Начало Блог Доц. Милен Михов: Българските педагози ще получат по-малко пари

Доц. Милен Михов: Българските педагози ще получат по-малко пари

„Промяната“ постигна огромен провал в сферата на образованието, констатира той

За пръв път след пет години българските педагози ще получат по-малко пари, отколкото предходните, защото предвиденото увеличение в бюджета беше изядено от галопиращата инфлация. На практика заплатите се понижиха със страхотния темп на инфлацията и управляващите имат дълг към българските учители.

Това заяви доц. Милен Михов – водач на листата с кандидати за народни представители от ВМРО в 7 МИР Габрово, в „Денят започва“ по БНТ.

Образование

За година и половина се констатираха доста негативни процеси в образованието. А това е сфера, която се формулира като приоритет, допълни той.

Михов заяви, че е странно, че държавата не може да осигури „топлото“ и „светлото“ на българските училища. Аз контактувам с местната власт, директори, педагози и те всички изразяват притеснение, защото уверенията на държавата, че училищата няма да са на тъмно и студено се сблъскват с липсата на средства, разкри водачът на листата на ВМРО в Габрово.

Трябва да се въведе антимонополно законодателство и трябва да се компенсират обществените организации с ръста на цената на енергоносителите, изрази тезата на ВМРО той.

Това, което се случи, е един огромен провал на „Промяната“ в сферата на образованието, обобщи Милен Михов. Допълни със съжаление, че идеята на ПП за изчегъртване всъщност е изчегъртала всички онези постижения, които бяха реализирани в образованието.

Той също така даде примери и с провала на управлението по отношението на висшето образование. Единият пример е с отмяната на една национална програма за изучаване и съхранение на историята и традициите на Българската армия, която беше въведена съвместно с Министерството на образованието и Министерството на отбраната за тази година. Тя премина през два етапа. Първият етап децата изучаваха историята на славните български полкове от техните родни места и завърши с едноседмично обучение в Националния военен университет във Велико Търново. Тази програма беше спряна въпреки положителните резултати – над 400 деца и ученици преминаха военно обучение в НВУ. Защо бе зачеркната тази програма, запита Михов.

Доц. Михов е категоричен, че са необходими иновативни форми на обучение и на вертикално сътрудничество между университетите и средните училища. Подобна програма също е била спряна от управлението на „Промяната“.

Мигрантската вълна

Преди година мигрантският въпрос бе политизиран. Една кохорта от политически сили бяха превърнали заградителните съоръжения по границата като обвинение към ВМРО и Патриотите. Бяха го дамгосали. Но когато дойдоха на власт, загърбиха този проблем, посочи Михов.

Той е категоричен:

Дори и китайска стена да издигнем по границата, ако няма хора, които да я охраняват, и няма система за контрол, няма как да спрем мигрантите.

Милен Михов посочи още, че мигрантският проблем беше политически дамгосан и скрит и няма да се справим с него, ако липсва сериозен и системен подход. По думите му по темата управляващата четворна коалиция си е „заровила главата в пясъка“. Решението е: Трябва защитните загражденията по границата да бъдат развити. Да бъдат снаряжени с техника – камери, термокамери, дронове и т.н., която да бъде поддържана. Да бъде увеличен съставът на Гранична полиция и да бъде използвана армията ефективно.

Михов напомни и за времето, когато Красимир Каракачанов е бил министър на отбраната и е изпратил командоси да подпомагат опазването на границата. Тогава са залавяни всички, незаконно преминали.

Той даде пример как Гърция е успяла да защити границата си и затова и вече потокът от нелегални мигранти се насочва към нас.

Целия разговор вижте във видеото >>>

Последни Новини

Д-р Султанка Петрова: Да си купим хляб и кисело мляко ще стане лукс

Един от най-големите проблеми в нашата страна е, че хората не са подпомогнати по най-добрия и ефективен начин. Ние не търсим индивидуалната...

Ангел Джамбазки: Съюзниците на Путин са в Брюксел

Тази руска пропаганда срещу Украйна е на американски платформи. И те не ги свалят. Защо това е така? Защото очевидно не желаят...

Андрей Слабаков: Срам и позор за ЕС е, че България и Румъния не са още в Шенген

Българският представител в Европейския парламент от групата на ЕКР/ВМРО Андрей Слабаков бе категоричен в свое изказване по време на заседание в Страсбург,...

Атанас Стоянов отново грабна приза „Кмет на годината“

Градоначалникът на Сандански и член на ръководството на ВМРО Атанас Стоянов отново спечели титлата „Кмет на годината“ в категория средна община.

Ангел Джамбазки към лидерите на политическите партии и ЦИК: Докажете, че сте национално отговорни и спрете манипулациите на изборния процес в Турция

В нарочно писмо до политическите партии, които имат представители в ЦИК, българският представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки...

ВМРО е онази политическа сила, която единствено и винаги е отстоявала не само българския национален интерес, но и българската духовност

А без духовност, няма да я има България! С молебен за здраве, мир и благодат на българския народ беше...

Юлиан Ангелов: ВМРО е за безплатни учебници в средното образование

ВМРО е за изцяло безплатни учебници в средното образование, заяви в „Предизборно кафене“ на Национална телевизия БГ+ главният секретар на ВМРО Юлиан...

Коментари