Начало Европейски парламент Евродепутатът от ВМРО отново застана зад забраната за ГМО

Евродепутатът от ВМРО отново застана зад забраната за ГМО

Здравето на гражданите трябва да бъде поставено на първо място, затова не трябва да допускаме продажбата на ГМО-храни на европейския пазар.

Това заявява евродепутатът от ВМРО и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки по повод гласуване в Европейския парламент за продажбата на европейския пазар на генетично модифицирани продукти.

Джамбазки подкрепи резолюциите, в които се изразява недоволство от искането на Европейската комисия за продажба на три вида ГМО-соя на пазара на ЕС. Резолюциите отправят искане към Комисията, тя да оттегли своя проект за решение.

Евродепутатът от ВМРО настоява това решение на Комисията да бъде отхвърлено от ЕП. Ето как Джамбазки аргументира категоричната си позиция, отстоявана от ВМРО последователно през годините: 

Аз и партията, която представлявам, ВМРО, сме против каквито и да било генетично модифицирани храни и фуражи. В проект за решение Комисията се обявява за разрешаването на пускането на пазара на продукти съдържащи генетично модифицирана соя MON 87708 × MON 89788 (MON-877Ø8-9 × MON-89788-1). ГМО-то не е решение нито за онова, което ядем, нито за онова, с което храним животните, които в последствие консумираме, и затова се обявявам против него винаги и навсякъде.

За мен здравето на гражданите е по-важно от търговията и конкурентоспособността. Наскоро (през октомври 2015) отхвърлих предложението на ЕК да може всяка страна да решава сама дали да разреши или забрани ГМО. До известна степен предложението беше много привлекателно, но на практика неприложимо поради единния пазар на ЕС.

Винаги съм бил привърженик на цялостната забрана на ГМО на целия европейски пазар, за да знаят нашите граждани, че техните управляващи поставят здравето им на първо място.

Убеден съм, че това е единствената политика, която можем да водим по този въпрос. В конкретния случай гласувах ЗА възражението, което да доведе до забрана на пукането на пазара на ГМО-соя.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

НЖО оповести регламента за провеждане на „Мис Македонско девойче 2021“

И тази година конкурсът, организиран от Националната женска организация на ВМРО, „Мис Македонско девойче“ ще се проведе онлайн заради пандемията. Конкурсът има...

Общинските съветници от ВМРО в Търново няма да подкрепят искането за заема за над 6 млн. лв.

Източник: „Янтра днес“ Групата общински съветници от ВМРО няма да подкрепи искането на Община В. Търново за теглене на...

ВМРО: Държавата трябва да подпомогне всички фирми и всички домакинства, за да поемат сметките си за ток

Мораториум върху износа на ток и облагане на свръхпечалбите са другите две задължителни мерки Прави силно впечатление, че при...

ВМРО поиска касиране на вота в Турция

Касиране на вота в Турция - това поиска ВМРО в нарочни жалби до ВАС, ВКС и главния прокурор. Считаме,...

ВМРО – Добрич припомня с факелно шествие Ньойския диктат

За 23-та поредна година ВМРО – Добрич ще припомни с факелно шествие чудовищната несправедливост, извършена спрямо народа ни преди 102 години в...

Андрей Слабаков: Болните от рак в Европа се увеличават с 50%

Евродепутатът от ВМРО е част от Специалната комисия за борба с онкологичните заболявания Евродепутатът от ВМРО и член на...

Сиди: Президентът вместо да обяснява чий е Крим, да каже чия е Македония

Александър Сиди, ВМРО, в ефира на България 24 коментира: - Мен не ме вълнува чий е Крим, Радев да...

Коментари