Начало Турция разбулена Европа не е султанат и никога няма да бъде

Европа не е султанат и никога няма да бъде

авторски текст на Алекс Петков, ВМРО – младежка организация, гр. София, за рубриката „Турция разбулена

Повод за написването на този текст е поредната нагла провокация от страна на турското правителство, която беше направена тези дни. Този път тя дойде под формата на изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу, в което той директно отправи заплаха, че в Европа скоро ще настъпят Свещени войни. В момент, в който Турция явно и най-нагло се меси във вътрешните работи на редица страни и се опитва да подстрекава своите малцинства към безредици и незачитане на законите на чужди държави, такава заплаха не бива да бъде отмината с лека ръка.

Само допреди година все още се говореше за възможността Турция да стане част от ЕС. Точно преди година беше подписано и унизителното споразумение, с което Европа се преклони пред Турция за нелегалните имигранти. За щастие днес на всички е ясно, че Турция със сегашното си управление няма място в Европа. Нещото, което обаче европейските лидери трябва да възприемат и за което ние говорим от години, е, че Турция е заплаха за Европа. И срещу нея трябва да се вземат мерки. Защото Свещените войни, за които Чавушоглу говори съвсем не са илюзия и могат да настъпят скоро.

В Турция от години се извършва плавен преход за преминаването на страната от светска към ислямска държава. След точно един месец този преход най-вероятно ще приключи. На 16 април ще се проведе референдум, с който Турция по най-демократичен начин ще се превърне в диктатура, а народът ѝ ще даде цялата власт в ръцете на нейния лидер – Ердоган. На практика след това пред Ердоган няма да има никакви вътрешни пречки да започне да осъществява неоосманистките си амбиции, които нееднократно е заявявал. В културен, икономически и дори демографски аспекти тези амбиции са заплаха за сигурността на Европа. Реализирането им ще доведе до проблеми, с които не сме се сблъсквали до сега. Тук идва моментът, в който всички европейски лидери трябва да се замислят как трябва да се отговори на тази заплаха.  Защото благодарение на тотално сбърканите либерални политики, безграничната толерантност и напълно провалена интеграция същите тези лидери създадоха много удобно средство за реализиране на целите на Ердоган, което умело ще бъде използвано от него при първа възможност. Това средство се намира в сърцето на Европа и тиктака като бомба със закъснител.

За никого не е тайна, че в много градове в Германия, Швеция, Холандия и др. европейски държави съществуват едни по-особени квартали. В тези квартали живеят предимно малцинства от турци и араби, които не желаят да бъдат интегрирани. Малцинства, които поколения наред не са толерантни и не приемат европейските култура и ценности. В тези квартали европейци не ходят, защото е опасно. Там от години законите на съответната държава не се зачитат, а се живее според законите на Шериата. Там се проповядва радикален ислям и се създават екстремистки движения, които са финансирани от Турция и редица арабски държави. Целта им е ясна – създаване на етническо напрежение и избухване на конфликти там, където ние си мислим, че е невъзможно това да се случи. Но всъщност се случва. Видяхме го през изминалите дни когато стотици турски имигранти излязоха по улиците на градове в Германия и Холандия. С размирици и незаконни демонстрации те засвидетелстваха подкрепата си за Ердоган. Същите тези хора могат да предизвикат много по-големи безредици, ако бъдат подтикнати.

Тук е моментът нашите управляващи да спрат да си затварят очите. Да признаят проблемите и да осъзнаят, че благодарение на тяхното безхаберие и глупост Европа е изправена пред опасността от етнически конфликти. Трябва ясно да бъде показано на всички, които биха искали да използват тези етнически конфликти, че това няма да бъде позволено. Необходими са категорични мерки преди да стане прекалено късно. Време е да приемем истината, че колкото и да ни се иска, интеграцията на малцинства, които не желаят да бъдат интегрирани, е невъзможна. Европа се основава на фундаменталните принципи на демокрация и защита на човешките права. И всеки, който не е съгласен с това и иска да живее под друга форма на управление, е свободен да го направи, но не тук. Всеки, който подкрепя диктатурите и незачитането на свободата на словото и правото на свободно изразяване, може спокойно да се върне в Турция, Саудитска Арабия или където това се практикува, но не и тук. Не в Европа. Защото в 21 век в Европа не е нормално да има места, където жените не могат да ходят сами по улиците, защото може да бъдат нападнати и изнасилени. Не е нормално и властите да толерират това като съветват жените да избягват такива места и да не носят „предизвикателно“ облекло, защото, видиш ли, щели да подразнят горките мюсюлмани. Не е нормално да има места в Берлин и Стокхолм, където хората казват „Тук не е Германия. Тук не е Швеция. Тук живеем ние.“ Това трябва да спре. Арабските и турските малцинства, живеещи в такива гета, трябва да разберат, че съществуват закони и ред, които те са задължени да спазват. Трябва да разберат също, че за да приемем техните култура и ценности, те трябва да приемат и нашите. В противен случай те нямат място в нашите общества и се превръщат в заплаха за тях.  Заплаха, която умело може и ще бъде използвана от Турция при първа възможност. Заплаха, която вече видяхме в действие през изминалата седмица. Точно за тази заплаха говори Чавушоглу, защото казвайки че в Европа ще избухнат религиозни войни, той си мисли още: „Ако не ни се подчинявате, ние ще разпалим тези войни“.

Историята показва, че Европа и друг път е осъзнавала опасността от ислямската заплаха много късно, но е успявала да реагира. Вярвам, че това ще се случи и сега. Вярвам, че нашите управляващи ще прогледнат и ще осъзнаят какво са направили и ще вземат необходимите мерки. Лъч надежда е, че наред с изказването на Чавушоглу една по-малко отразявана новина беше, че ЕС разреши на работодатели да забраняват на своите служители да носят бурки, хиджаби и всякакви покриващи лицето дрехи. Това е стъпка в правилната посока. Защото както за мюсюлманите може да е обидно една жена да ходи разголена на публични места, така и за нас е обидно същата жена да бъде принуждавана да се покрие с чувал от главата до петите. Необходими са обаче още много и по-сериозни мерки, за да се гарантира нашата сигурност.  

А на Мевлют Чавушоглу бих искал да припомня, че последният опит, при който османците са тръгнали на Свещена война срещу Европа, е завършил с позорен разгром за тях пред стените на Виена през 1683. Тайната в оцеляването на хилядолетните цивилизации е, че са се учили от грешките на предците си. Нека той и Ердоган не повтарят грешките на техните предци. Защото Европа не е султанат и никога няма да бъде. 

снимка: турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

Коментари