Начало Блог Доц. Милен Михов: Президентът е длъжен да свика КСНС заради разрастващата се...

Доц. Милен Михов: Президентът е длъжен да свика КСНС заради разрастващата се пандемия

Доц. Милен Михов – кандидат за президент на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: И днес в рамките на предизборната кампания Ви представяме кандидатите за държавен глава. Доц. Милен Михов – кандидат за президент на политическа партия „ВМРО – Българско национално движение“. Здравейте.

Милен Михов: Здравейте.

Водещ: Каква трябва да бъде ролята на президента – като фигура, която участва в национални мероприятия и приема строя, или като на личност, която да участва активно в обществено-политическия живот на страната?

Милен Михов: ВМРО поставя в тези президентски избори една условна тема и това е конституционна реформа, която действително да превърне президентската институция в силна институция, която не само декларативно представлява националното обединение и гарантира или изразява националния суверенитет, а да бъде действително силна институция, която може да управлява страната и да води активна и последователна политика във външните дела, в отношенията с останалия свят и във вътрешната политика чрез последователни реформи в здравеопазването, образованието и борбата с корупцията. Това е според нас същността на исканата от хората промяна, която последните десетилетия, а и днес виждаме, че се изразява единствено в персонална смяна на политическите играчи.

Водещ: Искате да кажете, че Вие сте за президентска република, така ли да разбирам?

Милен Михов: Точно така, президентска република, която се основава на принципа, че властта произтича от народа и народът да има правото в пряк избор да излъчва президента, който да носи отговорност за изпълнителната власт.

Водещ: То и в момента горе-долу е така, доц. Михов, тъй като изборът на президент е единственият мажоритарен.

Милен Михов: Точно така, но в Конституцията той има твърди декоративни и ограничени права. Изпълнителната власт се осъществява от Министерския съвет, който се излъчва от Народното събрание. Свидетели сме особено в последните месеци, че хората гласуват за едни политически личности и партии, а се конфигурира неясно по какви причини мнозинство, което излъчва изпълнителна власт, която на практика е безконтролна от страна на народа.

Водещ: Как да стане обаче с президентската република? Да, ясно е, че трябва да има промяна в Конституцията. Каква ще бъде обаче думата на народа в случая? Не трябва ли преди това да се направи референдум?

Милен Михов: Конституцията определя много ясно пътя, по който трябва да се извърви, за да се стигне до нова Конституция. Нека да припомним, че президентът Радев пое ангажимент да изработи и да внесе проект за такава Конституция, но забрави за това обещание. Аз като кандидат и ВМРО се ангажираме да проведем широк дебат, включвайки и академичните среди, българската юридическа мисъл, за да се подготви един проект, който да бъде предложен на Народното събрание и да се задвижи конституционно определената процедура по промяна на Конституцията. Ако желаем истинска промяна, тя минава през конституционни промени, иначе сме обречени отново да повтаряме подмяната на едни лица с други, обещаващи ни светло бъдеще.

Водещ: Доц. Михов, в ситуация като тази, когато отговорността в случая на служебния кабинет пада върху държавния глава основно, какво би било Вашето поведение, ако сега Вие бяхте президент в тази кризисна ситуация, да не ги изреждам кризите: КОВИД-19, цените на тока, цените на стоките от първа необходимост?

Милен Михов: Мисля, че трябва да се приоритизират кризите. Най-страшната и най-тежката е здравната криза. Всеки ден броят на болните нараства, всеки ден даваме свидни жертви със здравето и живота на българските граждани. Аз не бих казал, че моите мерки са по-добри от другите мерки и да се конкурираме с едно или друго начинание. Според мен президентът в тази ситуация е длъжен да свика Консултативния съвет по национална сигурност, да подготви този съвет с експерти, привличайки и опозицията, и управляващите, да се формулира спешен план за борба с епидемията в краткосрочен и средносрочен период от 2 седмици и един месец, и да се постигне най-вече обществено и политическо съгласие по тези мерки. Президентът е длъжен да потърси пътищата за диалог, на експертно търсене на решения и да обедини научния, здравния и политическия потенциал на страната, защото в условия на война няма успех, ако армията ни е разбита. Днес виждаме, че сме стигнали до положение всеки да бъде срещу всеки, всеки да оспорва всичко, и при тези обстоятелство обществото ни е беззащитно пред вилнеещата епидемия.

Водещ: Знаете, че по отношение на мерките, които се предприеха от държавата, мнението е разделено на две, дори мога да кажа, че и на повече. Дали са закъснели мерките, навременни ли са или са прекалени, Вие какво смятате по този въпрос? Зная, че Вие, политиците, сте предпазливи по тази тема.

Милен Михов: Категорично можем да кажем, че беше проспано хубавото лятно време, времето на много ценни дни, които можеха да бъдат използвани от управляващите, Министерството на здравеопазването на практика фалира в своята политика срещу коронавирус. Това време беше загубено, беше на практика спряна ваксинационната кампания. Смехотворни и жалки бяха томболите за смарт часовници и ваучери за храна да бъдат стимулират хората. И днес сме изправени пред необходимостта да вземаме панически решения. Начинът, по който беше въведен зеленият сертификат мога да кажа е същият начин, по който ГЕРБ управляваше кризата – от днес за утре. На практика Борисов правеше едни неща, а Радев го критикуваше, но на практика г-н Радев повтори грешките на Борисов.

Водещ: Сега нали знаете, че веднага ще Ви кажат, че Вие бяхте част от това управление.

Милен Михов: Точно така, ние бяхме част от това управление. Нашите разумни предложения бяха игнорирани от ГЕРБ. Трябва да признаем, че кризата с коронавирус беше персонално управлявана от г-н Борисов, и това изобщо не е новина за българските граждани.

Водещ: Доц. Михов, кажете ни в тази ситуация, ако Вие бяхте президент и ако наистина президентът взимаше всички решения основни, главни в държавата, какво бихте направил, за да накарате хората да се ваксинират?

Милен Михов: Първо, бих дал личен пример. Аз се ваксинирах в първия възможен момент, когато бяха открити зелените коридори и не скрих това. Г-н Радев се ваксинира тайно и дълго време не направи това обществено достояние с можем да кажем политическата презумпция да не загуби антиваксърските гласове. На следващо място бих обединил експертния и лекарски потенциал на страната, който да говори на българските граждани за необходимостта от ваксини, и бих провел една действително мащабна кампания с всички възможни средства, за да бъдат убедени българските граждани в правотата. На практика българският гражданин е оставен да бъде манипулиран от лъжепророци, от антиваксърски активисти, които водят общественото мнение, а истината и науката е оставена на заден план.

Водещ: В тази кампания кой е Вашият опонент от всички останали кандидати?

Милен Михов: Нашият опонент е разбира се г-н Радев и проф. Герджиков. Аз мисля, че моята подготовка като университетски преподавател и дългогодишен учен, който се занимава и познава добре висшето образование и образованието, ми дават подготовка, с която мога да опонирам на един професор. А от друга страна, дейността ми като член на Комисията по отбрана ми дава компетентност да изпълнявам задълженията на върховен главнокомандващ. Така че това са моите опоненти. И в своите публични изяви и в своите изказвания аз критикувам
и отбелязвам техните грешки.

Водещ: Имате ли отговор на този етап, ако не стигнете до втори тур, кого ще подкрепите от кандидатите?

Милен Михов: ВМРО ще вземе своето решение със своите национално отговорни фактори и ръководства. Но трябва да отбележа, че избирателите на ВМРО се отличават с една висока политическа и обществена култура – те ще са свободни да изберат кого да подкрепят в зависимост от това какви са посланията и доколко те съвпадат с приоритетите на ВМРО, а те са: никакво отстъпление по Македонския въпрос, недопускане на еднополовите бракове, ревизия на зелената сделка и активна политика за продължаване на реформите в армията.

Водещ: Тъй като ни останаха буквално няколко минутки, можете да се обърнете към българските граждани защо трябва да гласуват за Вас. С какво Вие сте по-добър от останалите кандидати?

Милен Михов: ВМРО е организация със столетна история, тя не е стандартен политически проект. Тя е пряк наследник на онази историческа легендарна ВМРО, която водеше борба за национално обединение на всички българи в една държава. И ВМРО ще продължи да отстоява българските национални ценности, българския суверенитет. И това е единствената организация, която не е зависима от чужди политически сили. Затова, както фолклора го роди, ще кажа: на изборите 2 в 1 гласувайте с № 21.

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir