Начало Блог Д-р Султанка Петрова: Около 20 млн. лв. ще бъдат насочени към възрастните...

Д-р Султанка Петрова: Около 20 млн. лв. ще бъдат насочени към възрастните хора чрез общините

Ще да бъде отворена и програма „Социално-здравна грижа“, в която ще бъдат включени и медицински специалисти, стана ясно от думите на заместник-министъра

Министерството на труда и социалната политика изпълнява своите задължения и ние работим за подпомагане на уязвимите групи и цялото българско общество. На гърба на министерството падна един тежък товар, защото социалната политика е изключително важна за доброто преминаване през тези трудни времена.

Това каза в специално интервю за Телевизия „България 24“ заместник социалният министър от квотата на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Аз се занимавам по-специално с корпоративната социална отговорност и солидарността между поколенията. За корпоративната социална отговорност не се говори много, тази политика не се разбира. Това е нов термин, но той има дълбоки корени. Те са още от преди Освобождението на България. И тук бих искала да спомена за едно велико име – на Васил Априлов, който развива своята търговска дейност извън пределите на България, но дава много финансови средства, за да подпомогне просвещението в българското общество, разказа Петрова.

Тя напомни, че миналата година през август правителството прие и Стратегия за социална отговорност, която се изпълнява чрез двугодишни планове с перспектива до 2023 г. Днес в ситуацията с пандемията това е изключително важно. Тази стратегия се проектира върху плановите политики на всяка една фирма. Всяко едно предприятие трябва да инвестира в социални дейности. Има много фирми, които строят градини, детски площадки и училища, подпомагат възрастни хора, големите вериги правят кампании за уязвимите групи, разкри тя.

Д-р Петрова даде примери на такива предприятия. По думите ѝ в бъдеще хората ще избират да работят във фирми, които предлагат към заплатата допълнителни социални пакети – транспорт, почивки, застраховки и т.н.

Ние трябва да се чувстваме като част от едно цяло, като едно семейство, трябва да сме солидарни и да уважаваме нашите майки и бащи, нашите баби и дядовци и да се грижим за тяхното здраве, а точно сега те имат нужда от тях. Около 20 милиона лева сега ще бъдат насочени към възрастните хора чрез общините и доброволци ще носят храна на възрастните. Предстои да бъде отворена и програма „Социално-здравна грижа“, в която ще бъдат включени и медицински специалисти, така че възрастните хора да бъдат обгрижени по най-добрия начин, каза заместник-министърът на труда и социалната политика.

Според д-р Петрова солидарността е част от българските ценности.

Кой с каквото може, трябва да бъде полезен. Точно в тези трудни времена ние ще докажем, че българският народ е много силен, допълни тя.

На въпроса на водещата Светослава Рудолф дали се мисли в социалното министерство за хората, които сега ще станат безработни, д-р Петрова отговори:

Разбира се. Вече се подготвя постановлението на МС, в което е залегнало, че всички фирми, които са пострадали от тази пандемия, ще бъдат подпомогнати от държавата. Има списък на фирмите от различните сфери. Подпомагането на предприятията ще бъде около 60%.

На въпроса ако кризата продължи, дали няма да се получи огромен натиск върху НОИ и НЗОК и дали правителството обмисля краен вариант д-р Султанка Петрова каза, че държавата ще се справи:

Държавата има достатъчно финансов ресурс. Последните случаи на зараза са малко и ако се спазват стриктно мерките, няма да се стигне до апокалиптичен вариант.

Цялото интервю проследете във видеото >>>

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари