Начало Блог Д-р Султанка Петрова: КСО означава сигурност, прозрачност и култура на социално отговорно...

Д-р Султанка Петрова: КСО означава сигурност, прозрачност и култура на социално отговорно поведение

Все повече в последните години в България се говори за корпоративната социална отговорност (КСО) и все повече компании я поставят в основата на бизнес моделите си. Защо има смисъл да инвестират фирмите с това – говори д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика.

В управленската програма на правителството е заложено развитието на КСО. Изпълнявайки ангажиментите си, нашето министерство разработи стратегия по КСО, която през август 2019 г. бе приета от правителството. Стратегията ще бъде изпълнявана чрез планове до 2021 г. Страната ни се стреми да изпълнява и глобалните цели за устойчиво развитие на ООН от 2015 г., обясни д-р Петрова в ефира на „Европа сутрин“ по ТВ Европа.

Като особено важни тя посочи две цели на стратегията – цел 8, насочена към устойчиво икономическо развитие, достойни доходи и сигурна работа,  и цел 12 – която иска да покаже устойчивите модели за производство и потребление.

Визията, която искаме да постигнем, е чрез КСО да се установи сигурен прозрачен модел на управление не само в бизнеса, но и в администрацията. Има много добри бизнес практики, за съжаление медиите се притесняват да ги показват, за да не правят реклама. Трябва вниманието и на медиите, и на отговорните бизнес оператори да бъде насочено в тази посока, подчерта заместник-министърът.

Султанка Петрова показа и наръчниците, изработени от МТСП за заинтересованите страни, които искат да развиват КСО.

КСО означава сигурност, прозрачност и култура на социално отговорно поведение, категорична е Петрова

Тя прогнозира, че занапред борбата ще е за човешки капитал. Професионално подготвените кадри в момента са най-ценния ресурс. Важно е как предприятията ще развиват своята КСО и какво ще предлагат на един служител. КСО е най-вече към служителите и работниците.

Както едно време индустриалецът Васил Априлов е имал бизнес в чужбина, но е дал много за родното просвещение, така и ние сега трябва да дадем дължимото на българското общество, даде пример д-р Петрова.

В момента в България има прекрасни условия за КСО и държавата все повече участва в развитието ѝ. КСО е доброволна и не е придатък към една структура, тя се вписва в документите, които изпълнява съответният бизнес или администрация, каза в заключение заместник-министърът.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Добра новина за българчетата в Гора

Добра новина за българчетата в Гора. Завърши обновяването на компютърния кабинет и санитарните възли в общинското училище в с. Шищевец, Кукаска Гора,...

Минималната пенсия разгорещи страстите в парламента

Днес в Народното събрание депутати от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ влязоха в остър спор с депутатите от БСП. Социалистите за...

Нова структура на ВМРО в р-н „Приморски“ във Варна

На 29 октомври 2020 г. бе учредена нова местна организация на ВМРО в район „Приморски“, град Варна. Пожелавам успех...

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът При вечния длъжник винаги има предпоставки...

Александър Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес.

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Коментари