Начало Блог Ангел Джамбазки: РС Македония трябва незабавно да прекрати езика на омразата спрямо...

Ангел Джамбазки: РС Македония трябва незабавно да прекрати езика на омразата спрямо България

Какво искаме?

  • Отказ от малцинствени претенции,
  • отказ от езика на омразата,
  • отказ от присвояване и фалшифициране на българската история,
  • реабилитация на хора, убивани заради българско самосъзнание,
  • възстановяване на български паметници.

На 8 декември Съветът на министрите на ЕС се произнесе върху евентуалното бъдещо членство на Албания и РС Македония в Съюза. Северна Македония няма да получи картбланш и то заради българското вето по въпроса. Позицията на страната ни доведе по почти пълен консенсус на политическите сили у нас. В Северна Македония заради това решение, че няма отказ от езика на омразата и расте.

Как може да бъде решен историческият спор? Беше ли чута позицията на България в Европа? По кои въпроси няма да отстъпим при никакви обстоятелства?

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки с интервю за „Флаш Нюз“.

– Какво очаквате, че ще се случи?

– Очаквам да не се променя българската позиция, защото няма никаква промяна на позицията на властта в Скопие. Македония не е готова да започне преговори и няма нужда да се бърза. Дори да не бъде възприета от другите нашата позиция, без съгласието на българския външен министър няма как да започне Конференцията за начало на преговорите – такива са правилата и те трябва да се спазват.

– Вие лично сте доста категоричен по отношение на Македонския въпрос. Върху кои от условията на България не бихте допуснали никакъв компромис?

– Върху тези, които са записани в Договора и не се изпълняват. Трябва да бъде прекратена незабавно омразата към всичко българско и към езика на омразата спрямо България. Как си представяте някой в България да напише, че примерно госпожа Меркел е фригидна кучка? Как това ще бъде възприето и как ще се отрази?

Това е неприятната форма на езика на омразата и той противоречи на всички европейски ценности, дори и на най-либералните.

Не бихме отстъпили по никакъв начин и по нашето категорично искане да бъде прекратена злоупотребата, изопачаването и фалшифицирането на българската история и нашите корени. Историческите извори са ясни – особено за 19 и 20 век. Те могат да бъдат проследени по дни и часове – това не е Средновековието. Това е модерното време.

Не бихме отстъпили и от това в учебниците по история в Македония да се насажда езика на омразата към България и българите. Фалшиви тези като тази, че българите са някакво диво племе от армия човекоядци, са напълно недопустими.

– Наистина ли македонците ни мразят толкова много?

– Те не ни мразят – мрази ни тази политическа върхушка от югоносталгици. Та все още управлява Македония и се страхува от собствения си произход.

Защото нека бъдем честни: Близо половинвековната борба за българско национално обединение най-силните, най-пламенните и честни български родолюбци или емигрират, или загиват. В поредица от въстания, в четири войни, след комунистическия терор на югославската окупация. Учители, общественици, търговци, духовници са ликвидирани.

Други родолюбци, включително моите предци, са принудени да емигрират – една част идват в свободна България, други отиват в Щатите и т.н.

И част от хората, които остават, са принудени да приемат фалшификацията и да станат служители на сърбокомунистическата върхушка. Тези хора ни мразят, защото знаят, че са предатели и са предали паметта и гробовете на своите предци. И затова фалшифицират историята.

– Няма ли начин историческите въпроси да не подклаждат вражда между иначе братските ни народи?

– Докато не се приеме историческата истина няма как да се случат нещата. Защото самоопределението е основано на някакви корени.

Помните, че в стремежа си да си измислят идентичност, различна от българската, властите в Скопие бяха поканили един пакистански измамник – Газавар Хан, за който твърдяха, че е пряк потомък на Александър Македонски и го бяха поканили за крал, подариха му къща на Охридското езеро.

Можете да намерите в интернет един техен държавен пропаганден клип от времето на Груевски, в който Исус Христос излиза от езерото и казва, че е създал три раси – на черните, червените и македонците.

И Христос казваше: „Народе мой, македонски“! Това е държавна пропаганда.

– Къде е тънката семантична разлика между „споделена“ и „обща“ история?

– Разликата е, че платените историци в Скопие и соросоидните жълтопаветни софийски македонисти и професорите от АОНСУ – школата на БКП, та те твърдят, че споделената история не била разбрана. Т.е. ние сме били два народа, но известно време сме живели заедно. Историята е една и тя е основана на историческите факти, колкото и да го отричат грантовите професори от школата на БКП. До 1945 година няма нация, няма самоопределение, няма език или писмена норма, различна от българската.

Те са създадени след 1945 година след югославската окупация.

Ние не спорим върху това и не настояваме как да си наричат езика. Ние настояваме за едно много просто нещо: Във всички официални международни документи, които се подписват от тяхната държава да пише „ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ“. Не искаме да го наричат по един или друг начин, а да се използва коректното определение. Това е важното за нас.

– Отношенията между България и Македония в момента напомнят много на роднини, които не могат да поделят наследствен имот. Какъв e начинът тази ситуация да бъде преодоляна?

– Ще си позволя малко да Ви поправя. Отношенията са като да е дошъл съседът, прескочил е оградата и твърди, че една стая от имота е негова. Точно такива са отношенията в момента.

Историческите факти са, че до 1945 година произходът, самоопределението, самоусещането и националното самосъзнание на население в днешна Вардарска Македония е българско. С изключение на тези, които се определят като турци, власи, цигани, албанци. Но няма определение „македонец“, то означава регионално значение.

Ние не спорим, че сега има хора, които се определят като македонци и това значи нещо различно от българската нация. Но ние държим да е ясно откога започва това самоопределение и да не потъпкваме паметта на нашите родители и роднини.

Ще Ви заведа в парцела на Централните софийски гробища на моите роднини и ще видите – родени в Битоля, Велес – знаем къде са тези градове в момента.

И аз няма да допусна и никой от нас, някакви хора, заради своето предателство и исторически срам, да издават чужди лични карти на моите роднини и на моя род. Това няма как да се случи.

Те са се борили, участвали са във въстания, войни, за да защитят своето българско име. И аз няма да допусна някакъв хибрид – сърбо-болшевишко-югоносталгичен да подменя тази история. Ако това извращение продължава в Македония, то нейното място не е в Европейския съюз.

– В Европа има доста аналогични примери като нашия. Германците не твърдят, че австрийците са германци, датчаните не твърдят, че шведите са дани… защо отношенията България – Македония трябва да са толкова „страстни“?

– Защото историческите граници на Балканите са начертани изцяло за сметка и в ущърб на България. И тези, които са победили във войните – предимно Гърция и Сърбия, в частност и Румъния.

Границите са така очертани и политиката така е провеждана, че е била политика на геноцид спрямо българската нация.

И тези, които са го извършили са гузни и виновни. И сега се опитват да продължат фалшификацията на историята, за да не се разкрие тяхното престъпление. Защото налагането на македонизма в Югославия е извършено с цената на чудовищно престъпление спрямо българската нация. И това престъпление не е признато. А то не може да не бъде признато ако тази страна иска да бъде част от Европейския съюз. Защото ЕС се основава на историческото помирение между Франция и Германия. Признати са грешките и двете страни.

А тук какво се получава? Има престъпление срещу българската нация и неговите извършители – сръбските комунисти и предателите в Македония се гузни и се страхуват от разкритието и яростно пищят, че такова нещо не е станало, а ние много добре знаем, че е станало. Това е все едно Германия да отрече холокоста и историята си по времето на Втората световна война.

– Значи казвате, че става дума не за горещата кръв на балканците, а за непризната историческа истина?

– Абсолютно! Показва гузна съвест и огромен страх. Не виждате ли фамилните имена на най-големите антибългари в Скопие в момента. Те до един са със сръбски имена на сръбски комунисти.

Вижте собствениците на най-големите антибългарски медии – на същите сръбски комунисти или техните деца.

Защо се учудваме?! Тези хора се страхуват, защото са извършили братоубийства, предателства, престъпления срещу човечеството и сега ги е страх да не им бъде потърсена сметка. И си мислят, че ще продължат по титовисткия начин да се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Да, но това е Европейския съюз – няма как да се продължава по този начин.

– Остана ли нечута и неразбрана позицията на България в Европа?

– Вижте само изказването на еврокомисаря по разширяването – унгарецът Оливер Вархеи, и ще си дадете сметка, че това е една фалшива теза, която се пробутва от скопските болшевики и соросоидните македонисти в България. Това е една лъжа, която Верхеи разби, като каза, че Скопие трябва да положи много усилия и да държи сметка за настроенията в България. Когато има такава позиция какво повече можем да кажем.

– Т.е. можем да твърдим, че трябва да стане някакво чудо, за да получи РС Македония картбланш за членство?

– Не виждам причина в този момент да бъде получен такъв картбланш, защото правителството в Скопие не е изпълнило условията, които трябва да изпълни. В крайна сметка договорите трябва да се спазват.

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари