Начало Блог Доц. д-р Милен Михов: Големият въпрос на тези избори е ще оцелее...

Доц. д-р Милен Михов: Големият въпрос на тези избори е ще оцелее ли българската нация

Доц. д-р Милен Михов е историк, възпитаник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, дългогодишен преподавател по българска история. Бил е помощник-ректор на Университета и ръководител на катедрата „Нова и най-нова история на България“. Заместник-председател е на ВМРО. В периода 1997-2014 г. е общински съветник във Великотърновския общински съвет. Народен представител е в 43-ото и 44-ото Народно събрание. Семеен, с три деца и трима внуци.

– Доц. Михов, каква искате да бъде България утре?

– България утре трябва да бъде независима държава. Държава, която отстоява общите интереси на българския народ. Държава, която се управлява от излъчените от народа политически сили, а не от чужди проекти, създадени в чуди посолства. Свидетели сме на американски, германски, руски, турски, олигархични проекти, които имат за цел да реализират една или друга наложена на България политическа инициатива. Затова ни е необходимо национално съгласие в пътя ни към една суверенна и независима България. 
Затова и на тези избори големият въпрос е ще оцелее ли българската нация. Демографската катастрофа, породена от негативните социални процеси и от миграцията, доведе до това, че голяма част от младите българи днес работят за чуждите икономики. Но има и друг процес – на обезличаване на нацията, нахлуването родени в Западна Европа и отвъд Океана, либерални течения, които искат да преформатират основни понятия за нация и семейство. И тази нова либерална идеология се насажда чрез политически средства, промени в законодателството, международни договори и неправителствени организации, субсидирани от САЩ и европейски държави, които решават свои проблеми за наша сметка.  


– Какво във вътрешната и външната ни политика застрашава оцеляването ни като нация?

– Чужди политически проекти, които получават финансова подкрепа от неправителствени организации и чужди фондации, се стремят да наложат неприемливи за България политически и икономически решения. Такава е ситуацията около силно идеологизираната „Зелена сделка“, която цели да подчини икономиката и енергетиката ни на зелени утопии за екологично чиста и екологично независима Европа. Но всъщност тази „Зелена сделка“ поставя в риск българската енергетика, топлоцентралите ни и въгледобива. Това ни прави по-бедни, неконкурентни в световния икономически ред. САЩ, Китай, Русия и проспериращите икономики развиват своите индустрии, докато Европа идеологизира икономиката си и се самоубива, защото губи конкурентността си. Това не е българският интерес.

Да, идеята за неутрална Европа, за зелена и чиста енергия, звучи примамливо и привлекателно. Но тази идея е рискова за развитието на икономиката. Отказът от експлоатиране на земните богатства ни лишава от огромен ресурс и България трябва да жертва един енергиен ресурс, равен на половината от електродобива в България. След закриване на малките блокове на АЕЦ Козлодуй, сме на път да изгубим и останалите блокове, които трябва да изчерпят своя лицензионен ресурс през 2027-2029 г. Така България от производител на енергия, гарантираща икономическо развитие, ще се превърне в консуматор и това ще доведе до енергийна зависимост, която ще бъде трудна за българския бизнес и българските потребители.


– Имаме ли достатъчно сили и самочувствие, за да защитим суверенитета и националната си сигурност?

– В тази посока ВМРО даде добър пример в последните четири години. Въпреки обвиненията след участието ни в управлението, ВМРО показа, че може да има самостоятелна и национално отговорна позиция. Ние извоювахме признаването на българско национално малцинство в Албания. Подобен процес върви и в Косово. Ние спряхме антибългарския македонизъм по пътя му към Европейския съюз. ВМРО има пряка заслуга чрез управлението на г-н Красимир Каракачанов за възраждането на силата на Българската армия и това беше признато дори от нашите политически опоненти. Ние смятаме, че българският народ има един единствен съюзник през вековете и това е Българската армия. ВМРО доказа, че е единствената политическа сила, за която армията и въоръжените сили са действителен приоритет и го показахме на практика.


– За какви промени в Конституцията настоявате?

– Тези промени, за които настояваме, са продукт от разбирането, че законът за пряката демокрация трябва да се осъществи на практика, така че избирателите да излъчват пряко изпълнителната власт, която е най-важната. Днес хората гласуват за едни кандидати, а след политически договорки, задкулисни сделки и парламентарна аритметика се получава друго управление. Затова ние издигаме идеята за силна президентска власт, която да бъде носител на изпълнителната власт. Така смятаме, че гласувайки за президент, хората ще гласуват едновременно и за изпълнителна власт, която да носи и отговорността, и задължението за осъществяване на последователни политики в областта на образованието, здравеопазването, отбраната. И нещо много влажно – такава власт, пряко избрана от народа, ще бъде призвана и има ресурса да се бори срещу корупцията и масовите злоупотреби в държавния сектор.


– Коя е тази национална цел, която може да ни обединява като нация?

– Националната ни цел може да бъде изграждането на една силна демократична и просперираща България, която да е обединителният център за всички българи, независимо къде те живеят. Това е задача трудно постижима, но реалистична, затова е необходимо постигането на политическо съгласие по конкретни проблеми, които стоят пред страната. Днес това са енергийната криза, икономическата криза, здравната криза и поставянето на това съгласие преминава през конкретните решения на проблемите, които засягат българските гражданин, а не чрез идеологизирани и политически преднамерени действия за изчегъртване, за отстраняване или сваляне на този или онзи от власт.


– Кои са достойнствата на Велико Търново като областен град, които старата българска столица обаче не съумява да реализира?

– Достойнствата на Велико Търново са хората. И статистиката показва, че нашият регион притежава демографски потенциал, който надхвърля средните показатели за страната по образование, качество и подготовка. И в този смисъл потенциалът за развитие на региона е в човешкия ресурс, с който разполагаме. За съжаление в последните години икономическата, транспортната и комуникационната инфраструктура в региона драстично изостават от потребностите на страната и цялата Великотърновска област. Бавят се и големите инфраструктурни проекти, свързани с изграждането на магистрала Хемус и високоскоростния Велико Търново-Русе. Постигането на тези задачи ще ни даде възможност за едно ускорено развитие на икономиката и на туризма, ще подобри и качеството на живот. А от тук ще създадем условия за завръщането на нашите млади сънародници зад граница и подобряване на демографската характеристика на региона.


– И понеже образованието е Вашето основно професионално занимание, какво не му е наред на този сектор сега?

– Образованието във В. Търново следва общите проблеми на българското образование. През последните години бяха направени много решителни стъпки за подобряване на социалния статус и заплащането на българските учители. Време е това да бъде трансформирано в качествено подобряване на подготовката на българските деца. Имаме приета добра стратегия за развитие на висшето образование, която трябва да бъде стабилизирана, за да можем до края на 2030 г. да реализираме развитие, което да доближава стандартите на нашето висше образование до средните европейски стандарти. Затова са необходими значителни финансови ресурси и това е задължение на всяко управляващо мнозинство през следващите години. ВМРО ще се бори именно за решаването на тези проблеми.

– ВМРО за България е…

– ВМРО е изразител на патриотизъм и родолюбие, гарант за защитата на българските ценности, българските национални интереси. Въпреки трудните времена, ВМРО ще успее да реализира своите задачи. ВМРО за нас е кауза и го доказваме с действия през последните години.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари