Начало Новини Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството...

Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната

С Решение на Министерския съвет от 24 март стартира процедура за изграждане на жилища за военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната в гарнизон Пловдив. Това е първият от проектите, който Министерството на отбраната обяви като политика за цялостно решение на проблема с остарелия и недостатъчен ведомствен жилищен фонд. Следващите гарнизони, в които се планира осигуряването на ведомствени жилища чрез учредяване на право на строеж в поземлени имоти – частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерството на отбраната, са София, Варна, Стара Загора, Бургас и не на последно място Велико Търново. Именно от тези гарнизони е най-големият брой картотекирани за жилища военнослужещи и служители от структурите на  Министерството на отбраната и Българската армия, които към момента са повече от 3 000.

Отстъпеното право на строеж е заложено във визията на Министерството на отбраната за управление на имотите в освободените войскови райони и е част от политиката на ръководството не само за управлението на имотите, но и за привличането и мотивирането на кадрови военнослужещи и цивилни служители чрез повишаване на социалния им статус.  

Пилотният проект по учредяване на право на строеж в гр. Пловдив е върху поземлен имот с идентификатор 56784.529.167. Той се намира в район „Източен“, с лице към бул. „Освобождение“. Площта на имота е 9660 кв. м.

Правото на строеж ще се учреди след провеждане на търг, при условия и по ред, определени с Решението на Министерския съвет.

Предвижда се заплащане на правото на строеж да е чрез равностойно имотно обезщетение в изграждания обект.

На базата на оценка, извършена от независим оценител, са определени началната тръжна цена – 501 653 лв., и съответният процент от разгънатата застроена площ на бъдещото застрояване – 17%, представляващ обезщетението за Министерството на отбраната.

Определена е степента на завършеност на жилищата: с изпълнени подови настилки, с положени мазилка, шпакловка и боя по стени и тавани, с напълно изградени инсталации, с оборудвани и обзаведени кухни и санитарни възли, с определени по 1 брой гараж или паркомясто и по 1 брой складово помещение.

При прилагане на максимално допустимите показатели за застрояване (за смесена многофункционална устройствена зона), в имота е възможно изграждането на жилищна сграда със застроена площ 7728 кв. м. и разгърната застроена площ (РЗП) 28980 кв. м.

При заложения като начална цена процент, от който ще започне наддаването (17%),  РЗП за жилища на Министерството на отбраната е приблизително 5000 кв. м., което се равнява на около 55 жилища (двустайни, тристайни или четиристайни, с площ на жилище средно 90 кв. м.). Очаква се достигнатият на търга процент обезщетение и съответният брой жилища, които Министерството на отбраната ще получи, да са по-големи, предвид състезателния характер на процедурата.

Учредяването на право на строеж чрез тръжна процедура представлява устойчив модел, развиващ се дългосрочно, с който ще се решат проблемите, свързани както с недостига на жилища, така и с управлението, охраняването и поддържането на имотите с отпаднала необходимост. Така Министерството на отбраната ще осигури нови жилища за военнослужещите и служителите, без да влага допълнителен финансов ресурс.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари