Начало Народно събрание Д-р Петрова обяви война на корупцията

Д-р Петрова обяви война на корупцията

Д-р Султанка Петрова е най-обсъжданата депутатка в настоящето Народно събрание. Дамата, чиито къдрици впечатлиха и мъже, и жени, е завършила Полувисш институт за подготовка на здравни кадри, с квалификация за държавен здравен инспектор по специалността „Хигиена на хранене. Обща хигиена“. В Софийския университет защитава през 2000 г. магистърска степен за специалността „Социални дейности, мениджмънт на професионалното развитие”.

Към момента д-р Петрова е председател на управителния съвет на Балкански център за безопасност на храните. Член е на ВМРО от 2002 г., а от следващата година е избрана за председател на Националната женска организация на ВМРО. Сред социалните ѝ ангажименти е активната благотворителна дейност, насочена най-често към деца, лишени от родителска грижа. Неуморно работи за защита правата на жените, децата, семейството и възрастните хора. Въпреки младежкия си вид, вече е баба на двама внуци.

С д-р Султанка Петрова си говорим на „ти”, тъй като се познаваме от дълги години, започва интервюто си Александър Александров за в. „Минаха години“.

В началото- какво точно лекуваш, като си доктор?

Аз не съм лекар. Аз съм доктор на науките, това е научна степен. (През 2005 г. получава научна степен „доктор” – б.р.) Насочих усилия към социалната дейност, което страшно много ми помогна, за да избистря каузите, по които да работя по-активно и да се мотивирам да бъда още по-полезна за бъдещето и доброто име на България. Бих се ласкала, ако ме възприемат като доктор, който помага на страдащите в обществото.

Как виждаш твоята лична роля в новия парламент?

Много отдавна работя по въпросите, свързани с майчинството, децата, семейството и възрастните хора. Благодаря най-искрено на Вашия вестник, който ми е давал трибуна, за да споделям мненията си по определени въпроси. Няма да се откажа от моята кауза, още повече, че преди 2 години започнахме една кампания за създаване на министерство на майката, детето, семейството и възрастните хора. За нас, като политическа партия, беше много ясно, че институциите в държавата не работят, много са тромави и не служат добре на хората. От там идва корупцията. Това ни наведе на мисълта, че е наложително да се направи едно преустройство в цялата система и да се създаде министерство, което да закриля майката, детето, семейството и възрастните хора – най-уязвимите в днешни дни. Не може да се отделят по 300 лв. за отглеждане на куче в София, а един пенсионер да получава 150 лв. пенсия. Това е абсолютно недопустимо. Тези хора живеят като изоставени, като отхвърлени от обществото. Ужасно е, когато виждам сутрин възрастни хора да ровят в кофите за боклук, за да търсят коричка хляб. Големият акцент на моята кауза в парламента ще бъде точно работата за защита на възрастните хора – иска ми се да живеят малко по-достойно в собствената си държава. Недостойно е за възрастните хора да получават тези 150 лв., недостойно е майките да получават 35 лв. Недостойно е да пуснеш детето си на ясла и да те карат да връщаш пари на държавата, недостойно е семействата да изнемогват, а ние да финансираме гетата.

Работещите на средна възраст се тревожат, че няма да могат да се пенсионират, защото непрекъснато се вдига възрастта за пенсиониране…

Това е много сложен проблем. Все още не съм се запознала с идеите, които даде служебното правителство в тази насока. Така че ми е нужно време, за да разгледам абсолютно всички документи по темата и едва тогава мога да изляза с ясно становище. Но според мен не може да има единна възраст за пенсиониране, без да се взима предвид трудовия стаж. Ако имат необходимия трудов стаж, хората би трябвало да могат да се пенсионират и по-рано. Това, което още повече ме тревожи е увеличената заболеваемост и застаряването на населението.

Моя близка сподели, че са ѝ вдигнали пенсията с цели 3 лева! Може ли да очакваме, че ще дойде време, когато размерът на пенсиите ще съответства на нормалните нужди на всеки пенсионер?

За жалост, всички знаете, че парите, отделени за пенсионерите, са много малко. Но България е на последно място в ЕС по стандарт на живот и заплати. За никого не е тайна, че средствата от пенсионните фондове преди 1989 г. просто изчезнаха някъде и се наложи отново да се събират. Сега парите са малко, а хората, които се пенсионират, стават все повече. Ето, преди няколко дни се изнесе информация колко много хора ползват болнични. В безизходица са социалната и здравната и здравната система и хората търсят начини да оцеляват чрез държавните регулатори. Налага им се да взимат болнични или помощи, за да вържат двата края по някакъв начин. Смешно е да се увеличава пенсията с 3 лв., но с колко да се увеличи, след като държавата наистина няма пари!? Ако се направят реформи, аз мисля, че ще се намерят достатъчно средства за актуализация на пенсиите. Станахме свидетели на корупционна схема в митниците, разбита наскоро. Ами тези пари, които се събират за един ден там, ако бяха отишли при нуждаещите се?

Кои са най-значимите грешки на досегашните правителства според теб?

Нямаше политическа воля за започване на реформи във всички сфери – здравеопазване, образование, икономика. За съжаление не остана сфера, в която да няма проблеми. Ако всяко едно правителство досега се беше ангажирало с реформи и беше придвижило нещо в съответните ресори, може би сега щяхме да сме на много по-високо икономическо и социално равнище.

За мен е изключително важно да направим така, че социалната сфера да стане справедлива, здравеопазването да стане достъпно. Ако спрем източването на социалната система и ако в здравеопазването също се затворят някои кранчета, мисля че нещата постепенно ще започнат да си идват на мястото. Ще участвам активно в комисиите в народното събрание, които са свързани с тези проблеми.

Хората се дразнят от субсидиите за партиите и най-вече тези, които не влизат в парламента, но са минали 1 % и си получават парите?

„Патриотичен фронт” сме предложили субсидиите да се редуцират, защото не може народът да бедства, а партиите да живеят нашироко. Против сме използването на служебни коли и нашата парламентарна група се отказа от тях. Ако се наложи, ще ползваме собствени коли както сме го правили досега. А в София не виждам нищо унизително в ползването на градския транспорт. Поставяме просто едно ново начало, но не възразяваме определени нива от президентството или министерски съвет в синхрон с протокола и мерките за сигурност да ползват служебни автомобили. Преди да вляза в парламента, съм чела какво ли не относно разходите, които си позволяват депутатите. Наистина е срамно и позорно, когато народът е в такова тежко икономическо и социално положение някой да си позволява безсмислен разкош. Надявам се в новия парламент да имаме последователи.

Като човек, който се е занимавал с качеството на храните, ще споделиш ли дали е вкусно прословутото депутатско кюфте?

Откакто съм в парламента, непрекъснато ми задават този въпрос. Трябва да се отбележи, че в търговската зала на бюфета е много чисто. Храната, която съм опитала досега, е с добро качество. Но аз 25 години съм работила зад бара – проверявала съм вътре самата кухня, оборудването и условията за приготвяне на храна дали отговарят на всички санитарно-хигиенни норми. Оставям проверките на колегите. В парламента имам други задачи, поети пред моите избиратели.

Още с първите си крачки в парламента влезе във фокуса на медии и светски репортери…

Ах, тази моя коса, дето толкова занимава журналистите. Нямам допълнителни кичури, няма екстеншъни, естествено къдрава е, за разлика от Шер, с която непрекъснато ме сравняват и която носи перуки. От години моята визия е такава и не бих я променила. Това съм аз! Ако искат да го приемат като новаторство, но не е ексцентрично… Всъщност това си е тяхна работа. В народното събрание ще бъда такава, каквато съм била винаги и каквато ме познават хората, с които работя, и приятелите ми от години! Нямам прегради в общуването с хората мога да говоря и с просяка на улицата и с президента на държавата.

9 години си инициатор на конкурса „Македонско девойче”…

Вече минаха предварителните кастинги и сме избрали 15 невероятни красавици, които ще се борят за титлата. Замисляме невероятно шоу и който има желание, нека да е добре дошъл, ще чуе и твоите песни. Това не е традиционен конкурс за мис, тук представяме красотата на различните фолклорни области в България, момичетата дефилират с народни носии, а това е невероятно красива гледка. Показваме естествената красота на българката, което за мен е най-важното нещо. Събитието ще бъде на 19 ноември от 19 ч. на ул. „Пиротска” 5.

Обявих война на корупцията

Корупцията е много болна тема и аз съм писала много материали по този повод, За 2014 г. България е на първо място в Евросъюза. От 1999 г. насам не е имало такъв ръст на корупцията –  срам и позор.

Когато е направен този анализ от Центъра за демографско изследване, те са задали различни въпроси на анкетираните. Един от тях е „какво Ви накара да корумпирате някого?”. Хората най-чистосърдечно отговарят, че за да си свършат каквато и да е работа, просто са принуждавани да заплащат за това на държавни служители. Това значи, че корупцията е навързана от най-ниските етажи до най-високите нива. В митниците, в агенцията по храните, в общините…

За да си изкараш някакъв документ от общината, първо ще те мотаят месец-два, после ще ти направят лек намек какво точно трябва да направиш и накрая ще се появи точният човек, на когото да дадеш сумата.

Като представител на „Патриотичен фронт” искам да задам един нов път, нови отговорности в политиката. За това и ще работим в екип с цялата група. Винаги се старая да държа на думите си и, когато съм се захващала с нещо, гледам да го докарам докрай.

Последни Новини

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

ВМРО – Русе номинира Траян Тотев за водач на листата за парламентарните избори

На съвместно заседание между Общинското и Областното ръководство на ВМРО - Русе бяха обсъдени имената на кандидатите за народни представители в 19...

Джамбазки: Мораториум върху търговията с въглеродните емисии ще спре безумната „Зелена сделка“

Има просто решение за спиране на европейската „Зелена сделка“ и това е приемането на мораториум върху търговията с въглеродни емисии.

Контрера: С аферата „Живко Коцев“ Промяната стана мафията

Защо Кирил Петков, Асен Василев и ген. Атанасов още не са разпитани? Тази остра позиция във връзка с горещите...

Контрера призова кмета Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Внасям писмено предложение в СО, съобщава общинският съветник от ВМРО Призивът на зам.-председателя на ВМРО и общински съветник в...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir