Начало Българите по света Джамбазки: Настоявам за остра и категорична позиция на МВнР, както и бърза...

Джамбазки: Настоявам за остра и категорична позиция на МВнР, както и бърза реакция на управляващите в РСМ за нападнатите българи в Скопие

Без повече измиване на ръцете, както досега, призова Джамбазки в свое писмо Мария Габриел.

Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки изпрати писмо до министъра на външните работи на Р България Мария Габриел, в което зове за спешна позиция на външно министерство, както и реакция от страна на властимащите в Република Северна Македония след вчерашните посегателства спрямо българи в Скопие преди мача между ПФК „Левски“ и СК „Шкупи“.

За пореден път българската държава не успява да защити своите граждани от дискриминацията и ченгеджийските номера на властите в Скопие. А българите са принудени да изживяват тази гавра, държани без вода и храна в килиите на северномакедонските районни.

А ето и цялото писмо на Джамбазки до Габриел >>>

ДО МАРИЯ ГАБРИЕЛ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМА Г-ЖО ГАБРИЕЛ,

Вчерашната футболна среща (27.07.2023) между ПФК „Левски“ и СК „Шкупи“ беше белязана от безпрецедентни действия на властите в Република Северна Македония, както и от агресия, завършила с тежки травми за привърженици на ПФК „Левски“, които подведени и озовали се в скопския квартал „Чаира“, са нападнати.

На първо място искам да отбележа целенасочените провокации към феновете на ПФК „Левски“. Още с влизането си на територията на Република Северна Македония те са задължени да стоят 1 час на граничния пункт, за да бъдат ескортирани до стадион „Тодор Проески“. Без да има откъде да си купят вода или храна. Впоследствие, по време на ескорта, са подложени на редица проверки, които включват полицейски кучета, проверки на личния багаж и автомобилите. Нещо изключително ненужно на фона на това, че същите български граждани са обискирани на ГКПП Гюешево – Деве баир.

След пристигането на паркинга до стадиона, където също няма осигурени условия за гостуващите фенове, те са подложени на още 6 обиска, за да влязат на самия стадион, за да могат да наблюдават срещата. Биват събувани и събличани, сякаш са престъпници с издадени вече присъди. След като феновете научават за пострадалите си съмишленици, и поради създаденото от необоснованите непрекъснати проверки напрежение, възниква конфликт със силите на реда, при който има задържани. Тук съм длъжен да отбележа, че ми беше съобщена информация за фенове, които дори не са достигнали до стадиона, а още на магистралата са били арестувани, а обвиненията им са били променяни на няколко пъти.

Не мога да не отбележа също така изключително бавната реакция на българските институции и неведението, в което са държани феновете на ПФК „Левски“, които в знак на протест прекарват над 3 часа след края на срещата на стадион „Тодор Проески“ с елементарното искане – да бъдат освободени техните приятели от скопските арести. За мен е и неразбираемо защо никой от посолството или консулството, които според съобщението на МВнР са реагирали, не се е свързал с феновете, а те са били принудени да събират пари и да гадаят за броя задържани, които според изнесена от премиера на Северна Македония информация са 19 българи.

За пореден път българската държава не успява да защити своите граждани от дискриминацията и ченгеджийските номера на властите в Скопие. А българите са принудени да изживяват тази гавра, държани без вода и храна в килиите на северномакедонските районни.

Настоявам за остра и категорична позиция на Министерство на външните работи, както и за бърза реакция на управляващите в Северна Македония по откриване на нападателите на нашите братя, а не измиване на ръцете – както досега.

С уважение,
Ангел Джамбазки

Съпредседател на ВМРО – Българско национално движение

Председател на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари