Начало Блог Доц. Михов: В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание

Доц. Михов: В Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание

Много „говорители“ за отношенията между България и Северна Македония напоследък обясняват как не трябва толкова да се държи на историята. Това е изключително погрешно, защото историята формира съзнанието. А в Скопие историята е инструмент за формиране на антибългарско самосъзнание.

Това заяви доц. Милен Михов – заместник-председател на ВМРО, в студиото на „Денят ON AIR“ по България ОН ЕР.

Съществува сериозно разминаване между позициите на определени части от управляващата коалиция по въпроса за отношенията ни с РСМ. От едната страна са Радев, БСП и ИТН, които стоят на позицията за приемственост във външната политика и следват решенията на Консултативния съвет от 30 септември 2019 г. От другата страна са „Продължаваме промяната“ и ДБ, които са склонни да променят съществено тази позиция и следват един външнополитически ред, наложен ни отвън, коментира той.

Според него е било грешка, че са се провели срещи с ръководни фигури в Скопие в отсъствието на българския посланик там.

Това не дава възможност за парламентарен контрол на водените разговори и заетите позиции. Лишавайки се от присъствието на българския посланик в Скопие, който е най-компетентният за водените разговори, и за заетите позиции, се лишаваме от експертиза, която ни е важна, убеден е Михов.

Според него новината от посещението на българския премиер в Скопие е самото посещение. „Новината“, че Македония е направила жест с вербалната нота до ООН, с която декларира отказ от териториални претенции, е оповестена отдавна от бившия македонски министър-председател.

По думите му РСМ продължава чрез медиите да повдига въпроса за македонско малцинство в България.

Скопие продължава да настоява за регистрацията на сепаратистки организации в България и за наличието на македонско малцинство. Другият важен въпрос от българските условия е този за езика, който трябва да бъде уреден в международните отношения, въз основа на Договора за приятелство и декларацията от 1999 г., изтъкна гостът в студиото.

Той смята, че премиерът Петков е направил два гафа, а сега продължава да ги задълбочава.

В българската историческа книжнина от 60 г. има научна аргументация, че фашистки режим и фашистка власт у нас не е имало. Тази историческа неподготвеност на нашия премиер прави лоша услуга на българската позиция. Така на практика потвърждава изкуствено формираната теза за „българската фашистка окупация“ за времето на Втората световна война. Това е антибългарска теза, манипулираща общественото мнение и основа за претенции към България под формата на компенсации. Това разделя двете държави. Позицията на Петков е сериозна грешка, коментира още историкът доц. Михов.

Вторият гаф на българския министър-председател е, че в Скопие е говорил за „македонци с българско самосъзнание“. Така на практика преповтаря официалната теза на Скопие, че етнически македонците са древен народ, който няма нищо общо с българите – нито етнически, нито културно, нито исторически. И още един огромен гаф – не протоколен, а политическа грешка, че в програмата не бе включено почитане на тленните останки на Гоце Делчев. Ето това би било огромен жест на добър диалог, ако двамата нови премиери – на България и Македония, заедно бяха поднесли цвете пред саркофага на Гоце Делчев, обясни Михов.

Той изрази очакване политически фактори у нас да следват политическия план за даване на зелена светлина за преговори на РСМ за ЕС. Това е очевидно американски план – на първо място да бъде изоставена историческата тема, да се демонстрира поредица от активности – в икономическата, инфраструктурната сфера и т.н., което има за цел не да реши проблема, а да окаже въздействие върху общественото мнение в България. Така да се направи приемливо решението за даване на зелена светлина, анализира доц. Милен Михов.

След казаното от македонския президент, че всякакви договорки трябва да бъдат гласувани в техния парламент, Михов е убеден, че Скопие отново ще приложи старата практика да протака решаването на проблемите.

Гледайте целия разговор във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

Общинарите виждат нарушения и грубо погазване на законите при извършване на тъжните ритуали Темата стана особено актуална след скандалните...

Клетва и отчетно-изборно събрание проведе ВМРО в Брацигово

На 24 май в град Брацигово ВМРО проведе клетва за прием на нови членове. Според старата традиция новите членове се заклеха да...

ВМРО отбеляза празника на българския дух – 24 май

Враца Представители на ВМРО се включиха в общоградското шествие във Враца по повод 24-ти...

Българите зад граница не са евтин PR, а постоянно задължение на държавата

Красимир Богданов от националното ръководство на ВМРО проведе срещи в гр. Корча и в Мала Преспа с представители на българската общност в...

Слабаков: Албания още преди 2 г. изпълни критериите за ЕС и сега ще чака РСМ още 20 г.

Ако приемем РСМ в този ѝ вид, вместо да получим пълноправен член, ще получим тумор, категоричен е Слабаков. В...

Състезанието „Русезнание 2022” излъчи своите победители

Вчера, 23 май, в късния следобед в зала „Батенберг” в Регионалния исторически музей - Русе приключи „Русезнание 2022”.  Участие в XV издание...

Каракачанов: Държавата трябва да помисли за изхранването на населението и за здравеопазването и да предприеме бързи мерки

Важният проблем е какво ще се случва с европейската икономика, според почетния председател на ВМРО Два може да са...

Коментари