Начало Българското семейство Заместник-министър търси 300 деца за настаняване в домове

Заместник-министър търси 300 деца за настаняване в домове

Зорница Русинова – заместник-министър по труда и социалната политика, е поискала от своите подчинени спешно да се осигурят 300 деца за настаняване в центровете от семеен тип.

Това оповести народният представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова. Тя бе гост в предаването „Делници“ по телевизия „Евроком“ заедно с Йордан Тодоров – председател на Конфедерацията за защита правата на децата (КЗПС).

Петрова обясни, че посоченият срок за осигуряването на децата е краят на май или началото на юни. Причината е, че програмата, по която се финансират този цип социални центрове, трябва да приключи до 2015 г. и трябва да се усвояват пари.

Децата да не би да са чували с картофи, че да бъдат осигурени за попълване на бройка, изрази възмущението си Петрова.

Ще започне масово извеждане на деца от биологичните им семейства, както и местенето им от институция в институция, за да се оправдаят евросредствата, обясни тя.

Народният представител и председателят на КЗПС посочиха, че начинът на работа с децата и техните родители не винаги е в техен интерес, често има груби нарушение, превишаване на правомощия и ограничаване на правата им.

Петрова информира и за питането, което отправи към социалния министър Ивайло Калфин по повод противозаконно указание на директора на Агенцията за социално подпомагане. Тя отново изрази учудването си, че министърът се е обявил в подкрепа на деянието, чрез което родителите на деца, с които социални работници са провеждали срещи, нямат да имат достъп до изготвените доклади.

По този начин те се лишават от възможността да знаят какво ще се случи с децата им, каква ще бъде тяхната съдба, аргументира позицията си Петрова.

По порочен начин се нарушава Конституцията – относно достъпа до информация, Закона за детето – относно предоставяне на социалните доклади, както и Конвенцията за правата на детето на ООН, която България е приела да следва, уточни още тя.

Петрова припомни, че в края на януари по нейна инициатива бе проведена кръгла маса в Народното събрание, по време на която бяха изказани много негативни оценки за работата на социалните институции. 10 дни по-късно Агенцията за социално подпомагане отговори на обвиненията ни с това незаконно указание, посочи тя.

В предаването се обади дама, която е работила в Центъра за настаняване от семеен тип във Велинград. Тя изрази благодарността си към д-р Петрова, тъй като най-накрая се е намерил човек, който има смелостта да разкрие истината за случващото се в сферата на социалните грижи. Припомняме, че в началото на година бяха разкрити злоупотреби със средства по европейски програми именно в този център. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Контрера: МОН пак спи! Кой допусна поредната провокация в уроци за деца от 3-и и 4-и клас?

В училище, в онлайн часовете по компютърно моделиране питат кой пол е потребителят на платформата, т.е. ученикът – мъж, жена, небинарен, друг...

Патриотите настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

За отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на...

Д-р Султанка Петрова: Държавата полага много усилия за младите семейства с деца

Младите семейства с деца получават подкрепа от държавата Държавата полага много усилия, за да подкрепя младите семейства с деца....

Доц. д-р Милен Михов: ВМРО ще се яви на изборите с изпълнени обещания

Изпълнени обещания, защита на българските национални интереси и спокойствие да гледаме избирателите си в очите – така ще отидем на избори

Джамбазки в ЕП: Проектът за TEN-T трябва да бъде преразгледан

Коридор № 8 трябва да се случи, категоричен е българският евродепутат Проектът за изграждането на трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T)...

Юлиан Ангелов: Прави се опит за прокарване на норвежкия модел за отнемане на деца у нас

Правосъдното министерство прави опит да прокара норвежкия модел за отнемане на деца у нас и вкарване в закон...

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент. Ръководството на партията все още не е обсъждало въпроса дали...

Коментари