Начало Българското семейство Д-р Султанка Петрова и нейният екип създадоха нов стопански отрасъл в България

Д-р Султанка Петрова и нейният екип създадоха нов стопански отрасъл в България

Социалната и солидарна икономика – национален приоритет в полза на обществото

Чрез Закона за предприятията от социалната и солидарна икономика се дава възможност за развитие на нов стопански отрасъл – социална и солидарна икономика. Това е изключително постижение за заместник-министъра на труда и социалната политика от квотата на ВМРО д-р Султанка Петрова и на „Дирекция Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции“ в МТСП. За първи път от 25 години е създаден уникален по своята същност цял, нов закон, за една нова политика.

По темата ВМРО.БГ потърси за коментар д-р Петрова, която е и председател на Националната женска организация на ВМРО. Ето какво сподели тя:

Законодателната рамка е основен фактор по отношение на размера и видимостта в социалната икономика. Социалното предприемачество се създава, за да реши социални проблеми и дава възможност на широк кръг от уязвимите групи да бъдат наети на работа, да се включат в пазара на труда. Тази икономика връща хората към изконни човешки ценности – солидарност, взаимна помощ и съпричастност. Законът дава правила и гарантира повече социални права на гражданите, достоен труд и заплащане.

Солидарността откроява и насочва към ценности, на които се основава социалната икономика – сътрудничество, устойчивост, демокрация, справедливост.

Социалната и солидарна икономика са две допълващи се понятия, чрез които се прави безпрецедентен опит да се обвържат трите полюса – пазарът, държавата и взаимността – т.е. налице са хибридни форми между пазарната, непазарната и непаричната икономики, които черпят ресурси от множество източници: пазарни (продажби на стоки и услуги), непазарни (държавни субсидии и дарения) и непарични (доброволци).

Точно тези основания правят икономиката солидарна, освен социална. Социалният елемент е свързан с нейната насоченост към реализиране на дейности от обществена полза, а солидарният елемент е в удовлетворяването на потребностите на нуждаещите се лица или на общността чрез взаимопомощ, сдружаване и равнопоставеност.

Социалното предприятие работи на пазара, като доставя стоки и услуги по предприемачески и иновативен начин и използва реализираната печалба основно за социални цели.

Установяването на ясни правила на функциониране на социалните предприятия и наличието на повишена обществена осъзнатост за ролята на социалните предприятия, за намаляване на проблемите с бедността, демографската криза, социалното неравенство са предпоставки за насоките, в които следва да се развива този специален отрасъл от икономиката.

Един от най-важните приноси на моя екип, който може да се използва ефективно за възраждане на регионите, намаляване на диспропорциите между тях и справяне с демографските предизвикателства е именно Закона за предприятията от социалната и солидарна икономика.

Целта на социална икономика е хората да живеят достойно и да се чувстват удовлетворени. Социалната икономика е индустрията, която може да създаде много работни места, може да създаде мрежи от социални услуги, от което имаме крещяща нужда.

Нужен ни е консенсус и разбиране за развитие на социалната и солидарна икономика в България, защото рисковите групи, които трябва да се подкрепят и подпомагат са много – хора с увреждания, възрастни хора, деца сираци, бедни семейства, бездомни и др.

Спешно се нуждаем от инструменти и механизми за идентифициране на новите социални рискове, бъдещите социални кризи, за да реагираме своевременно и адекватно.

В България има добри примери за справяне с демографските проблеми, безработицата, повишаването на жизнения стандарт и доходите от труд, което доказва, че има път за излизане от кризата, но са нужни иновативност, решителност, много работа и активност на всички нива.

снимка архив: МТСП

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари