Начало Българите по света Драголюб Иванчов призован в полицията заради паметната плоча в Босилеград

Драголюб Иванчов призован в полицията заради паметната плоча в Босилеград

Председателят на Демократичния съюз на българите в Сърбия Драголюб Иванчов е бил призован във вторник като гражданин да дава обяснение в полицията относно случая с паметната плоча, която българите в Босилеград искаха да поставят за 100-годишнината от кланетата на невинни българи в Босилеградско, извършени от сръбския воевода Коста Печанац през май 1917 година.

Иванчов заявява, че българското малцинство трябва да бъде организирано в Общност на българските общини в Сърбия, за да могат да му бъдат гарантирани ония права и свободи, които сръбското правителство иска за сръбските малцинства извън границите на Сърбия  и особено на Косово.

Ето обръщението на председателя на ДСБ Драголюб Иванчов за случая:

Като председател на Демократичният съюз на българите съобщавам, че бях призован с призовка „като гражданин“ на 06.06.2017 г. в 10.00 часа в полицията в Босилеград да давам показания, както пишеше в призовката – „за събиране на сведения по оплакване на граждани във връзка с поставянето на паметна плоча на ден 24.05.2017 г.“

Отзовах се в заказаното време на поканата и предадох писмено изявление във връзка с незаконното отнемане, без решение от прокуратурата и без протокол от органите на МВР на паметната плоча с имената на жертвите, избити от разбойническата чета на Коста Печанац на 15-16 май 1917 г.

В призовката нарочно беше пренебрегната длъжността ми на председател на Демократичния съюз на българите, което смятам за акт на омаловажаване и унижение на една законно регистрирана малцинствена партия, която 25 години безкомпромисно защитава правата на българите гарантираните с Конституцията и законите на Р Сърбия.

В писменото си изявление по призовката „като гражданин“ най-напред изразих възмущението си от своеволието и насилническото поведение на кмета  на Босилеград и председател на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев, владиката Врански Пахомий и началника на полицията в Босилеград Новица Стоянов.

Като председател на Главния съвет на Демократичен съюз на българите, постъпих съгласно Решението на Главния съвет на ДСБ от 10 април 2017 г. за отбелязването на 100-годишнината от нахлуването на четата на Коста Милованович Печанац на територията на Царство България, в което Босилеград и околните села са опожарени, избити са 32 мирни жители, изгорени живи две деца и направени щети за 2, 5 милиона лева.

Подчертах, че съм постъпил по Програмата на Демократичният съюз на българите и по чл. 5, точ. 2 от Устава в които се казва, че една от целите на ДСБ е: „Обучение на български език на всички училищни нива, тачене на българската култура и идентичност, защита на съществуващите и изграждане на нови български културно-исторически паметници, постигане на разбиране и взаимно уважение между ония, които се декларират като принадлежащи към този език и култура“, като приложих копия на страници от Програмата и Устава на ДСБ, заверени с печата на Министерството на държавно управление и местно самоуправление на Р Сърбия.

Протестирах за това, че паметната плоча е отнета незаконно и до момента на ДСБ не е доставен никакъв документ за отнемане или връщане на плочата, въпреки че още на 29.05.2017 г. писмено поискахме незаконно отнетата паметна плоча да ни бъде върната в срок от три дни, да я съхраняваме, докато община Босилеград не вземе решение къде същата да бъде поставена.

Заявих, че приемам всякакви оплаквания от граждани относно достоверността на това, което е написано на плочата, но не и за „поставянето“, а само за нейното временно оставяне до паметника на Левски. Паметната плоча не беше нито „поставена“, нито прикрепена, а само временно оставена до следваща сутрин, когато имахме намерение да продължим разговорите с кмета за поставяне на плочата.

Паметната плоча по никакъв начин не е застрашавала спокойствието, сигурността и живота на гражданите и не е имало причина тя да бъде отнета по един такъв брутален и унизителен начин – чрез градската комунална служба която изхвърля боклуците в Босилеград!

Имайки предвид, че кметът на Босилеград и председател на НС на БНМ Владимир Захариев нарочно протака процедурата по поставяне на паметната плоча, както и че заедно с владиката Врански Пахомий са били против посещението на вицепрезидента на Р България г-жа Илияна Йотова и против отбелязването на 100 годишнината от това гнусно и жестоко престъпление срещу безпомощни старци, жени и деца, ние имаме всички основания да смятаме, че за незаконното отнемане на паметната плоча лично е отговорен кметът Владимир Захариев.

Неговата постъпка може да се смята като оскърбление към паметта на невинните жертви, опит за мълчаливо морално оправдание на престъплението на Коста Печанац и опит за подправяне на историята такава, каквато се е случила.

Осъзнавайки че чрез институцията Национален съвет на националните малцинства не могат да бъдат осъществени правата на сръбските малцинства извън границите на Сърбия, сръбското правителство с пълно право настоява да се създаде Общност на сръбските общини на Косово.

Имайки предвид че Националният съвет на българското малцинство се превърна в заложник на своеволието на Владимир Захариев и на националистическите сръбски партии, ние също смятаме, че българското малцинство трябва да бъде организирано в Общност на българските общини в Сърбия, за да могат да му бъдат гарантирани ония права и свободи, които сръбското правителство иска за сръбските малцинства извън границите на Сърбия  и особено на Косово.

06.06.2017 г., Босилеград                                                    Председател на ГС на ДСБ: Драголюб Иванчов

 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им!

Лекарите и полицаите трябва да бъдат обезпечени с градини за децата им, заявява Сиди Това е задължително и за...

По предложение на ВМРО Българското сдружение на родовете от Македония ще получава държавна субсидия

Българското сдружение на родовете от Македония получава подкрепа от държавата Днес народните представители гласуваха в...

Искрен Веселинов: Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на Велико народно събрание. Виждам, че колегите са се старали да четат...

ВМРО обвини ДПС в политически натиск върху директор на училище в Рудозем

ВМРО обвини ДПС в политически натиск върху директора на средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Рудозем Сийка Кирякова. От ВМРО...

Всяко увеличение на пенсиите е плюс за пенсионерите. Победа за Патриотите – 300 лв. минимална пенсия

Пенсионерите са най-уязвимата група, заслужават увеличение на пенсиите В парламента текат дебати относно Закона за бюджета за общественото осигуряване...

„Сребърната икономика” като икономика на бъдещето

„Сребърната икономика“ е от полза за всички сектори! Това пише в авторския си материал за „Труд“ д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда...

Константин Стаев: Пандемията изважда на преден план човечността

След пандемията да станем по-добри хора Когато се изправиш пред нещо толкова шокиращо тежко, като пандемията, човешкото в теб...

Коментари