Начало Парламентарни избори - 2021 Д-р Калин Поповски: Демографската криза е най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена...

Д-р Калин Поповски: Демографската криза е най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена страната ни

Демографската криза е един от сериозните проблеми на България и дори бих казал най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена страната ни в дългосрочен план.

Това пише водачът на листата на ВМРО – Българско нацинално движение в 15 МИР Плевен д-р Калин Поповски.

Според него този въпрос не се свежда само до ражданията.

Д-р Поповски дава следната статистика:

 • За 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. В същото време броят на бедните пенсионери се е увеличил със 128 000 души, а на бедните деца с над 17 000.
 • Продължава процесът на демографско остаряване в България, изразяващ се в намаляване на абсолютния брой и относителния дял на населението на възраст под 15 години и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години.
 • Хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21,8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г. делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,2 процентни пункта.
 • Населението на България застарява с много бързи темпове и това е най-сериозната заплаха пред икономическото ни развитие.
 • Нарастващият брой и дял на възрастните хора (на 65+ г.) поставя сериозни предизвикателства пред социално-осигурителната система, системата за социално подпомагане, здравеопазването и образованието.
 • Наблюдават се драстични диспропорции в регионален план по отношение на раждаемостта, особено в Северозападна България.

По отношение на смъртността на населението, България е на печалното първо място в цяла Европа!

 • Негативните демографски процеси през следващите години ще обуславят по-нататъшното влошаване на възрастовата структура на населението и всички произтичащи от това отрицателни последици, отнасящи се преди всичко до невъзможността да се осигури необходимото възпроизводство на човешки потенциал.
 • Човешкият капитал придобива все по-голямо значение. Той се разглежда като водещ фактор в съвременното развитие и заедно с неговите количествени и качествени характеристики може да осуети или да ускори развитието на дадена територия.

И на фона на застаряващото ни население милиони, предимно млади българи, днес са избрали да живеят в чужбина, принудени да изоставят родината си, защото тук не намират работни места, достойни доходи, сигурност за семействата си, не могат да планират бъдещето си.

България е изправена пред четири тежки демографски проблема:

 1. Свръхвисока смъртност за европейска развита държава.
 • Тази смъртност се дължи на пълния срив в здравната система на страната и бедността, която води до нездравословен начин на живот и невъзможност за превенция при заболявания.
 • Този проблем се допълва и от силно застаряващата възрастова структура на населението.

2. Драстичен вертикален демографски дисбаланс в съотношението младо-възрастно население.

 • България представлява абсолютен демографски парадокс, като едновременно
 • има едни от най-ниските средни продължителности на живота в ЕС, а в същото време най-застаряло население. Причината е непрекъснатата емиграция на младо, активно население поради срива в образователната система, липсата на възможности за реализация на младите при достойно заплащане за нормален живот, пълното недоверие в институциите и цялостното състояние на социално-икономическата среда.
 • От своя страна, липсата на младо население рефлектира във все по-остър дефицит на работна ръка, което се явява един от големите проблеми пред развитието на българския бизнес и привличането на сериозни външни инвестиции.

3. Драстични териториални дисбаланси с обширни региони, в които демографската ситуация сериозно застрашава тяхното бъдеще.

4. Висок процент неграмотно ромско население.

 • Липсата на образование до голяма степен маргинализира тази значителна група хора и ги оставя с ниски шансове за реализация на пазара на труда.

В цялостната картина, трябва да отбележим и наличието на 200 000 двойки с репродуктивни проблеми, и за които държавата трябва да се замисли какво да направи още.

 • Задължително повишаване на ин витро процедурите, които държавата да поеме.
 • Съпътстващите процедури при ин витро също трябва да се поемат от държавата.

Също така би било добре да се помисли за:

 • Промени в намаляването на диспропорцията между районите в страната и хората да имат нормални условия на живот и достъп до качествено здравеопазване и образование. Логично, развиващите се позитивно в социално-икономически план области в последните години като Пловдив, София-столица, Бургас и Варна имат положителен механичен прираст;
 • Да се изпращат компенсация на родителите, чиито деца не са приети в държавна детска градина, а при определен процент на новозастроени жилищни площи да се строят нови детски градини и училища;
 • Безлихвени жилищни кредити за млади семейства;

Българската държава, българските политици трябва да решат тези проблеми, за да спрат демографската криза.

Това означава, че трябва да бъдат решени следните задачи:

 1. Силна и работеща икономика, осигуряваща достатъчно работни места;
 2. Качествено образование, което да дава възможност на младите българи да заемат престижни и високоплатени професии;
 3. Висококачествено и достъпно здравеопазване за децата, възрастните хора и хората с увреждания;

Гласувайки на 14 ноември с бюлетина 21 ще можем заедно да отстояваме и решаваме проблемите, свързани с демографската политика, посочва Калин Поповски.

Вярвам в действената комуникация, диалогичния тон и конструктивните решения, защото по време на криза ни трябва ясна цел, а не колебания в подхода.

Бъдете здрави, завършва д-р Поповски.

#БранимБългария

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари