Начало Блог Джамбазки: Надявам се, че ГЕРБ просто сгрешиха при промените в Изборния кодекс

Джамбазки: Надявам се, че ГЕРБ просто сгрешиха при промените в Изборния кодекс

В писмо до Бойко Борисов евродепутатът и заместник-председател на ВМРО го призовава да върне преференциите и да поправи тази грешка

Противно на мнението на господин Кирилов, промените в Изборния кодекс са съществени и засягат духа на избирателния процес. В случая колегите от ГЕРБ паднаха в капана на ДПС. Абсолютен капан! ДПС винаги са били против възможността за свободен избор. ДПС е една олигархично-мафиотска структура, която иска да държи хората в подчинение и никой да не се размести кандидатите в листите, защото това ще им разруши схемата. Искрено се надявам, че ГЕРБ направиха просто грешка.

Това каза българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „Неделя 150“ по БНР по повод промените в Изборния кодекс.

Смисълът на плурализма беше и възможността гражданите да избират кого да изпратят в Общинския съвет, в Народното събрание, в Европейския парламент. Милиони българи на референдум поискаха възможност за личен мажоритарен избор, а партия ГЕРБ каза, че го подкрепя, каза заместник-председателят на ВМРО.

Джамбазки заяви, че в писмо призовава министър-председателя Бойко Борисов да убеди своите народни представители да вземат вярното политическо решение. Като председател на партия ГЕРБ Борисов носи и тежестта на отговорността за решенията на партията. Той има и безспорния авторитет да наложи своето мнение в политическа партия ГЕРБ, обясни евродепутатът: 

Господин Борисов е доказал във времето възможността си да взима тежки политически решения, дори когато трябва да се противопостави на решение на политическа партия ГЕРБ. В случая аргументът е много ясен: Ако говорим за запазването на възможността за демократичен и свободен избор, ако говорим за това да имаме представители, избрани свободно, трябва да има възможност за избор, а тази възможност в момента, с тези безумни промени, направени от ДПС, е взривена. ДПС запазва възможността през преференции да се контролира купен вот, без да има опасност да разместиш листата.

Отстъплението от преференцията дава възможност за ново възпаляване и активиране на авторите на Костинбродския сценарий отново да всяват напрежение, убеден е Джамбазки.

Отнемането на преференцията оставя у хората впечатление за отстъпление от завоювани демократични права – право на свободен избор. Мен ако питате, преференцията трябва да бъде с нулев праг – тогава хората, подредени в една листа, ще могат наистина да се съревновават и да доказват своята обществена полезност, заяви той.

Заместник-председателят на ВМРО изтъкна: 

На мястото на ГЕРБ, без да давам непоискани съвети, пред възможността за управление с ДПС бих предпочел нови избори. Ако те изнудват някого, защото са взели правилното политическо решение по отношение на обновяването на бойната ни авиация и сега казват „Ние Ви подкрепихме по важен национален стратегически въпрос, ама сега Вие ни подкрепете да си бъдем феодали и да си подреждаме както си искаме и листата и да си я напълним с машинки за гласуване“, то това е много грешна математика от страна на политическа партия ГЕРБ.

Подкрепата за Стратегията за интеграция на циганите, изработена от ВМРО, не бива по никакъв начин да бъде свързвана с подкрепа от страна на партията за оставане на сегашната ЦИК след изтичането на мандата ѝ, допълни той.

Ние не настояваме да се приеме нашето предложение. Настояваме да се обсъди широко в обществото, да се стигне до политическо съгласие и да се провежда дългосрочна стратегия за решаване на Циганския въпрос, категоричен бе евродепутатът.

В краткосрочен план трябва да се възстанови редът – защо имаме гета, които са екстериториални – те не са българска територия и там вилнее законът на джунглата. В средносрочен план – да се прекратят злоупотребите с ТЕЛК и източването на здравната и социалната система, а в дългосрочен – въвеждането на образованието и възстановяването на трудовите навици на тези наши съграждани, обясни Джамбазки.

Ако не започне прилагането на национално приета стратегия за решаването на този въпрос, няма смисъл от участието на ВМРО в управление, което губи време на българските граждани, българския народ и на българската нация. ВМРО ще има и след участието в управлението. Ние нямаме проблем министерските постове, имаме проблем с циганската престъпност, заяви пред слушателите на БНР Джамбазки.

Интервюто на Диана Янкулова с Ангел Джамбазки можете да чуете от звуковия файл>>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари