Начало Избори - 2022 Д-р Калин Поповски: Трябва да се промени начина на финансиране на държавните...

Д-р Калин Поповски: Трябва да се промени начина на финансиране на държавните болници

20 години здравеопазването се върти в омагьосан кръг без никакви резултати и ефективна реформа. Всяка година се увеличават бюджетните средства, но няма подобряване в медицинските услуги и заплащането на лекарите, което е под всякаква критика. Младите лекари напускат страната заради ниското заплащане и лоши условия за специализация. Има огромен дефицит на лекари на областно ниво, а над 40% са в пенсионна възраст.

Тъжната констатация прави водачът на листата с кандидати за народни представители от ВМРО в 15 МИР Плевен д-р Калин Поповски. Д-р Поповски e потомствен лекар, акушер-гинеколог с над 25-годишна практика.

Той продължава:

Заплащането е изключително важно, но причините, поради които младите лекари напускат страната, са положението им в обществото и възможността за кариерно развитие. Същевременно като член на ЕС не може да има административно задържане на кадрите.

Фокусът при системата на здравеопазването е насочен към осъществяването на обем дейност, а не се цели качество и именно това трябва да се промени, смята той.

Според Поповски е необходимо да има преориентиране на здравеопазването в посока на превенция и профилактика, въвеждане на медицина на качеството и ясни стимули за всеки един от работещите вътре.

Трябва да се промени начинът на финансиране на система чрез диагностично свързани групи, тъй като клиничните пътеки не са финансов инструмент, а инструмент за качество, категоричен е водачът на ВМРО в област Плевен.

В програмата на ВМРО – Българско национално движение за предстоящите парламентарни избори са посочени необходимите мерки, на които залагаме за решаване на проблемите в здравния сектор като смятаме, че е задължително да има промяна в начина на финансиране на държавните болници и на тези с приоритетно държавно участие, които са гръбнака на българското здравеопазване като бъдат регистрирани по чл. 5 от Закона за лечебните заведения – по подобие на болниците от системата на ВМА. По този начин държавата ще може да финансира допълнително (66 болници в страната), без които здравеопазването в държавата е невъзможно.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари