Начало Блог Етническият модел „Македония“ скърца

Етническият модел „Македония“ скърца

Журналистът Костадин Филипов разсъждава над ситуацията в Македония в материала си за „Труд“

Филипов дава примери за протичащите процеси в южната ни съседка още от подписването на Охридския договор през 2001 г.

Според него, за да се запази етническият мир, Македония се е превърнала в заложник на албанците, които са вече близо 40 % от населението на републиката.

Журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, разказва за събитията от последните дни, в които южната ни съседка беше раздирана от протести срещу произнесените присъди срещу албанци по делото „Монструм“.

По-долу е публикуван анализът на Костадин Филипов:

Острият език на американската дипломация Виктория Нюланд отиде и си замина от Скопие, без да остави нови и неочаквани препоръки към премиера Никола Груевски и неговото правителство. Пред журналисти Вики Острата уста бе кротка и блага, изпращайки послания, които или вече са чувани от американската администрация, като уверение за стратегическото партньорство между Скопие и Вашингтон, с което намаза с мехлем душата на Груевски, или подкрепата на Охридския договор от 2001 г, което пък напълни с радост сърцата на албанците в страната.

Главното обаче, което устатата американка препоръча, бе Македония да бъде запазена и стабилизирана като регионален пример за мирно съжителство между албанци и македонци.

Македония – пример за междуетническо съжителство и толерантност е формула, която бе лансирана и защитавана от Вашингтон и европейските институции след кървавото лято на 2001 г. Друг е въпросът, че „моделът Македония“ се крепеше на много компромиси, които днес избухват като бомби със закъснител. Като протестите през последните два петъка в Скопие, повод за които стана присъдата, изречена на първа инстанция от македонския съд за шестима етнически албанци, обвинени за жестокото убийство на петима македонци преди две години в навечерието на християнския празник Великден. Делото получи страховитото название „Монструм“ (чудовище – б.р.). Присъдата, макар и първоинстанционна и подлежаща на обжалване, е без прецедент – и шестимата обвинени получиха доживотен затвор, но и да не беше такава, протести сигурно щяха да избухнат.

През годините у албанците се е загнездило убеждението, че македонското правосъдие винаги съди по етнически ключ – щом са албанци, значи са виновни и престъпници, дайте да им сложим най-тежката присъда. И албанците считат, че да се протестира против всяка присъда, изречена в бялата сграда на левия бряг на Вардар, справедлива или не, е просто задължително.

Вярно, че правосъдието в нашата югозападна съседка е дало достатъчно основания да бъде справедливо обвинявано като партизирано, като инструмент на властта и като терен за невиждана корупция.

Някои от традиционните слабости на съдебната система се проявиха и в „Монструм“ – недостатъчно прецизна работа на разследващите органи, недостатъчно защитени сигурни доказателства, присъда ангро – еднаква за всички обвиняеми.

Но има и нещо друго, което трябва да се каже. През годините след Охридския договор от 2001 г. албанците бяха поставени в ситуация да се, как да го кажа, „разглезят“ от отношението на македонското правосъдие. За това им помогна международната общност, която чрез своите посолства и представителства в Скопие имаше една-единствена цел – каквото и да става, чрез компромиси да се съхранява етническото равновесие и съжителство в страната. Четири дела срещу етнически албанци за престъпления против цивилни македонски граждани от лятото на 2001 г. бяха изпратени на Трибунала в Хага, който се занимаваше с престъпленията в бивша Югославия. Хага обаче върна въпросните случаи за решение от местния съд, а после все с тези аргументи за мирно съжителство обвиненията бяха свалени. За сметка на това вътрешният министър по време на кризата Любе Бошковски и неговият сътрудник Йохан Тарчуловски бяха осъдени от Трибунала. Бошковски бе освободен по-рано и се върна като герой в Скопие, докато Тарчуловски излежа общо осем от дванадесетте си години… Всички бойци от Армията за национално освобождение (АНО) с лидер Али Ахмети, които воюваха през 2001 г. срещу македонските власти бяха амнистирани. Днес повечето от тях са във властта, някои бяха и са министри, а партията, която произлезе от АНО – Демократичен съюз за интеграция, е вече няколко мандата партньор на ВМРО-ДПМНЕ в правителството.

Протести като тези за „Монструм“ в Скопие не са новост. Но този път властите май се уплашиха повече, отколкото друг път. Те си имат теория за „контролирани инциденти с ниска интензивност“, които възникват на етническа основа и които бързо се преодоляват с помощта на полицията и работа на партиите на терен.

Този подход, по сполучливото определение на един колега албанец, гарантира, че няма да има война, но няма да има и мир по улиците.

Най-големият страх в Скопие обаче бе, че картината на запалените контейнери и хвърлените камъни по полицията в Скопие, излъчена по света, представя Македония в друга светлина. Не като държава, готова за членка на НАТО и ЕС, която само Гърция спира заради името, а като територия, която е заредена с етнически взрив, който всеки момент и по всеки, дори невинен повод, може да избухне.

За какво тогава е пример тази държава?

Снимка: Македонски полицаи се опитват да въдворят ред сред протестиращите албанци при произнасянето на присъдата срещу предполагаемите убийци на петима етнически македонци

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари