Начало Европейски парламент Евродепутат не е работа за неуспели партийни активисти

Евродепутат не е работа за неуспели партийни активисти

Интервю на Ясен Люцканов за сп. „Тема“ с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов за коалициите, евроизборите, политическите интриги и политическите послания

– Господин Каракачанов, защо се кандидатирате за евродепутат, макар и от последното място в листата?

– Защото смятам, че в обществото съм познат през тези петнайсетина години, през които се занимавам с политика, с идеи, които никога не съм променял.

ВМРО има представител на второ място в листата – Ангел Джамбазки. Заставам на 17-о място, защото това е една морална подкрепа за цялата листа и за нашия кандидат Ангел Джамбазки.

Листата трябва да бъде не само от хора, които ще влязат в европарламента. 17-ият е за подпиране на листата, за авторитет. И за да мога да участвам в кампанията. Защото като участник в листата мога да се явявам на дебати, имам право да говоря. Това е смисълът. За разлика от лидерите на „Атака“, НФСБ, Реформаторския блок и т.н., които водят листите, аз знам, че моята сила не е в ЕП, а в България.

– Какво свързва ВМРО с другите партии в коалицията?

– С „Гергьовден“ ни свързва може би най-романтичната част от нашата история след промените. Това беше коалицията ВМРО-„Гергьовден“ през 2001 г., когато не ни достигнаха няколко стотни от процента, за да прескочим бариерата за влизане в Народното събрание. Оттогава запазихме добри приятелски отношения. А със Земеделския народен съюз направихме коалиция през 2005 г., която постигна един много добър резултат – 13 депутата в българския парламент.

„България без цензура“ – това е  една нова политическа формация, с която имаме много общи идеи, свързани с демографската криза, с проблемите на българската армия, с битката с монополите, с искането за ревизия на криминалния преход. Това са нашите общи теми, а коалиция се прави, когато имаш общи теми и общи виждания за решаването на дадени проблеми в обществото.

– Опитът от предишни коалиции с новопоявили се партии не ви ли кара да имате едно наум?

– Опитът е точно това – да научаваш неща и да не повтаряш грешки. Мисля, че за последните 15-16 години, в които ВМРО присъства в политическия живот на България, сме натрупали достатъчно опит и се опитваме да не повтаряме грешки, които сме правили преди.

– Агитирате открито и доста активно да се гласува преференциално за вашия кандидат Ангел Джамбазки. Това не ви ли създава проблеми в коалицията?

– Ние сме четири партии в тази коалиция и всяка има своите представители. Начинът, по който всяка една от тях може да мотивира максимално своите привърженици, е като им даде възможност да гласуват за своя кандидат. Тази възможност я дава законът.

Ангел Джамбазки е на второ място в листата и на практика е на избираема позиция, но така мобилизираме допълнително нашите привърженици. Това е съвсем нормално и предполагам, че и другите колеги в коалицията ще работят по този начин, защото така можем да привлечем максимален брой хора. Джамбазки е млад политик, познат e на хората, активен по всички болни за обществото ни теми. Хората, които го харесват, мотат да подкрепят лично него, като гласуват с 28 за коалиция „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ и отбележат 2 в полето за преференции.

– Основен лозунг в кампанията ви е „Глас за Джамбазки – глас срещу ДПС“. Защо избрахте това послание и какво точно имате предвид?

– Основният лозунг на коалицията е „Българите заслужаваме повече“. Това, за което говорите вие е част от кампанията на ВМРО.

Защото в българското общество ВМРО е единствената формация, която по отношение на ДПС никога не си е променяла становището. Дори „Атака“, която говореше как ДПС са лоши, Ахмед Доган е еди-какъв си, с обидни епитети, виждаме, че вече една година крепят правителството на БСП и ДПС. Бойко Борисов първо подаряваше кученца на Доган, а Доган пък му подари звездичка на генералските пагони. След което Борисов обясняваше как Доган е най-лошият политик, а сега отново пият кафе заедно и кроят планове за бъдещото управление.

– С Лютви Местан пиха кафе.

– То е същото, да не бъркаме нещата. Реалният председател в ДПС се казва Ахмед Демир Доган. Така че ние сме единствените, които по отношение на ДПС не сме правили компромис. Давам следния пример. Когато през 2005 г. се провали мандатът на БСП (Станишев беше избран за премиер, но кабинет на БСП и ДПС не мина с един глас), провали се и мандатът на НДСВ, тогава ни предложиха на нас да вземем мандата. И да направим правителство, в което да присъстваме ВМРО, ДПС и БСП, като ми предложиха и поста министър на отбраната. Аз им отказах. Така че това е една гаранция, че в нашата коалиция варианти с ДПС не минават.

Още нещо – в споразумението, което сме подписали с „България без цензура“, много ясно е записано, че нашата основна амбиция е да не се допуска отново ДПС до властта. Защото това е една партия, която разглежда властта като келепир, а не като средство да решава проблемите на хората. Колкото пъти ДПС е влязло във властта, винаги има проблеми, свързани с корупция, със шуробаджанащина и с партийни назначения. От 1990 г. до ден днешен – хиляди примери. Крайно време е ДПС да излезе трайно от властта и това е наша амбиция. Не може една етническа партия да бъде балансьор в българския политически живот.

– Какво общо има тази амбиция с европейските избори?

– Европейските избори са не по-малко важни, отколкото парламентарните. Нашата амбиция е на европейските избори е да покажем, че ДПС не е решаващият фактор в политическия живот. А ДПС продължава да използва властта, включително на тези европейски избори, за да постигне един резултат, чрез който да изнудва утре българските политически сили.

– Какъв резултат трябва да получите, за да постигнете целта си?

– Можем да получим по-добър резултат от ДПС още на тези евроизбори. Но и да не го получим, ние сега започваме своя възходящ път като коалиция. Евроизборите са само първото стъпало. На предсрочните избори, които ще предизвикаме през есента, ДПС ще бъде далеч зад гърба ни като резултат. Целта е да направим това възможно най-рано. За да видят българите, че може да има алтернатива и тя няма нужда да е етническата партия ДПС. Към момента социологическите проучвания показват, че имаме реалния шанс да вземем и повече от два мандата. А кампанията започва и ние не спираме да се срещаме с хора в цялата страна. За разлика от политиците на статуквото, ние сме редовно при хората.

– Посланието ви при откриването на кампанията беше, че ще изпратите в Европарламента „борбени хора, а не мижитурки“. Това достатъчно ли е?

– Това беше моето обръщение към хората, които присъстваха на откриването на кампанията. Достатъчно е, разбира се, защото в европарламента българските евродепутати трябва да защитават българските национални интереси. Както го правят унгарците, румънците, поляците. Да не говорим за големите държави като Франция и Германия и за старите членки като Испания и Гърция.

Гледаме новите членки и виждаме как поляци, чехи, унгарци, румънци защитават по един много ясен и категоричен начин своите интереси, без да се делят в европарламента на леви и десни. Защото в европарламента няма леви и десни, там изпращаме хора от квотата на България и трябва да защитават интересите на България. А какво се получава на практика? Виждаме поведението на евродепутатите от ГЕРБ – те се опитват по всякакъв начин с доноси и клевети да злепоставят страната пред европейските институции. Това идва дюшеш на евробюрократите да режат субсидиите за България.

Всяка една подобна атака от български евродепутати към българско правителство, без значение кой управлява, води до спиране на европейски пари. А с тези пари трябва да се решават много икономически проблеми, свързани с инфраструктурни проекти, със земеделие, със среден и дребен бизнес. Това са пари, които трябва да влизат в България.

Българските евродепутати трябва да се стремят не да пречат, а ако може едно евро да го направят две, както го правят останалите. И да се борят за националните ни интереси. А не тези, които са в опозиция, да клепат държавата. Така ставаше и когато ГЕРБ беше на власт – БСП и ДПС ги злепоставяха, от което последва намаляване на парите за програмите за България.

Този, бих го нарекъл, престъпен манталитет – да злепоставяш държавата си на принципа „колкото по-зле, толкова по-добре“, за да може да спечелиш вътрешни дивиденти, е нещо, което може да се квалифицира като национално предателство.

– Европейският парламент обаче все пак се дели и на политически групи. Как гледате на офертата към вашата коалиция от страна на консерваторите?

– На мен лично са ми много симпатични. Ако трябва да бъде откровен, групата в европарламента, която ми е най-симпатична, е тяхната. Защото ЕНП стана много лява и либерална. А социалистите са още по-леви.

България трябва да си даде ясен отговор какви интереси трябва да защитава. Нямаме интерес да ставаме такава държава, каквато се лансира от левите, либералите и народната партия – буквално един регион в Европа, в който евробюрократите да местят пешките и да загубим своя суверенитет. Докато консерваторите са онази политическа сила в ЕП, която държи на модела „Европа на нациите“. Тоест – държавите запазват своя суверенитет и приоритета на националното си законодателство, а не на разпоредбите на еврочиновниците от Брюксел. И имат общи теми, свързани с икономиката, търговията и отбраната. Всичко останало е превръщане на България в една провинция на Европа, която ще се командва от евробюрократите в Брюксел.

А каква е практиката на нашите представители сред тях? Само вижте колко евродепутатки си смениха фамилиите, женейки се за чужденци. Ако ще превръщаме Европейския парламент в трамплин на застаряващи госпожици да си намират мъже с добра професия и добра заплата… Ако ще търсим работа на едни неуспели партийни активисти да ги нареждаме в администрацията на ЕС, също – не, благодаря.

Имахме до момента двама еврокомисари – г-жа Кунева и г-жа Георгиева. Нещо да са направили за България,  че аз не мога да се сетя? Те отиват там и започват да се държат като евробюрократи и ни говорят на „вие“. Госпожа Кунева още като главен преговарящ с ЕС направи всичко възможно да бъдем прецакани и в енергетика, и в земеделие, и в екология. Както виждате, седем години след присъединяването нашите земеделски стопани продължават да получават по-ниски субсидии примерно от Полша и от Гърция. Което на практика убива българското земеделие. Да не говорим за проблема с АЕЦ „Козлодуй“, когато абсолютно безпричинно поради натиска на френското икономическо лоби в Европарламента ние затворихме четири реактора, които не трябваше да затваряме. Поради което токът стана по-скъп и ние бяхме изместени от енергийния пазар на Балканите. България загуби стотици милиони, а българите плащаме 2 пъти по-скъп ток.

Виждаме и последната ни еврокомисарка г-жа Георгиева, която поради не знам каква причина Борисов избра. Това, че е работила в Световната банка, е чудесно, но тя не познаваше нищо от действителността в България. И вижте как реагира преди няколко месеца, когато страната беше нападната от хиляди нелегални имигранти. Тя е евромисар по бедствията и вместо да се опита да осигури средства за страна ни и техните разходи да бъдат поети от европейския бюджет, тя ни каза, че няма пари. Трябвало да чакаме 2015 г. и да свикваме с тези хора, щели да идват още хиляди и да ни решат демографската криза и проблемите с пазара на труда.

Проблемът в демографската криза не е, че нямаме араби и африканци, които да правят деца, а че българските семейства нямат деца. Имигрантите не могат да ни решат и проблемите с пазара на труда, защото ние нямаме пазар на труда. България е с най-високата безработица в ЕС. И ако един човечец в провинцията зорлем взима 300-400 лева заплата, а някой от тези имигранти, получавайки статут на бежанец, се глави на работа за 200 лева, това ще създаде допълнително напрежение.

За справка – Гърция. Един милион нелегални имигранти, които работят на половин заплата спрямо гръцките работници – ксенофобски настроения, неофашизъм и партия като „Златна зора“ е сериозен фактор в парламента.

Така че аман от такива, които стават еврокомисари, евродепутати и еврочиновници и като отидат в Брюксел се държат като чужденци спрямо собствения си народ, който им плаща тлъстите заплати.

– Докъде се простират според вас правомощията и влиянието на един евродепутат? Защото във вашата предизборна брошура са включени теми като ЕРП, ВиК, топлофикации, монополи…

– Това са проблемите на хората. Нима мислите, че те не бива да са в дневния ред на един евродепутат!? Нали той е представител на българите с техните ежедневни проблеми.

Първо, ясно е, че т.нар. монополи в България въобще не се съобразяват с интересите на българските граждани. Те се държат в България като в завоювана държава. Извличат максимум печалба, надписват сметки, бъркат директно в скъсания джоб на българския гражданин. И когато някое българско правителство се опита да вземе някакви мерки, веднага се намесват еврокомисари, евродепутати. Идват тука и почват да ни четат конско.

Последният случай беше със заплахата на кабинета за отнемане лицензите на трите ЕРП. Стигна се дотам, че еврокомисари се изказаха против, че и българският президент влезе в ролята на лобист на чужда фирма. В същото време българските евродепутати и нашата комисарка не защитиха България. Друг е въпросът, че това с ЕРП-тата беше предизборен ход от страна на управляващите и не вярвам да има отнети лицензи. Дано ме опровергаят.

Става въпрос за принципи, за национални интереси. В европарламента, ако някой друг се опита да лобира за чужди интереси за сметка на българските граждани, работата на нашите евродепутати е да противодействат на това. Защото е факт, че трите ЕРП и големите търговски вериги ощетяват българските граждани. Веригите ощетяват българските производители и го правят по един начин, който не си позволяват нито в Полша, нито дори в Румъния.

Но го правят в България, защото българските правителства са ортаци с монополите, играят заедно с тях. Разбира се, не го правят безвъзмездно, както на всички е ясно, правят го, за да си сложат някой плик в джоба. Когато примерно министър Стойнев заплаши ЕРП и търговските вериги, че този грабеж ще бъде спрян, веднага се активизира цяла кохорта от евролобисти да обяснява, че България не трябва да прави това. Тоест според тях България не трябва да защитава интересите не своите гражданите.

Европейският парламент е място, където също тази битка трябва да бъде поддържана. И ние ще го правим.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари