Начало Европейски парламент Джамбазки пред БТВ за промените в Конституцията и кризата в Гърция

Джамбазки пред БТВ за промените в Конституцията и кризата в Гърция

Патриотичният фронт ще подкрепи промените в Конституцията, които са внесени в парламента, обяви в ефира на „Тази сутрин“ по БТВ заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Той уточни, че ПФ ще подкрепи промените в Конституцията, защото разбира, че те са важни не само в политически смисъл, а и за гражданите като цяло. Въпросът е как се предлага да се извършат въпросните реформи, посочи евродепутатът. 

Внесените от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Български демократичен център изменения в основния закон изненадващо бяха отхвърлени на първо четене от временната парламентарна комисия заради отсъстващи депутати от партиите, които го подкрепят.

Джамбазки обаче отбеляза, че е важно гласуването в пленарна зала. 

Не трябва да се отдава чак такова значение на гласуването в комисията за промени в Конституцията, защото реалното обсъждане в парламентарната зала предстои. В обществото има огромна липса на справедливост, затова нуждата от промени в съдебната реформа е крещяща, каза той.

Заместник-председателят на ВМРО коментира и развитието на преговорите между Гърция и Тройката (Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд). Според него кризата с Гърция ще промени завинаги Европейския съюз и в бъдеще ще се отпускат средства по-предпазливо.

Той призна, че не изпитва симпатии към Гърция, а гърците, по думите му, не са силни, а нахални.

Исторически погледнато някак си не мога да изпитвам реални симпатии към случващото се в Гърция и гръцкия народ. Показателно е, че и след референдума в Гърция, на който хората казаха „не“ на предложенията на кредиторите, никой там реално не каза, че иска да излезе от Еврозоната и ЕС, посочи Джамбазки.

Гръцкото правителството уж каза „не“, но веднага след това поиска отново пари от Европа. И също така типично по византийски всичко, което беше отречено и отказано на референдума, след това премиерът на Гърция като цяло се съгласи с повечето искания, когато беше в Европарламента, коментира евродепутатът.

Гърция знае, че трудно ще бъде позволено тя да излезе от ЕС и еврозоната, защото САЩ имат на нейна територия военни бази, войници, нейното положение и близостта ѝ с Русия и със случващото се в Близкия изток и „Ислямска държава“, допълни той.

Това, което ми направи лошо впечатление в последните дни, беше изказването на министър-председателя на България, който каза, че сериозните неща за бъдещето на Гърция ще бъдат взети като решения от големите началници. В България той е най-големият началник, няма друг над него, защото президентът има реално нулева управленска власт. Така че в отношенията с ръководителите на други държави той би трябвало да се държи повече като равнопоставен, смята Джамбазки.

Факт е обаче, че настроенията сред колегите евродепутати и сред страните от Съюза са, че този път на гърците няма да им се размине – те или ще трябва да започнат реални реформи в страната си, или в крайна сметка ще излязат от еврозоната, въпреки че ще има тежки последствия от това. Този тарикатлък не може да продължава повече така, не можеш да продължаваш да имаш над 800 хиляди администрация и подобни раздувания на бюджетните разходи, каза още Ангел Джамбазки. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Съветниците от ВМРО в Русе с призив заседанията на Съвета да не се влияят от предстоящите парламентарни избори

В рамките на по-малко от един месец ни предстоят три сесии. Едната от тях е може би най-важната в рамките на календарната...

Красимир Каракачанов: ВМРО не си сменя политиката, Македония няма да влезе в ЕС, ако не се коригира

Не се срамувам от нищо, което съм направил като политик, категоричен е лидерът на ВМРО Най-глупавото е политиците да...

Юлиан Ангелов: Управлението не е самоцел за ВМРО, въпросът е да работим за хората

За нас от ВМРО никога не е било самоцел да участваме на всяка цена в управлението. За нас е важно да има...

Искрен Веселинов: Явяваме се в кампанията със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти

Ние сме решени да се раздадем в тази кампания. Явяваме се със самочувствието, че сме изпълнили поетите ангажименти пред хората. Ще докажем,...

Александър Сиди: Дебатът за съдебната реформа не трябва да става на улицата

Дебатът за съдебната реформа няма да се реши чрез площадното правосъдие Причина за протестите са и тежките обвинения в...

Сиди: Вярвам, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта

Надявам се, че старозагорци ще подкрепят ВМРО в битката за запазване на работните места в областта, коментира Сиди ВМРО...

Карлос Контрера предлага приоритетно да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 работещите в градския транспорт

Общинският съветник от ВМРО и председател на комисията по транспорт в Столична община Карлос Контрера отправи предложение до министъра на здравеопазването да...

Коментари