Начало Блог Докога ще бъдем в извънредно положение?

Докога ще бъдем в извънредно положение?

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов – в „Брюксел 1“ по България ОН ЕР с Милена Милотинова

Работи се по това част от мерките, които са сега в закона за извънредното положение, да бъдат вкарани в съответните закони и самото извънредно положение да се отмени, заяви военният министър Каракачанов пред Bulgaria ON AIR на въпрос възможно ли е извънредното положение да отпадне преди 13 май. 

Ще Ви дам пример с армията. Това, което според закона за извънредното положение беше възможно – армията да подпомага полицията в опазване на обществения ред, след отпадането на Закона за извънредното положение ще си бъде в Закона за отбраната и въоръжените сили. Т.е. възможността това да продължава да се случва, ако се налага, ще остане, но няма да е в специален закон, каза още Каракачанов в разговор с Милена Милотинова за предаването Брюксел 1.

Част от мерките и сега се охлабват, обясни Каракачанов и даде примери с парковете и планините.

Част от мерките, които се отнасят до предпазване на населението от заразяване, ще останат, но няма да бъдат в специален закон, за да се отмени Закона за извънредното положение, посочи още той.

По думите му коя част и кои мерки ще останат след като извънредното положение отпадне, ще се преценява вероятно след 6 май.

Парад в традиционния вид на 6 май няма да се състои, заяви министърът. 

Моето притеснение беше, че ако ние направим парад в София, няма как да спрем хората да дойдат да го гледат. А това е предпоставка за заразяване, обясни Каракачанов.

Ето как ще се отбележи 6 май – Деня на храбростта.

Във военните училища ще има паради, в които ще участват курсантите и техниката, която те ползват. Отделно специалните сили, флотът ще направят показни демонстрации, които през медиите ще стигнат да обществеността, категоричен е той.

Военните училища от 13 март са под карантина, курсантите не са напускали районите на военните училища, но ученията и подготовката на военнослужещите са  ежедневни, подчерта министър Каракачанов. 

Каракачанов коментира и исканията на БСП и „Воля“ в условията на ограничения заради пандемията да се замразят плащанията по двата предстоящи големи проекти в отбраната – за патрулни кораби и бронирани машини.

Не става въпрос за плащания сега, не сме в процес на превеждане на парите, за ми казва някой популист: „Не плащайте“. Проектът за корабите е на по-напреднала фаза и там има излъчен победител по параметрите, които са зададени от НС и министерството на отбраната. Тепърва предстои процесът по преговорите за уточняване на детайлите, посочи Каракачанов.

Той коментира, че процесът на преговорите са забавя заради пандемията.

Нито нашите специалисти могат да летят до  Германия, нито германските производители могат да дойдат у нас за преговорния процес по детайлите на договора. Чак след това ще се премине към сключване на договор. Сключването на договор е възможно най-рано да стане октомври-ноември и тогава е възможно да се прехвърлят плащанията за следващата година. За бронираната машина процесът е още по-назад. Т.е. тази година плащания няма да има, обясни ресорният министър.

По проекта за корабите плащането е 6 години напред, а за бронираната машина – 9 години. Има и един друг момент, който опозицията пропуска. Голяма част от тези два проекта, като изключим въоръжението, което ще бъде доставено, ще се извърши у нас. И двата кораба, и бронираната машина ще се правят в България, ще участва българската промишленост, български работници ще получават заплати, заяви Каракачанов.

Той оцени като популизъм идеята да се замразят плащанията за тези два проекта на отбраната.

30 години ще взимаше само от армията и до какво стигнахме? По боеспособна ли я направихме, личният състав – по-мотивиран или обществото – по-спокойно, попита риторично министърът.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО възстанови структурата си в Нови пазар

На  17 юни 2021 г. ВМРО - Българско национално движение възстанови структурата си в гр. Нови пазар. На събитието присъства координаторът на...

Юлиан Ангелов: С меката си позиция ДБ защитава коминтерновските тези за Македония

Ердоган се връща на бял кон в българската политика заради промените в Изборния кодекс, възмути се организационният секретар на ВМРО

Доц. д-р Милен Михов: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ са онази силна десница, която трябва да държи изправен българския кораб

Както преди, и сега, външни държави чертаят нашата бъдеща и настояща съдба. „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ са единствената преграда...

Ангел Джамбазки: ГЕРБ да преосмислят новата си позиция за Северна Македония

Заев организира изключително агресивна офанзива с цел да накара западните правителства да окажат натиск на България - напълно неевропейско, напълно непочтено и...

Красимир Каракачанов: Искаме родина, в която нашите деца живеят свободно, а не като малцинство

Ние сме си спечелили името на улицата с хората, а не в чужди посолства или съмнителни кръгове, сподели Ангел Джамбазки – водач...

Красимир Каракачанов: Призовавам Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция и да не се подвеждат по манипулациите на Скопие!

За нас Македония и братята ни, които живеят на тази земя, винаги са били нещо много скъпо, те са част от нас

ВМРО: Каракачанов не е осъден!

ПОЗИЦИЯ НА ВМРО ОТНОСНО ФАЛШИВИТЕ МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ, ЧЕ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ Е ОСЪДЕН ЗА НАСАЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА Атаките на...

Коментари