Начало По места Джамбазки награди ученици в Благоевград

Джамбазки награди ученици в Благоевград

Заместник-председателят на ВМРО се поклони и пред героите, борили се за Македония

Евродепутатът Ангел Джамбазки награди победителите в конкурса за ученическо есе, посветено на Васил Левски, организиран от Радио Благоевград.

На тържествена церемония в концертното студио на Радио Благоевград бяха връчени наградите на победителите с най-добри есета на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Конкурсът ее посветен на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски.

Организатори на ученическия конкурс са Радио Благоевград и НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки. Той бе сред официалните гости на церемонията.

Джамбазки поздрави Радио Благоевград и директора на медията Елисавета Каменичка за чудесната патриотична инициатива.

Във днешно време – време на войнстваща бездуховност, всяко едно такова начинание е добре дошло и е много важно. България има шанс да се измъкне от черната дупка, в която влизаме като общество, а шансът за това е образованието. Критично важно е българските ученици да бъдат мотивирани да се интересуват от историята, да се научат да мислят есеистично, заяви Ангел Джамбазки.

Той определи като голяма чест поканата да бъде патрон на конкурса за ученическо есе.

В конкурса се включиха общо 62 ученици от областите Благоевград и Кюстендил, а петима получиха голямата награда – пътуване до Европарламента в Брюксел по покана на Ангел Джамбазки.

Не гледам на това посещение като на екскурзия, това е емоционална награда за децата и усилията, които са положили. Така ще се научат, че образованието се цени. Това е стимул, посочи евродепутатът.

Иван Кънчев от Езиковата гимназия в Благоевград и Бианка Радева от Петрич са най-добре представилите се ученици с максимален брой точки – 112.

На второ място се класираха Михаил Велев от НХГ и Христина Христова от ЕГ. Третото място бе присъдено на Васка Джурова от Гоце Делчев. За всички тях Васил Левски е икона, герой и най-святата българска личност.

Директорите на Радио Благоевград – Елисавета Каменичка, и на НХГ Марин Митов връчиха грамоти и книги на останалите участници в конкурса „Времето е в нас и ние сме във времето“.

„Емоционално“ и „родолюбиво“, тези две думи описват най-добре тържествената церемония по награждаването.

По-рано през деня Ангел Джамбазки се поклони пред паметта на падналите герои за свободата на Македония на мемориала на Делчевия род в двора на църквата „Въведение Богородично“.

На поклонението присъстваха също заместник областният управител Иван Стоянов, съветникът от ВМРО Георги Васев, преподаватели от Югозападния университет „Св. Неофит Рилски“. Много граждани също почетоха паметта на героите, а отец Дончо Шавулев отслужи църковна служба.

Свети Дух обявен за Ден на Македония и падналите за нейната свобода . За пръв път той се чества на 6 юни 1923 г., когато младежите от студентското дружество „Вардаръ“ към СУ „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи на ВМРО – поетите Любомир Весов и Илия Кушев, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупатори. Денят се чества като празник на пробуждането на българската национална памет.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Коментари