Начало По места Джамбазки награди ученици в Благоевград

Джамбазки награди ученици в Благоевград

Заместник-председателят на ВМРО се поклони и пред героите, борили се за Македония

Евродепутатът Ангел Джамбазки награди победителите в конкурса за ученическо есе, посветено на Васил Левски, организиран от Радио Благоевград.

На тържествена церемония в концертното студио на Радио Благоевград бяха връчени наградите на победителите с най-добри есета на тема „Времето е в нас и ние сме във времето“.

Конкурсът ее посветен на 180-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски.

Организатори на ученическия конкурс са Радио Благоевград и НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки. Той бе сред официалните гости на церемонията.

Джамбазки поздрави Радио Благоевград и директора на медията Елисавета Каменичка за чудесната патриотична инициатива.

Във днешно време – време на войнстваща бездуховност, всяко едно такова начинание е добре дошло и е много важно. България има шанс да се измъкне от черната дупка, в която влизаме като общество, а шансът за това е образованието. Критично важно е българските ученици да бъдат мотивирани да се интересуват от историята, да се научат да мислят есеистично, заяви Ангел Джамбазки.

Той определи като голяма чест поканата да бъде патрон на конкурса за ученическо есе.

В конкурса се включиха общо 62 ученици от областите Благоевград и Кюстендил, а петима получиха голямата награда – пътуване до Европарламента в Брюксел по покана на Ангел Джамбазки.

Не гледам на това посещение като на екскурзия, това е емоционална награда за децата и усилията, които са положили. Така ще се научат, че образованието се цени. Това е стимул, посочи евродепутатът.

Иван Кънчев от Езиковата гимназия в Благоевград и Бианка Радева от Петрич са най-добре представилите се ученици с максимален брой точки – 112.

На второ място се класираха Михаил Велев от НХГ и Христина Христова от ЕГ. Третото място бе присъдено на Васка Джурова от Гоце Делчев. За всички тях Васил Левски е икона, герой и най-святата българска личност.

Директорите на Радио Благоевград – Елисавета Каменичка, и на НХГ Марин Митов връчиха грамоти и книги на останалите участници в конкурса „Времето е в нас и ние сме във времето“.

„Емоционално“ и „родолюбиво“, тези две думи описват най-добре тържествената церемония по награждаването.

По-рано през деня Ангел Джамбазки се поклони пред паметта на падналите герои за свободата на Македония на мемориала на Делчевия род в двора на църквата „Въведение Богородично“.

На поклонението присъстваха също заместник областният управител Иван Стоянов, съветникът от ВМРО Георги Васев, преподаватели от Югозападния университет „Св. Неофит Рилски“. Много граждани също почетоха паметта на героите, а отец Дончо Шавулев отслужи църковна служба.

Свети Дух обявен за Ден на Македония и падналите за нейната свобода . За пръв път той се чества на 6 юни 1923 г., когато младежите от студентското дружество „Вардаръ“ към СУ „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи на ВМРО – поетите Любомир Весов и Илия Кушев, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупатори. Денят се чества като празник на пробуждането на българската национална памет.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари