Начало Блог Д-р Петрова: Администрацията трябва да служи на гражданите

Д-р Петрова: Администрацията трябва да служи на гражданите

Коментар на д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО

Често се случва да се лутаме, търсейки справедливост в поредната битка с държавни чиновници. Ежедневието се сблъскваме с недобронамерено отношение, нетолерантност, неучтивост, с които трябва да се справяме.

Много от тези хора са недоволни от трудовото си възнаграждение, други от професионалната си кариера, трети от условията на труд. Каквито и да са причините, тези хора са сковани от страх да не загубят работното си място, изпълнявайки рутинните си задължения, без усмивка, уважение и професионализъм.

Много говорим, но рядко се обединяваме, за да се преборим с бездушието, безхаберието и бюрокрацията на администрацията.

Законите в България съществуват на хартия и за съжаление никой не се съобразява с тях. Има изписани безброй томове хартия за норми на поведение на държавния служител, на работното място, компетентности, координация, взаимопомощ и др.

Това е армия от хора, която работи против българското население, от което получават заплатите си, работещи срещу личното достойнство и нормалните взаимоотношения.

На чиновническото и административно бездушие може да стане жертва всеки от нас. Именно затова всеки търси познати, близки, приятели, за да получи информация, да плати данъци, да получи документи в министерство или общинска администрация.

Свидетели сме на непрекъснатото назначаване на хора без нужната квалификация, качества, професионална подготовка, които, влизайки в ролята на началник, изпитват удоволствие да властват над компетентните. Всеки чиновник е склонен да се възползва от своето властово положение за лична облага. Истинската вреда е преследването на личен интерес и липсата на лична отговорност и безнаказаност. Често се демонстрира нежеланието им да изпълняват държавната политика на съответното ведомство, демонстрирайки високомерие и неуважение към външния посетител. Тези хора, облечени във власт, често злоупотребяват и неглижират наболели житейски проблеми, с които хората се обръщат за помощ, консултация или подкрепа.

Една от причините българската администрация да стои на едно ниво от 25 години е нежеланието на политиците да извършат нужните реформи.

За съжаление, конкурсите за държавни служители са фиктивни, без точни и ясни правила, прозрачност и избора става въз основа на съображенията наложени от ръководството на ведомството.

Държавният служител изпълнява задълженията си в атмосфера на интриги, кариеризъм, пренебрежение, като се дава приоритет на личното благоденствие, изразяващо се в стремеж за издигане в йерархията, но не с качества и професионализъм, а с премахване на конкурентите, които имат желание да работят.

Това неработещо мнозинство задушава работещите, на които не им остава избор или да напуснат или да се адаптират към традицията.

Националната женска организация на ВМРО апелира и настоява за изготвяне на писмени ясни правила, прозрачност и откритост при провеждането на конкурси с реални критерии: нужно образование, компетентност, професионален опит, езици, компютърна грамотност, умения за работа в екип и др.

Днес повече от всякога са ни нужни европейски модели и добри практики за подбор, оценяване и обучение!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари