Начало Блог Доц. Милен Михов: Националният интерес е уредена държава – притегателен център за...

Доц. Милен Михов: Националният интерес е уредена държава – притегателен център за всички българи

Сърцевината на българския национален интерес се крие в една добре уредена държава, социално справедлива и просперираща.

Това заяви в ефира на България ОН ЕР доц. Милен Михов – историк и член на ръководството на ВМРО. Темата на предаването бе посветена на националния празник Трети март и бе озаглавена „Къде да търсим националния идеал и трябва ли да се жертваме за него?“.

Михов се позова от написаното от един блестящ български политик и държавник д-р Константин Стоилов. В таен рапорт до княз Александър Стоилов пише програмата за осъществяване на Санстефанска България. Ето какво разказа доц. Михов:

В нея пише Санстефанска България не е нищо друго освен въпроса за Македония. За да се организира това, ние трябва да създадем тайна организация, да създадем железопътни линии, да скопчаем българските железопътни линии с македонските – нещо, което не е станало и до днес, но първата точка в този план е „Да създадем едно добре уредено княжество, което да бъде притегателен център за всички българи“. Това е в сърцевината и същността на българския национален интерес. Една модерна, добре уредена държава, социално справедлива и просперираща, страна на свободата и равенството.

Според  него националният идеал е и в това да следваме добрите завети на българите, които синът на Македония Симеон Радев ги е нарекъл „строители на съвременна България“.

В предговора си той определя историята на ранна България като история на българския ентусиазъм и самочувствие. Ако се върнем в онова време, ще видим колко е била тежка ситуацията в света за нас. Българите са били тотално непознати, те са били народ, пред който е стоял въпросът дали имат държавнотворчески характер. И това поколение създава една държава, която само за няколко десетилетия заема достойно място в картата на Балканите и в Европа, допълни доц. Михов.

Идеалът е за това той да бъде следван и същността на усилията е да се придържаме към стандартите на този идеал. Дали се разминаваме? Да, разминаваме се. Във времето, в което ние живеехме, беше обречено, то се различаваше по един начин, а днес се разминава по друг начин. Идеала го имаме, ние трябва да го следваме, категоричен бе историкът.

По думите на доц. Михов в наши дни не е необходимо да повтаряме саможертвата на опълченците.

Днес е достатъчно да бъдем като техните учители, като българските книжовници, да бъдем като българските политици от онова време. Възможно ли е да има политик, който да откаже приватизацията на банка срещу дял от тази банка? Ако си кажем: „Възможно ли е един вестник да свали министър-председател, разкривайки корупция?“, ще си кажем: „Невъзможно“. Само че в началото на миналия век един опозиционен вестник свали от власт двамата любимци, припомни той.

3 март не е руски празник, той е нашият празник. Този ден дава отговор на два въпроса – имат ли право българите на собствена държава и кога. Отговорите са: „Да, имат, сега“. Днес ние трябва да гледаме на този празник с достойнство и признателност, поясни доц. Михов.

Видео >>>

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари