Начало Блог Д-р Калин Поповски за актуалните проблеми на здравеопазването, демографската криза и COVID...

Д-р Калин Поповски за актуалните проблеми на здравеопазването, демографската криза и COVID ситуацията в страната

Водачът на листата с кандидати за народни представители в 15 МИР Плевен д-р Калин Поповски в интервю пред „Плевен за Плевен“ за актуалните проблеми на здравеопазването, демографската криза и COVID ситуацията в страната.

Д-р Калин Поповски е от водещите акушер-гинеколози у нас. Кандидат за депутат и водач на листата на ВМРО за 15 МИР Плевен. Роден е на 6 март 1965 година в София. По време на мандата си в 44-ото Народно събрание предложи медицинските сестри да получават безплатно образование, за да може здравната система да навакса с кадровата криза.

– Какви са актуалните проблеми на здравеопазването днес?

– Здравеопазването е област, за която е необходима една стратегически дългосрочна консенсусна програма, в която пациентът да бъде в центъра на системата и всичко да е концентрирано около неговите нужди и потребности от профилактика и лечение.
Крайно време е за обединение в името на една смислена реформа в здравеопазването, чиято цел е постигане на по-добро здраве за българските граждани.

България е на първо място по неблагоприятни основни здравно-демографски показатели от всички държави членки та ЕС! В здравеопазването спешно трябва да бъдат направени разумни реформи с акцент върху:

  • Профилактика и превенция на национално ниво, като с особено внимание трябва да бъдат детското и майчиното здравеопазване;
  • Здравно-осигурителна система, която да покрива основните заболявания и да обхваща всички социално значими заболявания;
  • Промяна в посоката на застрахователния модел, който да надгради осигурителния, което е свързано с промяна в НЗОК;
  • Промяна в модела на управление и финансиране на здравеопазването, който да доведе до ефективно проследяване на паричните потоци в цялата система;
  • Промяна в начина на заплащане на медицинските услуги във всички здравни заведения, с която да се постигне намаляването до минимум на доплащанията от джоба на гражданите за медицински услуги, лекарства и консумативи;
  • Кадрово и ресурсно обезпечаване на медицинския персонал (лекари и медицински сестри), насочено към повишаване на тяхната квалификация и задържането им в страната и чрез подобряване на условията им за работа, кариерно развитие и значимо увеличаване на доходите им;
  • Въвеждане на механизми за ограничаване на необоснованото нарастване на разходите за лекарствени продукти;
  • Въвеждане на електронно здравеопазване;
  • Задължително преструктуриране на болничната и извънболничната помощ, като се акцентира на 66 държавни и университетски болници, които са гръбнака на здравната система и основно поемат удара при извънредни ситуации, какъвто е случаят с COVID пандемията.

Промяната идва с ясни правила прилагани от всички без изключение. Убедено вярвам, че това е възможно.

– Демографската криза в България?

– Демографската криза е един от сериозните проблеми на България и дори бих казал най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена страната ни в дългосрочен план. И този въпрос не се свежда само до ражданията…

Продължава процесът на демографско остаряване в България. По данни на НСИ за 10 години населението на България е намаляло с 590 000 души. Хората на 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната. В сравнение с 2019 г., делът на населението в тази възрастова група нараства с 0,2 процентни пункта.
Населението на България застарява с много бързи темпове и това е най-сериозната заплаха пред икономическото ни развитие и поставя сериозни предизвикателства пред социално-осигурителната система, системата за социално подпомагане, здравеопазването и образованието.

Наблюдават се драстични диспропорции в регионален план по отношение на раждаемостта, особено в Северозападна България.
По отношение на смъртността на населението, България е на печалното първо място в ЕС.

България е изправена пред четири тежки демографски проблема:
1. Свръхвисока смъртност за европейска развита държава. Тази смъртност се дължи на пълния срив в здравната система на страната и бедността, която води до нездравословен начин на живот и невъзможност за превенция при заболявания. Този проблем от своя страна се допълва и от силно застаряващата възрастова структура на населението.
2. Драстичен вертикален демографски дисбаланс в съотношението младо-възрастно население.
България представлява абсолютен демографски парадокс, като едновременно има едни от най-ниските средни продължителности на живота в ЕС, а в същото време най-застаряло население. Причината е непрекъснатата емиграция на младо, активно население поради срива в образователната система, липсата на възможности за реализация на младите при достойно заплащане за нормален живот, пълното недоверие в институциите и цялостното състояние на социално-икономическата среда.
Това рефлектира във все по-остър дефицит на работна ръка, което се явява един от големите проблеми пред развитието на българския бизнес и привличането на сериозни външни инвестиции.
3. Драстични териториални дисбаланси с обширни региони, в които демографската ситуация сериозно застрашава тяхното бъдеще.
4. Висок процент неграмотно ромско население. Липсата на образование до голяма степен маргинализира тази значителна група хора и ги оставя с ниски шансове за реализация на пазара на труда.

В цялостната картина трябва да отбележим и наличието на 200 000 двойки с репродуктивни проблеми, за които държавата трябва да се замисли за повишаване на ин витро процедурите, които държавата да поеме както и съпътстващите процедури.

Също така би било добре да се предприемат действия за безлихвени жилищни кредити за младите семейства и компенсация на родителите, чиито деца не са приети в държавна детска градина.

– COVID ситуацията в страната?

– Пандемията от COVID е реална заплаха за нацията ни и засега ваксините са единствения научно доказан метод за справяне с нея.
За първи път в историята на човечеството имаме ваксини, с които по време на самата пандемия да можем да управляваме процеса. От ваксинационното покритие зависи пандемичният процес да върви надолу и да изчезне. Пътят ни към спечелване на битката с COVID-19 минава през ваксинация.

Предвид тежката епидемиологичната обстановка в страната са нужни лидерство, единна позиция и стабилни и последователни действия. Пандемичният процес не е политически процес, а медицински и за овладяването му трябват медицински мерки. Също така е необходимо да се проведе национална кампания за насърчаване на имунизацията срещу вируса SARS-CoV-2.

В България при 100 души болни от COVID – 4.5 умират, а в Европейските държави този процент е под 1. Това се дължи на ниската ваксинация около 25%, както и по-късното търсене на лекарска помощ от инфектираните с Covid-19, и вирусът е станал по-агресивен и по-бързо слиза в белите дробове.

Сумата, която беше изразходена от 13 март до 31 декември 2020 г. за справяне с пандемията е 3 млрд. лева, което е по 11 милиона на ден. За 2022 г. се очаква този разход да стигне 5 млрд. лева, което ще доведе страната ни до тежки финансови последици.

В заключение, вярвам, че в политиката трябва да има диалогичност, да се запази добрият тон и да се правят разумни компромиси в името на България.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари