Начало Новини Експерт на ВМРО: Цивилни коли с видеорегистратори да се пуснат по пътищата...

Експерт на ВМРО: Цивилни коли с видеорегистратори да се пуснат по пътищата и на място да се свалят номерата и да се арестуват нарушителите!

Пътните хулигани могат да бъдат спрени само по един начин, написа в профила си във Фейсбук членът на Изпълнителния комитет на ВМРО и бивш зам.-министър на вътрешните работи Стефан Балабанов.

МВР трябва да въведе система за контрол на пътя с бързи немаркирани автомобили с видеорегистратор с двама цивилни полицаи в тях. Те трябва да патрулират по всички магистрали и големи градове, включвайки се анонимно в трафика, категоричен е Балабанов.

Реакцията му идва в отговор на поредната тежка катастрофа, предизвикана от шофьор рецидивист в София, при която загинаха две млади жени. В хода на разследването пък се оказа, че извършителят е стар познайник на полицията и е предизвиквал множество животозастрашаващи ситуации на пътя без да носи отговорност за тях. Ето защо експертът на ВМРО предлага тази система от цивилни коли, които на момента да налагат санкции.

При констатиране на нарушение на пътя, водачът веднага се спира, показва му се видеозаписът и в зависимост от тежестта на нарушението се налага санкция на място – или му се свалят номерата и автомобилът се спира от движение, или се арестува водачът, или се глобява на място, пише още във Фейсбук бившият зам.-министър на МВР.

Стефан Балабанов, като част от ръководството на полицията, е работил активно по реализиране на идеята. В края на мандата му като зам.-министър тя е била на ниво подготовка на обществена поръчка за закупуването на коли. Изтеклите два мандата на служебни кабинети и последният на Продължаваме промяната обаче не са направили нищо, за да я въведат в помощ на пътните полицаи.

Припомняме, че през 2020г. ВМРО внесе в НС предложения за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат обществено полезен труд за шофьорите рецидивисти и тези, които шофират след употребата на наркотици. Текстовете предвиждаха те да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят реално какво причиняват на жертвите си. Текстовете са в архивите на парламента, но отново не са на дневен ред в последните три парламента, въпреки зачестяващите кървави инциденти по пътищата в България.

Вчера председателят на групата общински съветници на ВМРО в СОС Карлос Контрера, по време на изслушването на главен комисар Тенчо Тенев в общината, предложи и още една мярка в помощ на екипите на КАТ. Той е категоричен, че т.нар. „методисти“ първо трябва да излязат на улицата, преди да пишат инструкции и да станат активна част от превенцията по пътищата.

Прилагаме и пълния текст на позицията на члена на ИК на ВМРО и бивш зам.-министър вътрешните работи Стефан Балабанов:

Пътните хулигани могат да бъдат спрени само по един начин!

МВР трябва да въведе система за контрол на пътя с бързи немаркирани автомобили с видеорегистратор с двама цивилни полицаи в тях. Те трябва да патрулират по всички магистрали и големи градове, включвайки се анонимно в трафика. При констатиране на нарушение на пътя, водачът веднага се спира, показва му се видеозаписът и в зависимост от тежестта на нарушението се налага санкция на място – или му се свалят номерата и автомобилът се спира от движение, или се арестува водачът, или се глобява на място.

Тази идея беше моя и в мандата ми като зам.-министър на МВР с екипа ми работихме по нея. Даже бяхме подготвили обществена поръчка за тези автомобили, но не ни стигна времето. А, както вече е ясно за всички новите управници само вдигат шум и не правят нищо градивно за държавата и съответно процесът по внедряването на цивилни полицейски коли по пътищата, остана само на хартия.

Аз продължавам да смятам, че наред с предлаганите от ВМРО драстични мерки за шофьорите рецидивисти, трябва да се въведе и тази система за пряк контрол на пътя. Това е начинът. Друг няма. Разбира се ще се наложат и малки поправки в закона за движение по пътищата.

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари