Начало Блог Завършилите съветски военни академии днес са най-големите натовци

Завършилите съветски военни академии днес са най-големите натовци

Няма нужда да продадеш България, за да се подмажеш на американците

Автор: д-р Красимир Каракачанов, източник: „Труд

Бивши военни министри грозно лъжат

Не смятам, че е редно това, което предложиха шестимата бивши министри на отбраната – да дадем оръжия на Украйна. Някои от тях са управлявали военното министерство служебно за по два-три месеца и не могат да говорят за това.

Хубаво е да се попитат тези 6 военни министри какво направиха те за превъоръжаването и модернизацията на Българската армия, за да видим сега какво да дадем от това, което ни е останало след тях.

Като погледнем по времето на някои от тези 6 министри – между тях има поне двама, които са грамотни хора, които уважавам – да попитаме защо бяха рязани български самолети, хеликоптери, танкове, ракети, кораби – всичко.

Защо унищожихме ПВО защитата си? Защо нарязахме всичките си самолети МиГ-23? Защо нарязахме Су-25 и МиГ-21? 

Цялата тази военна техника беше унищожена по времето на някои от тези 6 министри. Давам само един пример. България имаше до 1991 г. официално 2400 танка, а реално 3200. В момента имаме малко над 10 процента от тях. Това въоръжение всъщност не беше нарязано. Голямата далавера тук е, че един танк е бил продаван за 80 000 лева, сигурно 4 пъти по-малко, отколкото ако го бяха продали за скрап. И една част от тези танкове, които бяха продавани за по 80 000 лева на бройка, бяха ремонтирани от частни фирми във военноремонтни заводи и изнесени в Африка за по няколко милиони за брой.

Тези хора ли ще ми говорят какво трябва да правим?

Двама от тези служебни министри се бяха появили преди 2-3 дни с предложението веднага да махнем останалите ни 8 самолета МиГ-29 и ремонтираните и модернизирани Су-25. Защото били руски и защото американците нямало да ни дадат F-16 Block 70, които сме си платили. Това са не само некомпетентни хора, но са и грозни лъжци. Американците не ни давали, бавели предоставянето на F-16, защото не искали техните самолети да бъдат в една база с руските, за да не изтече класифицирана информация. Това е лъжа! Поради простата причина, че когато сключвахме договора с американците, те бяха наясно и много добре знаеха, че ние няма да свалим от въоръжение МиГ-29 и че МиГ-29 и F-16 ще бъдат на една и съща авиобаза – „Графа“. Но в различни сектори и няма абсолютно никакъв достъп на никакви външни хора, които работят по МиГ-29 до самолетите F-16. И тези министри би трябвало да знаят това, но лъжат, плашейки българското общество. Ако тези хора са ми критерий какво трябва да правя във външната политика, честно казано е най-малкото несериозно, за да не използвам други квалификации.

И друго нещо, което ми направи впечатление още първия ден, като станах министър на отбраната. Всички онези съветски възпитаници, завършили съветски военни академии, днес са най-големите натовци. Хайде стига с тези комплекси за малоценност. Такова е било времето, завършил си в СССР. Няма нужда да продадеш сега България, за да покажеш, че си правоверен натовец и да се подмажеш на американците. Това е унизително и призовавам обществото въобще да не слуша тези хора. Те не заслужават внимание.

Други пък, ултрарусофили, твърдят, че България е изнасяла оръжие за Украйна.

Оръжие сме изнасяли за всички държави, които не са ембаргови. Разрешение за износ се дават на фирми. От България се изнасяше и изнася много въоръжение и ако държавата не е ембаргова, какъв е проблемът? Имаше протест от страна на азербайджанския посланик, че български фирми изнасяли оръжие за Армения. Само че Армения не е ембаргова държава. Украйна също не е такава държава. Продава се въоръжение, произведено в български заводи, на български и чуждестранни фирми. Но всички тези фирми, поне официално, са изнасяли въоръжения за държави, които не са били в ембаргов списък и с които имаме право да търгуваме. Нормално е България да е изнасяла и за Украйна, макар че реално погледнато, ние нямаме кой знае какви възможности да изнасяме нещо за тази страна, тъй като украинският ВПК допреди войната беше доста добре функциониращ. Това, което ние произвеждаме в България, те също го произвеждат. И руснаците нямат никакво основание да претендират, че ние сме изнасяли за Украйна. Ако не бяха поставени под ембарго, щяхме да изнасяме и за тях.

Това не означава, че сега, в тази война, в този конфликт, ние трябва да вземем страна, предоставяйки въоръжение. Още по-малко пък да предоставим въоръжение, което нашата армия използва в момента. Защото същите тези двама министри предлагаха да си дадем самолетите МиГ-29 и Су-25 и ракетните комплекси С-300 на Украйна. Това означава да закрием военновъздушните си сили. Означава, че в две авиобази буквално трябва да уволним работещите там.

Цялата тази кампания срещу МиГ-29 и Су-25 е насочена в една посока – да се вземе решение те да бъдат свалени от въоръжение, за да могат да бъдат предоставени на Украйна. Тези хора са готови да ликвидират българската бойна авиация, за да угодят на външните си ментори. Това се нарича национално предателство. А ако се поразровим за връзките на някои от тях с Украйна, ще стане още по-интересно и ще се разбере точно за какво става дума. Но не мога да разбера в тази държава има ли служби за сигурност или само гоним хипотетични руски шпиони… Тези служби да се позаинтересуват защо тези хора призовават да унищожим нашата бойна авиация преди да сме получили новите самолети.

Ако някой каже – дайте да дадем самолети на Русия, ще го подгонят отвсякъде. Но да ги дадем на Украйна било атлантическа солидарност. И едното, и другото се нарича тъпанарщина и национално предателство.

Нашият национален интерес сега е тази война по-скоро да приключи, за да се възстанови икономиката на Европа. Като казвам да приключи, имам предвид да спрат бойните действия. Но това, което наблюдавам, е изключително смущаващо. ЕС би трябвало да е инициаторът на сериозна мирна инициатива. Какво е направила Урсула фон дер Лайен по темата? Нищо. Макрон звъни на Путин, австрийският и германският канцлер ходят да посредничат. ЕС трябва да бъде инициатор за спиране на огъня и на преговори между ЕС и Русия. Путин и Зеленски явно няма да седнат на една маса, това е невъзможно. За Путин е ясно, че Зеленски не взема самостоятелно своите политически решения. Конфликтът е между Русия и Украйна, само че последиците ги плащат гражданите на ЕС. Ние ще платим окончателната цена. Байдън и Борис Джонсън може да дават всякакви примери, но те са минимално зависими икономически. Докато примерно Германия е зависима от руските суровини 42 процента. А България е зависима на 95 процента. И инициативата на България трябва да бъде в търсенето на мирно решение, което да гарантира независимостта на Украйна и нейната териториална цялост, спиране на огъня. А не да се чудим как да хвърляме съчки в огъня, за да продължава агонията.

Защото каквато и бивша съветска техника да извадиш и да дадеш на Украйна, тя е безнадеждно остаряла в сравнение с това, с което руснаците разполагат.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари