Начало Новини Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на Бирали

Джамбазки сигнализира главния прокурор за изказване на Бирали

Евродепутатът пита главния мюфтия подкрепя ли заместника си

Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български представител в Европейския парламент, внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изказване на заместник главния мюфтия Бирали Бирали.

В свое изявление в ефира на национална медия Бирали насажда заплахи и разделение на религиозна основа, смята евродепутатът. Затова и Джамбазки призовава главния прокурор да предприеме всички мерки в рамките на действащото законодателство и да разпореди проверка.

Едновременно със сигнала заместник-председателят на ВМРО изпрати и писмо до Главното мюфтийство. В него той пита главния мюфтия Мустафа Хаджи застава ли зад думите и действията на заместника си Бирали Бирали и има ли готовност да подаде оставка, ако историята с нападението над дъщерите на заместник главния мюфтия се окаже невярна.

Джамбазки се обръща и към Бирали, като отправя въпрос дали се чувства готов да понесе отговорност и той също да подаде оставка, ако се окаже, че е подвел обществото с неверни твърдения в национален ефир. Евродепутатът пита също дали заместник главния мюфтия е готов да понесе цялата строгост на закона, ако случката със семейството му се окаже „зле скалъпена лъжа“.

Текст на сигнала до главния прокурор и писмото да Главно мюфтийство >>>

ДО

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ

С И Г Н А Л

от Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент

Уважаеми, г-н главен прокурор,

На 02.07.2017 година в ефира на телевизия БТВ по време на предаването „120 минути“ бе излъчено интервю със заместник главния мюфтия Бирали Бирали, в което той разказва за т.нар. от него „неприятна случка“. С огромно недоумение и тревога проследих неприкритите заплахи към националното единство и религиозните свободи, формулирани от заместник главния мюфтия по време на предаването. Цитат: „Следващия път някои от мюсюлманите няма да се сдържат и мога да Ви го кажа много отговорно, защото в момента мюсюлманите са много притеснени. Въпрос на време е някой да изпусне нервите си. Там вече нещата не могат да се удържат, повярвайте ми“.

От днес в медиите се разпространява коренно противоположна версия на случилото се, която представя господин Бирали в съвсем друга светлина.

Уважаеми, г-н главен прокурор, не е ли това подбуждане към насилие и омраза на верска и религиозна основа, проповядвана от екрана на национална телевизия.

Уважаеми, г-н главен прокурор,

Предвид гореизложеното моля да предприемете всички мерки в рамките на действащото законодателство на територията на Република България и да разпоредите проверка на цитираното изказване на г-н Бирали, с което той предполагаемо насажда заплахи и разделение на религиозна основа.

Прилагам дигитален носител (компакт диск) със запис на предаването „120 минути“ от 02.07.2017 г.

С уважение:

ДО

ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н МУСТАФА ХАДЖИ

ДО

ЗАМЕСТНИК ГЛАВНИЯ МЮФТИЯ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БИРАЛИ БИРАЛИ

 

О Т В О Р Е Н О  П И С М О

от Ангел Джамбазки, български представител в Европейския парламент

Уважаеми господа,

С недоумение наблюдавах излъченото интервю с г-н Бирали на 02.07.2017 година в ефира на телевизия БТВ по време на предаването „120 минути“. През цялото време имах вътрешното усещане, че тази история е съшита с бели конци, което ще оставим на органите на МВР да разследват и да стигнат до истината. Бях особено притеснен от заплахите, които г-н Бирали сипеше от ефира на тази национална телевизия, за което ще сезирам главни прокурор на Република България господин Сотир Цацаров, но не за това пиша това писмо.

Г-н Хаджи, заставате ли зад думите и действията на Вашия подчинен, защото през цялото време той се представяше именно, като заместник главен мюфтия на Република България, още повече че наблюдавахме публични изяви за „изясняване” на случая на Вашия говорител Джелал Фаик и ако да, при изясняване на случая от МВР и достигане на евентуална развръзка, обратната на посочената от господин Бирали, можем ли да очакваме Вашето оттегляне от поста Ви на главен мюфтия на Република България?

Г-н Бирали, ако при проведеното разследване от органите на МВР се докаже, че Вие сте подвели зрителите на телевизията, респективно българските граждани, в същото време сте лъжесвидетелствали, ще поемете ли лична отговорност и може ли да очакваме от Вас да си подадете оставка от заемания от Вас пост?

Г-н Бирали, чувствате ли се готов да понесете цялата строгост на закона, която ще се стовари срещу Вас, ако се окаже, че така разказаната от Вас случка не е нищо друго освен една зле скалъпена лъжа? 

С уважение:

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Коментари