Начало Блог Доц. Милен Михов: Президентът е длъжен да свика КСНС заради разрастващата се...

Доц. Милен Михов: Президентът е длъжен да свика КСНС заради разрастващата се пандемия

Доц. Милен Михов – кандидат за президент на ПП „ВМРО – Българско национално движение“, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: И днес в рамките на предизборната кампания Ви представяме кандидатите за държавен глава. Доц. Милен Михов – кандидат за президент на политическа партия „ВМРО – Българско национално движение“. Здравейте.

Милен Михов: Здравейте.

Водещ: Каква трябва да бъде ролята на президента – като фигура, която участва в национални мероприятия и приема строя, или като на личност, която да участва активно в обществено-политическия живот на страната?

Милен Михов: ВМРО поставя в тези президентски избори една условна тема и това е конституционна реформа, която действително да превърне президентската институция в силна институция, която не само декларативно представлява националното обединение и гарантира или изразява националния суверенитет, а да бъде действително силна институция, която може да управлява страната и да води активна и последователна политика във външните дела, в отношенията с останалия свят и във вътрешната политика чрез последователни реформи в здравеопазването, образованието и борбата с корупцията. Това е според нас същността на исканата от хората промяна, която последните десетилетия, а и днес виждаме, че се изразява единствено в персонална смяна на политическите играчи.

Водещ: Искате да кажете, че Вие сте за президентска република, така ли да разбирам?

Милен Михов: Точно така, президентска република, която се основава на принципа, че властта произтича от народа и народът да има правото в пряк избор да излъчва президента, който да носи отговорност за изпълнителната власт.

Водещ: То и в момента горе-долу е така, доц. Михов, тъй като изборът на президент е единственият мажоритарен.

Милен Михов: Точно така, но в Конституцията той има твърди декоративни и ограничени права. Изпълнителната власт се осъществява от Министерския съвет, който се излъчва от Народното събрание. Свидетели сме особено в последните месеци, че хората гласуват за едни политически личности и партии, а се конфигурира неясно по какви причини мнозинство, което излъчва изпълнителна власт, която на практика е безконтролна от страна на народа.

Водещ: Как да стане обаче с президентската република? Да, ясно е, че трябва да има промяна в Конституцията. Каква ще бъде обаче думата на народа в случая? Не трябва ли преди това да се направи референдум?

Милен Михов: Конституцията определя много ясно пътя, по който трябва да се извърви, за да се стигне до нова Конституция. Нека да припомним, че президентът Радев пое ангажимент да изработи и да внесе проект за такава Конституция, но забрави за това обещание. Аз като кандидат и ВМРО се ангажираме да проведем широк дебат, включвайки и академичните среди, българската юридическа мисъл, за да се подготви един проект, който да бъде предложен на Народното събрание и да се задвижи конституционно определената процедура по промяна на Конституцията. Ако желаем истинска промяна, тя минава през конституционни промени, иначе сме обречени отново да повтаряме подмяната на едни лица с други, обещаващи ни светло бъдеще.

Водещ: Доц. Михов, в ситуация като тази, когато отговорността в случая на служебния кабинет пада върху държавния глава основно, какво би било Вашето поведение, ако сега Вие бяхте президент в тази кризисна ситуация, да не ги изреждам кризите: КОВИД-19, цените на тока, цените на стоките от първа необходимост?

Милен Михов: Мисля, че трябва да се приоритизират кризите. Най-страшната и най-тежката е здравната криза. Всеки ден броят на болните нараства, всеки ден даваме свидни жертви със здравето и живота на българските граждани. Аз не бих казал, че моите мерки са по-добри от другите мерки и да се конкурираме с едно или друго начинание. Според мен президентът в тази ситуация е длъжен да свика Консултативния съвет по национална сигурност, да подготви този съвет с експерти, привличайки и опозицията, и управляващите, да се формулира спешен план за борба с епидемията в краткосрочен и средносрочен период от 2 седмици и един месец, и да се постигне най-вече обществено и политическо съгласие по тези мерки. Президентът е длъжен да потърси пътищата за диалог, на експертно търсене на решения и да обедини научния, здравния и политическия потенциал на страната, защото в условия на война няма успех, ако армията ни е разбита. Днес виждаме, че сме стигнали до положение всеки да бъде срещу всеки, всеки да оспорва всичко, и при тези обстоятелство обществото ни е беззащитно пред вилнеещата епидемия.

Водещ: Знаете, че по отношение на мерките, които се предприеха от държавата, мнението е разделено на две, дори мога да кажа, че и на повече. Дали са закъснели мерките, навременни ли са или са прекалени, Вие какво смятате по този въпрос? Зная, че Вие, политиците, сте предпазливи по тази тема.

Милен Михов: Категорично можем да кажем, че беше проспано хубавото лятно време, времето на много ценни дни, които можеха да бъдат използвани от управляващите, Министерството на здравеопазването на практика фалира в своята политика срещу коронавирус. Това време беше загубено, беше на практика спряна ваксинационната кампания. Смехотворни и жалки бяха томболите за смарт часовници и ваучери за храна да бъдат стимулират хората. И днес сме изправени пред необходимостта да вземаме панически решения. Начинът, по който беше въведен зеленият сертификат мога да кажа е същият начин, по който ГЕРБ управляваше кризата – от днес за утре. На практика Борисов правеше едни неща, а Радев го критикуваше, но на практика г-н Радев повтори грешките на Борисов.

Водещ: Сега нали знаете, че веднага ще Ви кажат, че Вие бяхте част от това управление.

Милен Михов: Точно така, ние бяхме част от това управление. Нашите разумни предложения бяха игнорирани от ГЕРБ. Трябва да признаем, че кризата с коронавирус беше персонално управлявана от г-н Борисов, и това изобщо не е новина за българските граждани.

Водещ: Доц. Михов, кажете ни в тази ситуация, ако Вие бяхте президент и ако наистина президентът взимаше всички решения основни, главни в държавата, какво бихте направил, за да накарате хората да се ваксинират?

Милен Михов: Първо, бих дал личен пример. Аз се ваксинирах в първия възможен момент, когато бяха открити зелените коридори и не скрих това. Г-н Радев се ваксинира тайно и дълго време не направи това обществено достояние с можем да кажем политическата презумпция да не загуби антиваксърските гласове. На следващо място бих обединил експертния и лекарски потенциал на страната, който да говори на българските граждани за необходимостта от ваксини, и бих провел една действително мащабна кампания с всички възможни средства, за да бъдат убедени българските граждани в правотата. На практика българският гражданин е оставен да бъде манипулиран от лъжепророци, от антиваксърски активисти, които водят общественото мнение, а истината и науката е оставена на заден план.

Водещ: В тази кампания кой е Вашият опонент от всички останали кандидати?

Милен Михов: Нашият опонент е разбира се г-н Радев и проф. Герджиков. Аз мисля, че моята подготовка като университетски преподавател и дългогодишен учен, който се занимава и познава добре висшето образование и образованието, ми дават подготовка, с която мога да опонирам на един професор. А от друга страна, дейността ми като член на Комисията по отбрана ми дава компетентност да изпълнявам задълженията на върховен главнокомандващ. Така че това са моите опоненти. И в своите публични изяви и в своите изказвания аз критикувам
и отбелязвам техните грешки.

Водещ: Имате ли отговор на този етап, ако не стигнете до втори тур, кого ще подкрепите от кандидатите?

Милен Михов: ВМРО ще вземе своето решение със своите национално отговорни фактори и ръководства. Но трябва да отбележа, че избирателите на ВМРО се отличават с една висока политическа и обществена култура – те ще са свободни да изберат кого да подкрепят в зависимост от това какви са посланията и доколко те съвпадат с приоритетите на ВМРО, а те са: никакво отстъпление по Македонския въпрос, недопускане на еднополовите бракове, ревизия на зелената сделка и активна политика за продължаване на реформите в армията.

Водещ: Тъй като ни останаха буквално няколко минутки, можете да се обърнете към българските граждани защо трябва да гласуват за Вас. С какво Вие сте по-добър от останалите кандидати?

Милен Михов: ВМРО е организация със столетна история, тя не е стандартен политически проект. Тя е пряк наследник на онази историческа легендарна ВМРО, която водеше борба за национално обединение на всички българи в една държава. И ВМРО ще продължи да отстоява българските национални ценности, българския суверенитет. И това е единствената организация, която не е зависима от чужди политически сили. Затова, както фолклора го роди, ще кажа: на изборите 2 в 1 гласувайте с № 21.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

ВМРО към депутатите и структурите на ГЕРБ: Не допускайте срама да подкрепите кабинет на ПП-ДБ!

„Промяната“ вече са клиенти и на прокуратурата, разследвани за шпионаж и национално предателство. Ние от ВМРО призоваваме всички настоящи...

Ботев написал патриотичен учебник по… математика

Автор: Красимир Богданов, историк, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение Възраждането изиграва за българите...

Каракачанов алармира: В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония

Улисани във вътрешнополитически боричкания, пропускаме темата В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония. Ако българските политици продължават да...

Ангел Джамбазки: Правораздаващите органи трябва да приложат цялата строгост на закона срещу човека, съгласувал позиция на МВнР със Северна Македония

Съпредседателят на ВМРО настоява за спешна реакция срещу действия по държавна измяна Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки...

Каракачанов: Със своите действия ПП правят държавата заложник на външни интереси

Опасност за националната сигурност има не заради записа, който е изтекъл, а заради тези хора от ПП, които искат да управляват България....

Коментари