Начало Блог Доц. Михов: В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание

Доц. Михов: В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание

Много „говорители“ за отношенията между България и Северна Македония напоследък обясняват как не трябва толкова да се държи на историята. Това е изключително погрешно, защото историята формира съзнанието. А в Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание.

Това заяви доц. Милен Михов – заместник-председател на ВМРО, в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Съществува сериозно разминаване между позициите на определени части от управляващата коалиция по въпроса за отношенията ни с РСМ. От едната страна са Радев, БСП и ИТН, които стоят на позицията за приемственост във външната политика и следват решенията на Консултативния съвет от 30 септември 2019 г. От другата страна са „Продължаваме промяната“ и ДБ, които са склонни да променят съществено тази позиция и следват един външнополитически ред, наложен ни отвън, коментира той.

Според него е било грешка, че са се провели срещи с ръководни фигури в Скопие в отсъствието на българския посланик там.

Това не дава възможност за парламентарен контрол на водените разговори и заетите позиции. Лишавайки се от присъствието на българския посланик в Скопие, който е най-компетентният за водените разговори, и за заетите позиции, се лишаваме от експертиза, която ни е важна, убеден е Михов.

Според него новината от посещението на българския премиер в Скопие е самото посещение. „Новината“, че Македония е направила жест с вербалната нота до ООН, с която декларира отказ от териториални претенции, е оповестена отдавна от бившия македонски министър-председател.

По думите му РСМ продължава чрез медиите да повдига въпроса за македонско малцинство в България.

Скопие продължава да настоява за регистрацията на сепаратистки организации в България и за наличието на македонско малцинство. Другият важен въпрос от българските условия е този за езика, който трябва да бъде уреден в международните отношения, въз основа на Договора за приятелство и декларацията от 1999 г., изтъкна гостът в студиото.

Той смята, че премиерът Петков е направил два гафа, а сега продължава да ги задълбочава.

В българската историческа книжнина от 60 г. има научна аргументация, че фашистки режим и фашистка власт у нас не е имало. Тази историческа неподготвеност на нашия премиер прави лоша услуга на българската позиция. Така на практика потвърждава изкуствено формираната теза за „българската фашистка окупация“ за времето на Втората световна война. Това е антибългарска теза, манипулираща общественото мнение и основа за претенции към България под формата на компенсации. Това разделя двете държави. Позицията на Петков е сериозна грешка, коментира още историкът доц. Михов.

Вторият гаф на българския министър-председател е, че в Скопие е говорил за „македонци с българско самосъзнание“. Така на практика преповтаря официалната теза на Скопие, че етнически македонците са древен народ, който няма нищо общо с българите – нито етнически, нито културно, нито исторически. И още един огромен гаф – не протоколен, а политическа грешка, че в програмата не бе включено почитане на тленните останки на Гоце Делчев. Ето това би било огромен жест на добър диалог, ако двамата нови премиери – на България и Македония, заедно бяха поднесли цвете пред саркофага на Гоце Делчев, обясни Михов.

Той изрази очакване политически фактори у нас да следват политическия план за даване на зелена светлина за преговори на РСМ за ЕС. Това е очевидно американски план – на първо място да бъде изоставена историческата тема, да се демонстрира поредица от активности – в икономическата, инфраструктурната сфера и т.н., което има за цел не да реши проблема, а да окаже въздействие върху общественото мнение в България. Така да се направи приемливо решението за даване на зелена светлина, анализира доц. Милен Михов.

След казаното от македонския президент, че всякакви договорки трябва да бъдат гласувани в техния парламент, Михов е убеден, че Скопие отново ще приложи старата практика да протака решаването на проблемите.

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари