Начало Блог Живата легенда на ВМРО Вида Боева: Нямаме избор, деца, на живот и...

Живата легенда на ВМРО Вида Боева: Нямаме избор, деца, на живот и смърт трябва да браним българщината във Вардарска Македония

Живата легенда на ВМРО Вида Боева и кандидатпрезидентската двойка на Организацията доц. д-р Милен Михов и Мария Цветкова проведоха емоционален и много вдъхновяващ разговор. Каузата за Македония беше в основата на видеоразговора, който беше кулминацията във визитата на двамата кандидати в Шумен и региона.

Когато става дума за националния български въпрос, аз съм неотстъпчива, защото съм българка и така ще си умра. ВМРО трябва да го има, ако искаме да я има Македония. Но ние в Македония, без ВМРО в България не можем. Ясно ни е, че Македония е последната тема, която интересува партиите в България, освен ВМРО. И за тях не са важни петициите, които изпращаме в САЩ, че ние сме българи в Македония и търсим свободата си както в Егейска, така и във Вардарска Македония, каза Вида Боева, която в продължение на 27 години е била личен секретар и най-близък сътрудник на Ванчо Михайлов – последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение.

Вида Боева, която е родена в град Охрид, имигрира в Италия през 1961 г. и две години по-късно, в Рим, се запознава с Иван Михайлов и остава като негов сътрудник до смъртта му.

Ако не сте Вие, в момента Пиринският край е под въпрос, защото истината е, че ако Вие не браните Вардарска Македония, ще хвръкне и Пиринска. Западните държави не се интересуват от нашите домашни проблеми, затова ние трябва да им ги кажем. Вярно е, че не познават много България, защото България е свободна от 30 г. Докато беше комунистическа държава, не беше свободна и тогава светът знаеше повече за Югославия и сърбите. Но сега България стана много по-силна от Белград в Европа. Следователно ние ще трябва да убедим останалия свят в правотата си. Ако позволим да ни наричат македонци, ще стане братоубийствена война в Пиринския край. Нямаме избор, деца, разберете се! На живот и смърт трябва да браним българщината във Вардарска Македония, за да остане спасена Пиринска, допълни Вида Боева.

Г-жа Вида Боева наистина е живата легенда на ВМРО и пряката връзка с последния герой на нелегалната ВМРО в периода между двете световни войни и по време на Втората световна война. В изгнание в Рим двамата продължават с перо и слово борбата за българщината в Македония, като се противопоставят на югославската политика за формиране на македонска нация. Нейните думи и нейната оценка за ВМРО са изключително признание и задължение за днешните дейци на Организацията, коментира след края на видеосрещата доц. д-р Милен Михов.

Аз познавам Вида Боева лично. Запознахме се на гроба на Иван Михайлов през 2010 г. и това преживяване за мен беше паметно. Тогава говорихме дълго, но тя ми каза нещо, което аз до ден днешен помня:

Мария, от тук тръгва твоят голям път към патриотизма.

Това каза кандидатът за вицепрезидент Мария Цветкова. И допълва, че Вида Боева е съпруга на Антон Попов, който е редактор на в. „Македонска трибуна“ и съратник на Иван Михайлов в битката за българската кауза в Македония.
На изключително емоционалния разговор присъстваха водачът на листата на ВМРО в Шумен Деан Станчев, кандидати за народни представители, членове на Организацията и симпатизанти.

Във видеоразговора участва и племенникът на Антон Попов и Вида Боева – Арангел Аргиров, който е член на ВМРО – Шумен и разказа спомени от срещите си с легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов в дома му в Рим.

Последни Новини

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Коментари