщност искат по-голяма част от българските граждани. Ни повече, ни по-малко това искаме и ние от ВМРО.

Това би означавало, че г-н Петков и воденото от него правителство ще се сблъскат челно с реалността, че българският народ все пак не е толкова емоционално нихилистичен и толкова емоционално предателски настроен. И това ще бъде фалстарт на това управление. Така че силно се надявам заглавието да е преиначено, заглавието да е засилено, заглавието да е пропагандно, а не реално, и г-н Петков да не е казал, че тук до 6 месеца ще убеди българската нация какво трябва да направи, с оглед на исканията на нашите европейски партньори, защото това няма да стане.

Първо, исканията на нашите европейски партньори са безумни. Те дори са антиевропейски сами по себе си, защото аз не мога да си представя, че някой от тези хора продължава да си мисли, че ще продължава да лъже и да крие, че в днешна Република Северна Македония драстично се нарушават човешки права – правата на българите за национално самоопределение. Това е известен факт и няма как някой да се прави, че не го е забелязал. Това няма как да продължи. От друга страна няма как да продължи да се крие фактът, че всъщност антибългарската кампания в Македония не е проевропейска, тя е антиевропейска, тя е вдъхновена, тя е измислена, тя е организирана от Белград с любезното съзнание и с любезното съдействие на властта в Кремъл. Това са известни неща.

Така че пак ще кажа – искрено се надявам, силно се надявам властите в Скопие да разберат, че с този модел няма как да продължат. И дори самото заглавие на „Файненшъл Таймс“ според мен е и платено от там. Така, както наскоро имаше и в един от най-известните, най-реномираните германски вестници – „Франкфурт Алгемайне Цайтунг“, мисля, едно много остро антибългарско интервю. Аз си мисля, подозирам, и предполагам, че това са сериозно финансово подплатени усилия от скопската държава. Да, ясно – те плащат, ние дремем, както обикновено, но историческата истина е една и тя няма да бъде платена, и тя няма да бъде осигурена по този начин, по който си мислят. Така че силно се надявам това да е поредно сгрешено заглавие, нека така да го кажа.

Водещ: Г-н Джамбазки, обаче във „Файненшъл Таймс“ колегите цитират българския министър-председател. Той казва буквално: „Ще предложим нова процедура по отношение на Северна Македония, много бърза, с много кратък краен срок от само шест месеца“. И по-нататък: „Ще използваме работни групи, които да изготвят решения по въпроси като съвместна икономическа дейност, инфраструктура, култура и история“. Историята е на последно място. Допускам, че колегите едва ли са се отклонили от цитатите, за които те със сигурност имат запис.

Ангел Джамбазки: Няма нищо лошо нито в инфраструктурата, нито в икономиката. Но когато някак си хора разрушават гробищата на нашите предци, това не може да остане без коментар, това не може да остане без наша съпротива. Така че отново ще използвам ефира на, между другото, най-грамотната и най-компетентната по темата „Македония“ медия – именно групата „Фокус“, без значение дали ще бъде Агенцията или Радиото, но когато се говори за Македония, „Фокус“ винаги е бил реперът. Това не е комплимент, това е факт. Използвам тази трибуна, за да – нека да го кажа – да изпратя отворено писмо. Ако някой си мисли, че с икономически залъгалки ще прикрие нарушаване на човешките права, унищожаване на българската история, унищожаването на нашата национална идентичност, той много греши, много греши. Икономиката е икономика, в това няма нищо лошо, това е нещо хубаво, добро е – работни места, доходи и т.н. В края на краищата, икономиката не е всичко. В края на краищата, да ти обещае някой, че ще открие самолетна линия, това не означава, че може да позволиш на останалите да вършат своите естествени биологични нужди върху гробовете примерно на български войници, каквото се е случило с гробното място на 1-8 военно-полева болница на 8-а Тунджанска дивизия. Посегателствата аз лично видях с очите си, документирах и снимах. Така че предупреждавам министър-председателя Петков, той е млад мъж, идва отдалече, не го интересуват Конституции, нарушава ги спокойно, закони – нарушава ги. За него това са някакви преходни неща. Както се казва, това е полетът на младостта. Но полетът на младостта е нещо чудесно, стига да не влезе в много тежка конфронтация с паметта и традицията. Но и в случая нека га до кажа така: ВМРО ще бъде и паметта, и традицията, а министър-председателят Петков би бил много разумен, ако не направи някоя такава нечестна, непочтена сделка с дявола, да се отпита да продава българската история, да се опитва да продава българското минало в Македония, да се опитва да продава българската памет в Македония, защото някой му е обещал нещо. Тогава няма да го спаси нито канадското му гражданство, нито нарушението на Конституцията и както е казал и мъдрият български народ от Македония, ще бере много ядове. Казвам го откровено, открито. В това няма никаква заплаха, както виждате, гласът ми е напълно спокоен – просто това е мой извод, основан на моите исторически и политически знания.

Водещ: Въпросът е, как да се подходи към този спор, г-н Джамбазки, при положение, че съвсем наскоро точно премиерът Зоран Заев се поддаде на руската провокация и отново направи опит за кражба на българска история, използвайки светлото име на свети Климент Охридски. Ние за какъв общ път всъщност говорим?

Ангел Джамбазки: Г-н Заев е прекрасен пример за… как да кажа, хайде, втора линия български политик – ама прекрасен пример, прекрасен пример. Прекрасен кмет на Струмица. Между другото, щеше да бъде отличен български кмет в байганьовския смисъл на думата. Той казва на всички това, което искат да чуят. Вероятно с вашата институционална и медийна памет имате записани предполагам десетки, може би стотици български политици, които казват на всички това ,което искат да чуят. Г-н Заев се вписва прекрасно в тази обстановка. Г-н Заев повтаря всички недотам добри навици на българската политика – обещава всичко на всички и каквото стане, а после се прави, че не било така. Да, разбира се, че той се поддава на руски провокации, да, разбира се, той се опитва да угоди на всички. Той се опитва да обещае на всички нещо и накрая да излъже всички. Това е герой, който е разпознат в най-добрата българска поговорка по отношение на политиката, и тя е: и солта, и парите, и боя. Един и същи човек се опитва да хитрее, да се измъква. Това е г-н Заев. Той е прекрасен български политик на втора линия, той никога не би се класирал по-високо от кмет на Струмица в българското общество. Отива му, между другото. Така че г-н Заев ще играе всяко хоро, на който свири музиката, в това няма никакво съмнение. Проблемът е г-н Петков, новият български министър-председател да не вземе да си въобрази, че това, че го подкрепя в момента Американското посолство, там… то Канадско посолство в България няма, както се оказа, в Букурещ е посолството, което отговаря за нас. Но да не вземе той да си въобрази, че е някакъв фактор в българската политика по отношение на Македония. Аз нямам никакви претенции към другите му умения или неумения. Знаете, че за нас от ВМРО Македония ни е първа и последна грижа и това, което ни мотивира да се занимаваме с политика. Така че г-н Заев е ясен, той ще играе, каквато музика свири. Ако играе шопско, ще играе шопско, ако свири там нещо на 7/8, ако свири пък там примерно някаква огражденска четворка, ще играе там, което свири. Въпросът е г-н Петков да не сглупи да се поддаде и да си помисли, че ще му се размине да бъде голям визионер и да решава въпроси, от които няма според мен никаква представа – не го познавам, честно казано, говоря малко наизуст, но така ми изглежда. Така че пак ще използвам трибуната на Радио Фокус и на Агенцията да отправя предупреждение: не правете бели по Македонския въпрос. Македонският въпрос може да не решава избори, Македонският въпрос може да не печели избори, Македонският въпрос може да не губи избори, но той е изконен, той е в сърцето на огромната част от българите и той е структуроопределящ. И той ще определи бъдещото отношение. Така че бих се обърнал и посъветвал министър-председателя да е много, много, много внимателен и да пита много хора, много хора преди да направи каквато и да било стъпка по Македонския въпрос. Македонският въпрос не означава самолетна линия, автобусна линия и не знам какви глупости. Македонският въпрос не се купува, не се продава. Македонският въпрос е много по-важен за всички българи, отколкото хора като министър-председателя могат дори да си представят.

Водещ: Стана ясно, че се работи по подписване на двустранен протокол с 5 плюс 1 точки, който трябва да помогне за вдигането на българската – забележете! – „блокада“, както се изразяват в Северна Македония, за Европейския съюз. Обаче като хвърлим най-общ поглед към това, което излиза в медиите – ние с протокола не разполагаме, работим с публична информация – и според нея горе-долу точките са такива: македонските българи да бъдат записани наравно с останалите държавотворни народи в Конституцията на Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, каквото и да значи това в най-общ вид написано, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Северна Македония, и дотам. В същото време македонските политици и министри определят нашите изисквания за неизпълними. Тази най-обща формулировка на този бъдещ протокол за какво ви говори? Някой не опитва ли да търгува нещо за нещо?

Ангел Джамбазки: Точно така. Точно така е. Търгуване с някакви елементарни общения, които дали ще бъдат изпълнени, даже няма никакво значение. Дали ще запишеш българите като държавотворен елемент, ако ти не спреш тормоза над обикновения македонски българин, това какво означава? Нищо не означава. Даже ще бъде по-зле. Ако българската държава не се погрижи да се запази българското културно-историческо наследство навсякъде – паметници, спомени, историческа истина, носии, знания и т.н., какво означава, че ти ще кажеш „да се прекъсне тормоза над българите“. Вие сте напълно права – това е просто несериозно. Това е някакъв такъв билет от лотария от лунапарка от малък окръжен град – залагаш нещо да излезе нищо. Няма да стане по този начин. Няма да стане по този начин, ние няма да го приемем. Като казвам „ние“, имам предвид ВМРО, но не само, защото тук ние сме изразители на общото мнение, но то е много по-голямо от ВМРО в този момент, защото има много хора, които мислят като нас, без да са част от нашата организация и без да се занимават активно с политика. Но ние изискваме, настояваме решението на Македонския въпрос да минава през българския национален интерес. Това беше нашата задача в предишното управление и ние, както се казва, платихме цената на предишното управление с ясното съзнание, че ще платим тази цена, единствено и само по тази причина. И го направихме съзнателно. И пак бихме го направили, и много пъти ще го правим. И не може някоя общност, държава, каквото и да е във времето, в което живеем, да иска да стане част от Европейския съюз и по този начин да извращава, да тормози местните македонски българи. И не може това да бъде преглъщано, търпяно, успивано и приспивано по този безобразен начин. Невъзможно е това, нередно е. То дори противоречи на най-… ако решим, че тук моите колеги в Европейския парламент са крайни либерали, но и те имат някакви стандарти за демократичност, така да го кажа, и човешки права. Днес се разправяха – ето, слушахме нещо за Навални, там вчера за някой друг, някой го били били в Украйна, не знам какво било, друг в Беларус и т.н. Нещо непрекъснато има, някакви оплаквания. Е хубаво де, българите в Македония са тормозени всеки ден, всеки ден от 70 години. Е добре, ние се грижим за проблемите в Беларус, а няма да обърнем внимание на проблемите в Македония. Аз няма да позволя това да се случи, няма да позволя. Това нещо е недопустимо, неприемливо и няма как да стане по този начин, по който си го представят. Начинът, че ще подпишат някакви хартийки, в които ще кажат „Ми ние спираме еди-какво си“ – няма да стане това нещо, просто няма да стане. Пак ще ги блъсне челно товарният влак. Няма да стане така.

Водещ: Много ви благодаря за времето, което ни отделихте и за откровеността при отговорите на зададените въпроси, които ако сега са въпроси, утре ще бъдат реалност.

Ангел Джамбазки: Факт е. И аз ви благодаря. Пак казвам – вие сте Агенцията, Радиото и медията, която има знанието по темата „Македония“. Дано повече български политици и тези от Македония четат и слушат. Каквото е излязло отпечатано и пуснато във „Фокус“, означава много по темата „Македония“. И по други теми, разбира се, но по темата „Македоноя“ значи всичко. Така че дано да гледат и да слушат, после да няма „олеле“.

1 Коментар

  1. Г-н Джамбазки, докато ние се убеждаваме един друг в очевидни неща, Кирил Петков безпардонно продава националните ни интереси за Северна Македония. Съгласим ли се сега с техните претенции, можем да смятаме, че след някоя друга годинка сме загубили Пиринска Македония. Да се вслушаме в това, което казва Любчо Нешков: че агресията на македонската пропаганда, омразата към българите и не на последно място, милионите евро, които дават за лобизъм и пропаганда, ще са фатални за нас.
    Затова: не бива да позволяваме на абсолютно неподготвени в историята, дипломацията и сферата на националните интереси хора като Кирчо и Кокорчо с действията си, да съсекат бъдещето на нашата Родина.
    Нека ВМРО поведе невиждани национални протести във всички градове на страната срещу „кирчовщината“ във външната политика.
    ВМРО – Дайте знак, свикайте протести по този повод. Всички родолюбци ще излязат по площадите. НЕ СЕ БАВЕТЕ!

Comments are closed.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir