Начало Зеленото е родолюбие Жива верига на „Кабакум“: „Искаме природа, не бетон“

Жива верига на „Кабакум“: „Искаме природа, не бетон“

С жива верига, изградена от телата им, екоактивисти и членове на Отворения обществен съвет във Варна спряха бетоновози от строежа на луксозен комплекс на плажа „Кабакум“. Намесата на природозащитниците бе наложена от бездействието на Окръжна прокуратура и Общината, които многократно са сезирани за незаконно строителство.

Будните граждани издигнаха пред машините плакати, гласящи: „Докога прокуратурата ще бездейства” и „Искаме природа, а не бетон”. Те настояват Прокуратурата и община Варна да се намесят и да спрат строителството.

Теренът, върху който се строи, е с площ от около два декара и половина. Собствениците на двата съседни парцела обаче твърдят, че имотът е заграбен незаконно, за да увеличи площта на строежа. Притежателят на въпросния имот – Христо Радославов, който живее в Швейцария, също е сезирал прокуратурата за същото нарушение.

Три имота тук са заграбени, включително и държавна собственост, тук има бункер от Втората световна война, който е съборен и на негово място се изгражда постройката, на държавна земя. Това се върши от местна бизнесдама на име Филка Колева, уточнява Радославов.

Разрешителното за строеж е издадено на името на Колева, която по-късно е продала имота на фирма. Едва след като въпросът със собствеността на терена бъде решен, кметът на града може да издаде заповед за събаряне на построеното, разкри БНР.

Собствениците многократно са подавали жалби до прокуратурата и общината. И твърдят, че няколко пъти с прокурорска заповед собственикът на спорния терен – Филка Колева, била извеждана от техните имоти. Експерти и от общината, и от дирекцията за незаконно строителство обаче са категорични, че нарушения няма.

Отхвърляме обвиненията, че разрешителното за строеж е издадено на човек, който не е собственик на терена. Въпросната бизнес дама представи пълен набор от документи, необходими за издаване на разрешение за строеж. Ако сред тях има фалшиви, това вече е работа на Прокуратурата, коментират от Общината.

Докато институции и собственици спорят, строежът върви с пълна сила, а плажната ивица вече е унищожена и затрупана с камъни. Всички сигнали са изпратени до контролния орган РДНСК за произнасяне по компетентност. Те са се произнесли  със съответните писма, в които коментират, че страната, подаваща сигналите и жалбите, не е заинтересована и, че разрешението за строеж е в сила.

Това  обясни арх. Петър Йорданов – главен архитект на община Варна.

ВМРО настоява, че законите трябва да се спазват, като има баланс между частния и обществения интерес. Крайно време е порочната практика частниците да бъдат защитавани, а общественият интерес да бъде загърбван да бъде прекратена, защото природата не е само за един ден или едно поколение.

И тъй като зеленото е родолюбие, ВМРО категорично подкрепя всяка гражданска инициатива в подкрепа опазването на българската природа.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Борис Вангелов в „Денят ОН ЕР“ на 24 септември

Народният представител Борис Вангелов ще бъде гост в предаването „Денят ОН ЕР“ по България ОН ЕР на 24 септември 2020 г. (четвъртък)...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

25 септември, 7.30 ч., БНР – Борис Вангелов

Интервю по програма „Хоризонт“ на БНР с депутатата Борис Вангелов може да слушата от 7.30 ч. сутринта на 25 септември, петък.

25 септември (петък), 15.00 ч., Добрич – кампанията „Бъди войник“

Националната информационна кампания „Бъди войник“  през 2020 г. започва от град Добрич Националната информационна кампания на Министерството на отбраната...

ВМРО – Хасково пита: Да очакваме ли скоро да ни събуди моллата?

От местната организация на ВМРО в Хасково излязоха с позиция по повод намерението на Общината да отмени Наредбата, с която се регламентира...

Доц. Милен Михов: С прилагането на т.нар. политика на интеграция доникъде няма да стигнем

Цигани са нападнали с мачете млад мъж от Роман, сигнализират от ВМРО. Жертвата е Калин Христов, а ситуацията се развива на 14...

Мария Цветкова зарадва ямболии с прожекция на филми в навечерието на Деня на независимостта

Прожекция на филмите „Леринската операция и Каймакчалан“ и „Тутраканската епопея“ предизвика интереса на жители и гости на Ямбол в навечерието на Деня...

Коментари