Начало Блог Д-р Калин Поповски: Трябва да има по-широка разяснителна кампания за ваксинирането срещу...

Д-р Калин Поповски: Трябва да има по-широка разяснителна кампания за ваксинирането срещу COVID-19

Категорично трябва да има по-широка разяснителна кампания за ваксинирането срещу COVID-19 в България.

Това заяви народният представител от ВМРО д-р Калин Поповски в ефира на България ОН ЕР. Д-р Поповски е член на парламентарната комисия по здравеопазване.

Дали ще има трета вълна на зараза с COVID-19 – това са леко непредвидими неща. Ако лятото някой ми беше казал, че ще има такава сериозна втора вълна – над 7 хиляди хоспитализирани и над 600 души в реанимация, нямаше да повярвам. Но видяхме, че този пик дойде много бързо и пандемията се развихри в национален мащаб, коментира Поповски.

Той изрази надежда, че до трети пик няма да се стигне. Аргументите му са:

Първо, немалка част от населението е прекарало тази инфекция в амбулаторен порядък и има съответната имунна защита и антитела. Другото – напредва ваксинацията. Вече имаме над 30 хил. ваксинирани.  Движим се колкото позволяват възможности и колкото ваксини сме договорили през Европейската комисия.

Не може да бъде упреквано правителството относно ваксинацията. Навреме гласувахме мандата на ЕК да преговаря за целия ЕС. И на квотен принцип държавите от ЕС получават ваксини. Още миналата година гласувахме кои пет ваксини биха могли да влязат у нас, след одобрението им от ЕМА, информира той.

Астра Зенека е британска марка. Но има заводи на територията на ЕС в момента. Тя е от по-стария тип векторни ваксини. Такива три сме одобрили. Плюс двата вида американски ваксини, новото ноу-хау – които са РНК ваксините от последно поколение. Очаква се във второто полугодие да навлезе и трети тип ваксина. Това е антигенна ваксина, различна от първата и втората група. Различава се по модела, който предизвиква имунния отговор. Счита се, че най-безвредни са двете американски ваксини. Въпреки че производителите и на другите три по-стари ваксини – векторни, каквато е и руската Спутник, твърдят че няма сериозни опасности и може да се използват за масова ваксинация, коментира той.

При векторните ваксини има леки реакции – зачервяване, лек сърбеж около мястото на апликацията. Това са дребни неща, които се преодоляват без лечение буквално за 2-3 дни, посочи Поповски.

Няма сериозни контраиндикации към нито една от ваксините към настоящия момент, подчерта той.

Д-р Калин Поповски определи като леко странно това, че няма голям брой желаещи да се ваксинират и допълни:

Да погледнем държавата Израел. Тя взе достатъчно от американските ваксини и успя да убеди обществото във важността от ваксиниране. Техните прогнози са, че до края на март ще се ваксинират всички. И ние в парламентарната комисия по здравеопазване коментираме, че трябва да убедим българското общество и да бъде преодолян този драматизъм.

Ако при някой човек има реакция след ваксина – отключване на алергии – аз такъв пациент не съм виждал. Ако има, нека го покажат, тези които твърдят, че ваксините отключват такива реакции. Това не е сериозно, заяви още той.

Категорично трябва да има по-широка разяснителна кампания за ваксинирането срещу COVID-19 в България, заяви д-р Поповски.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО пред КЕВР: Не на повишаването на цените на тока и парното!

Спрете износа на евтина електроенергия и блокирайте Зелената сделка! Не обричайте българите на бедност! С тези искания ВМРО блокира...

ВМРО излиза на протест срещу плануваното увеличение на парното и тока

 На 28 май 2022 г. (събота) от 13.00 ч. пред сградата на КЕВР (София, бул. „Дондуков“ № 8-10) ВМРО излиза на протест...

Джамбазки: Еди Рама ще поиска разделяне на Албания и РС Македония в преговорите с ЕС

Албанският министър-председател Еди Рама ще направи изявление за разделяне на Албания и Република Северна Македония в процеса на преговори за присъединяването на...

Карлос Контрера: Трябва да се приеме закон за погребално обредната дейност

Относно протестите на столичния транспорт, Контрера отрече да има нещо общо с протестиращите, но подкрепя тяхното недоволство Целият проблем...

В Мездра и Кула приеха декларации в подкрепа на българската кауза в Македония

Общинските съвети в Мездра, обл. Враца и Кула, обл. Видин приеха декларации, настояващи България да не променя изискванията си към РС Македония...

Слабаков за РСМ: Нямам намерение да подарявам историята на България на друга държава

Българският представител от ВМРО в Групата на Европейските консерватори и реформисти заяви в свое изказване в Европейския парламент, че РС Македония, докато...

Красимир Каракачанов: „Промяната“ е гола, боса и некадърна

Уважаеми българи, Промяната е гола, боса и некадърна и го изпитваме на гърба си, всеки един от нас плаща цената, казва д-р...

Коментари