Начало Блог Джамбазки: Петков е абсолютно неграмотен по темата със Северна Македония

Джамбазки: Петков е абсолютно неграмотен по темата със Северна Македония

Ангел Джамбазки е съпредседател на ВМРО – Българско национално движение. През 2014 г. е избран за български представител в Европейския парламент, а през 2019 г. отново получава доверието да е български представител в Европейския парламент от квотата на ВМРО-БНД. Той е един от най-активните политици, който отстоява българските национални интереси в Брюксел.

Интервю за „Илинденпрес“ >>>

От месеци ВМРО предупреждава, че настоящото правителство може да направи компромис за бъдещото членство на Северна Македония в ЕС. От какво са породени тези ваши притеснения?

– Част от управляващите вече са решили да вдигнат ветото. Тази част от правителството, която е американска собственост, която е посочена от американското посолство и е оглавявана от министър-председателя. Тази група е получила задачата това нещо да се свърши. И преки, и косвени доказателства имаме и от поведението на министъра на външните работи на Северна Македония, на президента ѝ, на опозицията на западната ни съседка. Те всички втвърдиха тона, започнаха да се държат по югославски – просташки, нагло и нахално. Сигурно сте видели изказването на Буяр Османи, който казва, че няма как българите да бъдат вписани в тяхната Конституция наравно с останалите народи. Трябва да започнат преговори и чак тогава ще се пристъпи към вписването на българите. Всичко това означава, че те са окуражени, че ще им мине номерът. Това, което аз очаквам да се случи, за съжаление, е, че Кирил Петков, който е абсолютно неграмотен по темата със Северна Македония, въпреки нашите добронамерени, многократни усилия да го запознаем с тази тема, най-вероятно е получил задачата и се е съгласил да направи нещо като съвместно изявление или пресконференция на 24-ти май при посещението на гроба на свети Кирил в Рим, което да бъде последвано от някакви действия или в Народното събрание. Още по-лесно ще му бъде, ако се опита да принуди министъра на външните работи Генчовска на следващия Съвет на ЕС тя просто да не възрази за началото на преговорите. Това е най-лесният вариант на предателството. Другият, който няма да бъде толкова лесен, е да се опитат да прекарат някакво решение в НС, където да търсят някакво ситуационно, плаващо мнозинство. Предателство се подготвя, в това няма никакво съмнение. Те бързат да го свършат, защото, според мен, това е една от основните задачи на това управление.

– ВМРО ще реагира ли на това, ще организирате ли и протести?

– На 4-ти май, на годишнината от героичната гибел на Гоце Делчев в село Баница, на този ден ние ще направим редица протестни акции и действия и в София, и в останалите градове в страната, включително и в Благоевград мислим да направим нещо. Тези протести ще са подготовка за един голям национален протест, който ще се проведе на 11-и май, който може да блокира София. Защо 11-и май? Защото тогава по православния календар се честват светите братя Кирил и Методий. Спазваме традицията на Организацията да почитаме знаковите дати и събитията, които са се случили. Стане ли такова предателство, ние сме напълно готови и решени за безсрочни, и без предупреждение, асиметрични протестни действия, които ще съчетаят традиционните форми на протест и някои по-интересни такива.

– Защо по темата не успяха българските партии да стигнат до единна позиция?

– Защото тях ги интересува повече участието в управлението на страната и нарежданията, които получават отвън. Ако гледате внимателно управляващата коалиция, с едно изключение, което бих поставил под съмнение, останалите политически партии имат явни или подозрителни връзки с чужди столици – кой с Кремъл, кой с Вашингтон, кой с Брюксел, кой с не знам къде си, всеки има някакви външни началници, които им казват какво да правят. Това ни е бил проблемът в последните 30 години, а и преди това, по времето на управлението на антибългарската комунистическа партия, където беше директно националното предателство, заповядано от Москва по отношение на Македония. Така че точно по всички тези причини няма единна позиция и съгласие, защото не ги интересуват тези въпроси. За повечето от тях Македония е несъществена кауза или някаква отживелица на времето, те се интересуват от други неща – от фондове, от грантове, от бюджети, те са прагматични, казвам го с ирония.

– Не е ли лицемерно поведението на европейските ни партньори?

Не е лицемерно, то е престъпно и подигравателно. Европа, която иначе непрекъснато буквално оревава орталъка за човешки права и прочие, занимава се със защитата на човешките права на всяко чехълче или зелена еуглена, или не знам какво, някъде в Тимбукту и Мадагаскар. Същата тази Европа се прави, че не забелязва, че под носа на ЕС в 21-ви век държавни власти репресират свои граждани заради тяхно друго национално самосъзнание. Говорим за държавната репресия в Република Северна Македония срещу македонските граждани с българско национално самосъзнание. Затова в Европейската комисия и Европейския парламент европейските чиновници са уведомени десетки, стотици хиляди пъти, но те се правят, че не го забелязват. Те притискат България, защото са свикнали България да е безгласна буква, да е пето колело, да ѝ се обадят от Брюксел, да ѝ кажат „Хоп” и нашите само да питат колко високо да скочат. Затова в момента натискът е върху България, а не върху тази антиевропейска дружинка, детелинка в Скопие. Забележете иронията на съдбата – те се опитват да започнат преговори с едно правителство, което е изключително антиевропейско, но започвайки преговорите с това правителство, те ще отблъснат 7 милиона българи от идеите за ЕС и с основание. Всеки българин ще се почувства лично, емоционално, родово, исторически засегнат и унизен, защото те това правят. Те се опитват да ни кажат: А бе, каква история, нас не ни интересува, я си седнете на задниците и правете каквото Ви се казва! Това ни казват тези политически, брюкселски търтеи. И това е изключително грозно и обидно. И е един от симптомите на бъдещия разпад на ЕС. Между другото, ако обърнете внимание, политиката на тези великани по отношение на плащането на руския газ – велики закани, призиви за солидарност и санкции. И какво се оказва? Една част от държавите решиха да спазят тези неща, а останалите – не. Те си превалутират в рубли, купуват в рубли, казват: Война, война, солидарност, солидарност, ама ние да сме си най-добре!

– България има ли съюзници в спора със Северна Македония?

– Може да звучи парадоксално, но има такива съюзници. Това са тези държави и правителства, които не желаят разширение на ЕС, защото се страхуват от вътрешните си проблеми, а те не са малко. Истината е обаче, че повечето от тях предпочитат да действат задкулисно и в интерес на истината, ако се замислим за това, че Северна Македония не е започнала преговори в мандатите преди управлението, от което ВМРО беше част, не е защото българската позиция е много силна, а защото имаше държави, които дърпаха ръчната спирачка като Холандия и Франция заради своите вътрешни проблеми. Така че има с кого и какво да се говори, стига да има кой да говори по темата. За съжаление, наблюдавайки трагикомичното поведение на българския министър-председател човек изпитва ту почуда, ту съжаление, ту гняв, ту разочарование, изобщо редуват се различни емоции от поведението на този човек.

– На хората в България до този спор със Северна Македония ли им е в момента на фона на инфлацията, скъпите цени, притесненията от войната в Украйна?

– Хладилникът може да измести всички други теми, защото в края на краищата грижата за семейството и човека е основна и всеки се грижи първо за семейството си. Оттам нататък надгражда всичко останало. И това е напълно естествено. Неадекватната политика на правителството не е само по отношение със Северна Македония, но и по отношение на свободното падане в икономиката вече две години, защото това правителство не е от вчера. Направете си едно сравнение какви бяха цените на ток, нефт, газ, горива преди 2 години, в края на онова управление, което всички толкова много мразеха. И какво се случва сега? Оказа се, че промяната е видима предимно в цените, те се промениха и повишиха многократно. И цените стават буквално непосилни за обикновения човек. Не виждам това как ще се промени при липсата на всякаква политика. Вижте какъв хаос е. Те не могат да вземат нито едно адекватно решение. Предложихме им намаляване на ДДС за определени стоки, премахване на плащането на квотите за производство на електрическа енергия от въглища, което веднага ще понижи цената на тока за крайния потребител. Предлагахме стотици неща, но не бяха приети, защото никой в управлението не го интересува.

– Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че ще се създаде македонски културен център в Благоевград. Как Ви се струва тази негова идея?

– Този човек е уникален наглец, не знам кога са го загубили македонския културен център, за да го откриват. Човек открива нещо, което е загубил. А тези хора в Скопие са загубили преди всичко чувство за достойнство, за мярка и чувството за българската си принадлежност. Гледах го внимателно това интервю, изключително нагло и нахално, и то основано на факта, че се откри български културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Само, че българският културен център там е частно начинание на македонски граждани, това не е държавно начинание на българската държава, че този нахалник да ми казва, че ще идва да прави нещо реципрочно у нас. Ако трябва да направим сравнение, в Благоевград отдавна има такъв открит клуб, той се казва Клуб на алкохолика и в него ходят двама-трима сияйни пияници. Единият е с прякор Мастиката, ако не се лъжа, който се явява на избори непрекъснато, натрапчиво и настойчиво и не може да събере гласове колкото за управител на домсъвета в 4-етажен блок, да не говорим за някои осеметажен блок в квартал „Струмско”, там няма никакъв шанс. Явява се на избори, получава по 4 гласа, явно и на семейството му е писнало от него. Така че те си имат културен клуб и той се казва „Мастика”, това е клубът на македониста в Благоевград. Така че няма какво да откриват, той е открит отдавна. Могат да се опитат да открият само как се стига дотам и как се излиза от него.

Последни Новини

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Ангел Джамбазки се срещна с Виктор Орбан и Матеуш Моравецки в Брюксел

Вчера, 16 април 2024 г., българският представител в ЕП Ангел Джамбазки се срещна с доскорошния премиер на Полша Матеуш Моравецки, министър-председателя на...

Министри за шир потреба и масова безотговорност – това е профилът на служебния кабинет!

Предлагаме Кръгла маса и пет национални приоритета за излизане от кризата Берем резултатите от конституционната реформа на Христо Иванов,...

Андрей Слабаков е за изборен образователен ценз

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Андрей Слабаков настоя за изборен образователен ценз. Не може...

Каракачанов: Системата на МВР е пробита, националната ни сигурност е застрашена

Проблемът е разграждането на държавността, заяви бившият военен министър  Служебният кабинет се управлява дистанционно, това е правителство на ГЕРБ...

ВМРО внесе сигнал до МЗ с искане за Кризисен щаб за пандемията от кърлежи

Държавата е „пламнала“ от пандемията. Има много ухапани „Сезирам Ви в качеството си на заместник-председател на ВМРО – Българско...

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Нужни са спешни мерки от страна на Столична община За това предупреждава зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir