Начало Блог Доц. Милен Михов: ВМРО предлага еднаква субсидия за всички партии

Доц. Милен Михов: ВМРО предлага еднаква субсидия за всички партии

ВМРО предлага еднаква субсидия за всички партии, за да бъдат равни на избори. Доц. Милен Михов обясни, че идеята им ще се обсъжда с коалиционните партньори. Промените в Закона за държавния бюджет, с които субсидиите за партиите падат от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас, отпадна от дневния ред на парламента в петък. Измененията трябваше да бъдат обсъдени като първа точка. Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ предложи обсъждането на промените в бюджета да бъде отложено с мотива, че не е готов докладът на бюджетната комисия, която е водещата в случая. Предложението му беше прието с мнозинство.

Лидерите в управляващата коалиция пък ще се събират на коалиционен съвет тази седмица, за да коментират именно този въпрос. Това каза премиерът Бойко Борисов. От ВМРО пък обявиха, че са против желанието на ДПС фирми да могат да финансират политическите партии. БСП също е категорично против предложението за намаляване на субсидиите.

Народният представител от ВМРО доц. Милен Михов пък заяви в ефира на България ОН  ЕР, че по темата липсва дебат за това дали евентуално финансиране по американски модел на партиите не е заплаха за националната сигурност. По думите му такъв начин на издръжка на политическите сили би узаконил отношенията на ДПС с бизнеса.

Държави и многонационални компании и корпорации биха могли да финансират политически партии с определени цели, обясни той. 

Доц. Михов представи предложението на ВМРО за финансиране на партиите, което от партията смятат, че трябва да е публично, с държавни средства, да има контрол как се харчат тези пари и да бъде справедливо.

Тази система, която сега съществува, създава диспропорции. Ако партия вземе мнозинство в парламента, ще получи финансиране, което ще ѝ създаде привилегировано положение на следващите избори, защото тя ще разполага с много средства и това създава възможност за неравнопоставеност в предизборната кампания, където са най-големите харчове, посочи още депутатът от ВМРО.

Доц. Милен Михов обясни, че ВМРО предлага равна сума за всички партии, около 1,5 милиона лева, което ще изравни старта на всички при предизборна кампания. 

Народният представител каза още, че от ВМРО са против единия лев субсидия на глас, защото за него нямало рационални аргументи.

Доц. Милен Михов каза също, че ВМРО ще предложи идеята си за субсидиите на предстоящия коалиционен съвет и че са готови за дискусии по темата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари