Home Блог Д-р Султанка Петрова за полезните ходове и социална политика

Д-р Султанка Петрова за полезните ходове и социална политика

Имаме изработена и приета Национална стратегия за възрастните хора и в момента разработваме двугодишните планове, заяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова пред камерата на „Патарински LIVE“ по Канал 3.

Тя благодари на всички страни в провеждането на тази хоризонтална политика, която няма как де случи без съдействието на много министерствата – на здравеопазването, на културата, на образованието, на спорта. Заедно успяхме да разработим програма за 2019—2020 г. тя е качена вече за обществено обсъждане, информира Петрова.

В аванс тя съобщи, че чрез НСА министерството на спорта е дало съгласие спортна зала и стадион да бъдат ползвани от възрастните хора. Базата на НСА в Несебър също е на разположение за ползване и то целогодишно.

Активно участват читалища, музеи, театри. Благодаря на актьора Христо Мутафчиев, който се включи и съдейства възрастните хора да ползват намаление, за да посещават културни събития, заяви д-р Султанка Петрова.

Имаме голяма грижа и отговорност към социално-здравните услуги, които ще се предлагат за възрастните хора, декларира заместник-министърът и допълни, че за 2020 г. вече има отворени проекти и общини, които са кандидатствали по тях. По думите ѝ за пръв път се съчетава социалната и здравната грижа за възрастните, което е важно, ще има възможност тези хора да бъдат обслужвани в техния дом. Подобна програма, изготвена от БЧК и МТСП, пилотно е провеждана във Враца. Моделът е добър и ще го приведем в цялата страна, работа започва в цялата страна от 2020 г., каза тя.

От моите колети от ВМРО в парламента е внесен законопроект за възрастните хора, в него се предлага държавата да подпомага възрастните хора до линията на бедност. От 2019 г. е променена методиката за определяне на линията на бедност. Вървим в правилната посока. За 2020 г. 363 лв. е прага на бедност, посочи Петрова.

Заместник-министърът открои, че е много важно хората да бъдат мотивирани и да са активни. Всички предлагани програми са насочени и към малките населени места.

Програмата топъл обяд се предоставя на всички възрастни хора, които имат нужда, посочи Петрова и настоя за по-голяма активност на местните власти, както и за по-добра координация на работата от централно и местно ниво.

Цялото интервю със Султанка Петрова може да гледате във видеото >>>

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Красимир Богданов, „В мрежата“ – 17.09.2020

Красимир Богданов, депутат от ВМРО, коментира окончателно приетите от парламента поправки в Изборния кодекс. Ще гарантират ли те честни избори? Може ли...

Джамбазки: Речта на Фон дер Лайен за състоянието на ЕС е разочароваща

В дневния ред на тазседмичната пленарна сесия на Европейския парламент освен дългоочакваната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Коментари