Начало Блог Д-р Калин Поповски: Има логика в предложението за задължителна здравна застраховка

Д-р Калин Поповски: Има логика в предложението за задължителна здравна застраховка

Калин Поповски, народен представител от ПГ на „Обединените патриоти” и член на парламентарната комисия по здравеопазване, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“ заяви позиции по следните теми:

Предложените варианти за реформа в здравеопазването

Д-р Калин Поповски обясни, че единият от двата варианта, предложени от министър Ананиев, предвижда пълна демонополизация на НЗОК. Според него, обаче, в момента това все още не е възможно. Това би бил много рязък завой в сегашната система и технологично не бихме били в състояние да осигурим контрол над болниците, който в момента осъществява единствената голяма и монолитна здравна каса. НЗОК имат специални отдели и обучени кадри, които могат да проверяват документация на болниците.

Вторият модел представлява надграждане на досегашния. Става въпрос за здравна застраховка от 12 лева, която трябва да минава през някои от застрахователните дружества на България. Според него, тук има резон и за едно малко съфинансиране от страна на пациента, когато постъпи в болница. По този начин ще се минимизира риска от много високия брой хоспитализации, които съществуват в страната.

Народният представител припомни, че през 2000 година при население 8 милиона хоспитализациите са били 1 милион. В момета населението е 7 милиона, а хоспитализациите са над 2,2 милиона. Поне половината от тези хоспитализации са излишни.

Така че има резон в това, което предлага министър Ананиев, но тепърва предстои разискване в здравата комисия, заяви Калин Поповски.

Как ще одобрите този втори вариант с доплащане от 12 лева, след като самите Вие поставяте въпроса да се повишават, а не да се намаляват доходите, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че на ниво парламентарна група все още не е взето решение дали ще се подкрепи предложението на здравния министър. Неговото лично мнение обаче е, че има резон, защото този вариант прилича на ъпгрейдване на системата, докато пълната демонополизация може да ни хвърли в един други рискове.

Как по време на дебатите Вие ще докажете, че здравеопазването е добро в България, попита водещата Клара Маринова.

Калин Поповски отговори, че в България имаме лесен достъп до специалисти, въпреки тези 4,6% от БВП, които в момента се отделят за здравеопазване. В Западна Европа този процент е между 7% и 10%. В Испания обаче хората се записват за преглед при специалист за след 3 месеца.

Протестът на майките на деца с увреждания

Калин Поповски заяви, че в четвъртък социалната комисия в парламента ще има среща с майките на деца с увреждания, които протестират пред парламента. В тази среща ще участват и социалният, образователният, здравният и финансовият министър. Ще бъдат разисквани предстоящите законопроекти, за които са предвидени 150 милиона лева.

Предложението на ВМРО за максимална печалба при търговията с основни хранителни стоки

Калин Поповски заяви, че тенденциите наистина са тревожни и затова депутатите от ВМРО предлагат тази прословута социална кошница, която да не позволи на основните хранителни продукти да нарастват безгранично. Той беше категоричен, че трябва да се знае какъв е таванът на печалбата на производителя и този на търговската верига. Колегата му депутат Александър Сабанов, който е много добър експерт в тази област, е обяснил, че в момента има тежък дисонанс – печалбата на производителите на хляб е 5%, а тази на веригите е 30%.

Има държави, които са решили този проблем чисто законодателно и Патриотите ще предложат на по-големия коалиционен партньор нещо подобно. Инициативата е чисто на ВМРО и първо ще трябва да убедят останалите два партньора в малката коалиция.

Закупуването на нов боен самолет

Народният представител заяви, че експертите ще си кажат думата, а тези самолети трябва да бъдат закупени при най-добро съотношение качество-цена.

Показателите са няколко, не можем да гледаме само цените, трябва да гледаме и вида въоръжение, да гледаме сервиза и много други неща, които засягат поддръжката. Пунктовете са няколко, от които се ръководи ведомствената комисия и трябва да се вземе най-разумното решение, завърши д-р Калин Поповски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 3 октомври 2018 година.  

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Венцислав Сивов: Високите сметки за ток са поредния удар върху бизнеса

Ако управляващите продължават да неглижират проблема с цената на тока през зимата ще се отопляваме на свещи Ако управляващите...

Божидар Бурнев: Всеки глас за ВМРО е глас в името на морала и свободата ни

Божидар Бурнев е най-младият в кандидатската листа на ВМРО в старопрестолния град Велико Търново. Самият той признава, че младостта му и липсата...

Сиди пита: Кой накара Кацаров да се извърти като фурнаджийска лопата

Политикът на ВМРО дава примери как Кирил Петков и Мария Касимова - Моасе газят Конституцията, за да се докопат до властта

ВМРО към Радев: Вземете страна и накарайте кабинета си да приравни антителата към зеления сертификат

Ние от ВМРО категорично продължаваме да настояваме да се предприемат адекватни мерки и да спре това насилствено противопоставяне на обществото. Очевидно е,...

Искрен Веселинов: Борбата с корупцията твърде много се политизира

Корупцията не е само смяна на пари между заинтересовани страни и представители на властта. Корупцията е „развал“ на властта. Виновна за това...

128 години ВМРО (ОБЗОР)

Вчера се навършиха 128 години от основаването на ВМРО. По традиция в цялата страна се проведоха различни акции и събития, чрез които...

Албена Кръстева: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни

Мисълта за България е в сърцето ми от малка. Така съм възпитана и така съм пораснала. Родена съм в село Черни вит...

Коментари