Начало По места Държавата става собственик на безценния архив на д-р Иван Гаджев

Държавата става собственик на безценния архив на д-р Иван Гаджев

До два месеца Институтът по история на българската емиграция в Северна Америка ще стане държавна собственост. Институтът се намира в Гоце Делчев. Това потвърди Тодор Гаджев, син на основателя на института – д-р Иван Гаджев. Д-р Гаджев почина на 20 май 2017 г. в Детройт, САЩ.  

За това съобщава „ИлинденПрес“.

Буквално чакаме два подписа и сагата най-сетне ще приключи. Цяла година съм в България с тази мисия – да предадем безценния архив на баща ми на нашата родина, заяви той. Министерството на културата вече е приело предложението на фамилията на патриота. То ще закупи част от имота ѝ в Гоце Делчев – подземните помещения, втория и третия етаж.

Без първия етаж, където има търговски обекти, които не са наша собственост. Това е знак, че намерението на държавата е институтът ще остане в този красив град. Изричното ни желание, но най-вече това на покойния ми баща, е

този институт да остане в родното му място в Гоце Делчев.

Тук трябва да остане да функционира институтът, за да може посетителите да видят библиотеката. Да видят и богатия архив и музейната експозиция, убеден е Тодор.

Той разкри, че вече е направен нов опис на огромния архив. В института в Гоце Делчев в продължение на 6 месеца са работили историк, архивист и писател. Според него държавата най-вероятно ще иска съдействие и от община Гоце Делчев. За да може заедно да осигурят съхранението на библиотеката, архива и музейната експозиция и организирането на работата на института.

Много от документите в института не са познати на българските историци. Тези книжа хвърлят нова светлина върху редица исторически събития, много от които са свързани с ВМРО.

Това тук е една своеобразна съкровищница, част от българската история. Със запазването на института ще е жива и паметта за баща ми. Той посвети живота си да събира, издава, подрежда и откупува тези документи. Няма да се забрави делото му, вярва Тодор Гаджев.

А делото на родолюбеца д-р Иван Гаджев настина е забележително.

Бащата на патриота – Илия Гаджев, бил учител. Силно ангажиран с каузата на ВМРО, но става жертва на масов разстрел край Добринище. След изчезването му народната власт стоварва цялата репресия върху семейството му. Иван Гаджев е принуден да премине нелегално строго охраняваната българо-гръцка граница. Това става на 3 юли 1968 г. и търси политическо убежище в САЩ. Установява се в град Детройт. Дипломира се като първия български ветеринарен лекар в Северна Америка.

Бил е:

  • активен член на българската емигрантска колония в Северна Америка,
  • секретар на ЦК на Македонската патриотична организация (МПО) за Северна Америка, Австралия и Европа,
  • председател на МПО „Татковина“ – Детройт, и
  • сътрудник на Български национален фронт (БНФ) на д-р Иван Дочев.

През 1976 г. създава и ръководи Македоно-български научен институт „Св. Климент Охридски“ в Детройт. След признаването на Република Македония от България на 16 януари 1992 г. институтът се преименува. Разраства се като Институт по история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“.

Д-р Гаджев отдава живота си за България.

През 2001 г., за да задоволи нуждите на института, построява специална триетажна сграда. Тя е до родния му дом в центъра на Гоце Делчев. Там премества от САЩ натрупания огромен архив и библиотека. Той поддържа връзки с учени от цял свят, интересуващи се от събитията на Балканския полуостров – България, Македония и съседните им държави. Написва 12 книги, спонсорира множество автори, изследвали историята на България, Балканския полуостров, както и историята на българите в Северна Америка. Целият му живот е посветен в служба на българския народ. Той се бори за защита на българщината. Прави всичко възможно чрез своята дейност имената на заслужилите българи по света да не се забравят.

Д-р Иван Гаджев създава института с цел да работи

за научното изследване, съхраняването и популяризирането на историята на българите-емигранти в Северна Америка. Също и за запознаването на обществеността с истината за техния етнически произход, вяра и народна култура, както и с техните човешки въжделения. Особено важна цел в дейността на института е подпомагането на специалистите. Помага се на историци, етнографи, социолози и общественици, проучващи историята и проблемите на българската емиграция в Северна Америка.

В института се основава и организира

библиотека с книги, вестници, списания, филми и други печатни издания.

Издава книги с научно и научнопопулярно съдържание, подготвя документални телевизионни филми, предавания и интернет страница, свързани с

историята на българската емиграция в Северна Америка.

В библиотеката се комплектуват и съхраняват издания на българи и български емигрантски организации в Северна Америка. Служат за консолидацията на българската емиграция в американското общество и американския народ.

Формира се фонд от

документи и архивни материали в специален Научен архив

за българската емиграция в Северна Америка. Той е за дейността на българските емигрантски организации, църкви, училища и културни институции и осигурява тяхното опазване и включването им в научен оборот.

Формира се специален фонд от

снимки, филми и илюстровани материали,

отразяващи живота на българската емиграция в Северна Америка. Осигурява тяхната техническа организация и ползване.

Институтът през годините подпомага усилията на научните специалисти за популяризирането на техните изследвания. За целта съдейства за

издаването на книги и други печатни издания,

свързани с историята на българската емиграция в Северна Америка. Организира и провежда научни симпозиуми, сесии и конференции, посветени на историята и съвременните проблеми на българската емиграция в Северна Америка.

Поддържа контакти с международни, представителни, научни организации и културни институции. Целта е за изясняването на обективната истина за историята на българските емигранти в Северна Америка. Също и за разрешаването на определени културни проблеми в техния живот в наши дни.

Развива дейност в защита на интересите на българските емигранти.

Също и за тяхната интеграция в новата им родина, като използва само легални средства и методи.

Поддържа съзнанието у българина в изгнание, за разобличаването на пропагандата и демагогията на българските противници на геополитическа основа.

По отношение на защитата на

българската национална кауза

пред свободния свят изяснява геополитическото значение на България. Това е с оглед ролята, която тя може да изиграе в бъдещото уреждане на международното положение на Балканския полуостров и в Европа. Поддържа делово сътрудничество с други легални, официално легитимирани емигрантски организации, които развиват сходна културна дейност.

снимки: Институт по история на българската емиграция в Северна Америка

Последни Новини

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

ВМРО – Русе се поклони пред паметта на Ангел Кънчев

На 17 март ръководството на ВМРО - Русе, начело с областния председател на Организацията Галин Григоров и общинския съветник от ВМРО Траян...

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители,...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля Над каналджиите има чадър от най-високо място

Искрен Веселинов: Желанието за стабилност и развитие в държавата сега отсъства от политическия хоризонт

Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи...

Коментари