Начало Блог Доц. Михов: Изборите в Македония форсират антибългарската кампания

Доц. Михов: Изборите в Македония форсират антибългарската кампания

Ако българската теза бъде призната от Скопие, цялата конструкция на македонизма ще рухне, което би било сериозен проблем за елита в Македония.

Това коментира в предаването „Темите“ по ТВ Европа народният представител и заместник-председател на ВМРО доц. д-р Милен Михов.

За съжаление в последните 30 години елитът в Скопие не успя да формира съвременна национална и държавна доктрина по пътя към Европа и новия свят. Те възпроизвеждат всичко от времето на Тито и федералната държава Югославия. В новите условия обаче им предстои много труден вътрешен дебат по този въпрос – и политически, и обществен, и културен, посочи той.

Изборите в Македония налагат този отпечатък и форсират антибългарската кампания по стари традиции, категоричен е Милен Михов.

По повод спора за езика Михов обясни, че винаги срещу научните аргументи ще застават политическите. Заради предстоящите избори в съседна Македония от Скопие постоянно валят нападки срещу България.

Доцентът каза:

Определението на езика в Република Северна Македония е част от доктрината на македонизма. Използвайки определението „македонски“ като етикет за национална идентичност и историческа самобитност от времето на Коминтера до наши дни се налага и такава определеност на езика. Ако се запитаме обаче на какъв език е написана например песента „Македонско девойче“… Има ли разлика в една думичка, в една особеност между българския литературен език и тази песен? На какъв език е написана „Болен ми лежи Миле Попйорданов“, която се изпълнява по сватбите от Охрид до Варна и Добрич. Не можем да разделим фолклора по езикова особеност. Фолклорът е най-илюстративният инструмент в особеностите на езика.

Михов обясни, че дава тези примери, които по най-лесен начин обясняват написаното от учените от БАН, че езикът в Македония е вариант на българския.

Депутатът коментира и приетата от българския парламент декларация срещу административното разделяне на Болградски район в Украйна, където има голямо българско малцинство.

Българското национално малцинство от столетия живее в пределите на днешна Украйна, бившата Руска империя и това население не е загубило своя етнически и национален характер. В ход е една административната реформа в Украйна, която разделя Болградския район с най-големия български град Болгард, което поставя под въпрос единството на българското национално малцинство. А Болградската гимназия е люлката на българската съвременна просвета – първото светско българско средно училище през Възраждането ни, посочи доц. Михов.

Той сподели със съжаление, че заради неучастието на депутатите на ДПС и БСП в гласуването на декларацията българският парламент не е успял да бъде достатъчно единен по тази важна тема, засягаща сънародниците ни в Украйна.  ДПС обвързаха поведението си с твърденията, че в България има турско малцинство и след като България се грижи за малцинството си в Украйна, то същото трябва да се направи и за турското национално малцинство у нас – нещо, което е абсолютно необосновано. А БСП потърси отново конфронтация по линията външна политика и отговорността на министерството на външните работи, коментира депутатът от ВМРО.

Михов посочи, че приетата декларация е в унисон с действията на българската дипломация и министър Захариева, но беше редно да има подкрепа от всички парламентарни групи, за да демонстрира парламентарно съгласие. За съжаление партийните интереси надделяха, коментира той.

Вижте във видеото цялото интервю с народния представител и коментара му относно искането на ВМРО за проверка на НПО-тата, които маргинализират циганските общности >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари