https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната -
Начало Новини Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството...

Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната

С Решение на Министерския съвет от 24 март стартира процедура за изграждане на жилища за военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната в гарнизон Пловдив. Това е първият от проектите, който Министерството на отбраната обяви като политика за цялостно решение на проблема с остарелия и недостатъчен ведомствен жилищен фонд. Следващите гарнизони, в които се планира осигуряването на ведомствени жилища чрез учредяване на право на строеж в поземлени имоти – частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерството на отбраната, са София, Варна, Стара Загора, Бургас и не на последно място Велико Търново. Именно от тези гарнизони е най-големият брой картотекирани за жилища военнослужещи и служители от структурите на  Министерството на отбраната и Българската армия, които към момента са повече от 3 000.

Отстъпеното право на строеж е заложено във визията на Министерството на отбраната за управление на имотите в освободените войскови райони и е част от политиката на ръководството не само за управлението на имотите, но и за привличането и мотивирането на кадрови военнослужещи и цивилни служители чрез повишаване на социалния им статус.  

Пилотният проект по учредяване на право на строеж в гр. Пловдив е върху поземлен имот с идентификатор 56784.529.167. Той се намира в район „Източен“, с лице към бул. „Освобождение“. Площта на имота е 9660 кв. м.

Правото на строеж ще се учреди след провеждане на търг, при условия и по ред, определени с Решението на Министерския съвет.

Предвижда се заплащане на правото на строеж да е чрез равностойно имотно обезщетение в изграждания обект.

На базата на оценка, извършена от независим оценител, са определени началната тръжна цена – 501 653 лв., и съответният процент от разгънатата застроена площ на бъдещото застрояване – 17%, представляващ обезщетението за Министерството на отбраната.

Определена е степента на завършеност на жилищата: с изпълнени подови настилки, с положени мазилка, шпакловка и боя по стени и тавани, с напълно изградени инсталации, с оборудвани и обзаведени кухни и санитарни възли, с определени по 1 брой гараж или паркомясто и по 1 брой складово помещение.

При прилагане на максимално допустимите показатели за застрояване (за смесена многофункционална устройствена зона), в имота е възможно изграждането на жилищна сграда със застроена площ 7728 кв. м. и разгърната застроена площ (РЗП) 28980 кв. м.

При заложения като начална цена процент, от който ще започне наддаването (17%),  РЗП за жилища на Министерството на отбраната е приблизително 5000 кв. м., което се равнява на около 55 жилища (двустайни, тристайни или четиристайни, с площ на жилище средно 90 кв. м.). Очаква се достигнатият на търга процент обезщетение и съответният брой жилища, които Министерството на отбраната ще получи, да са по-големи, предвид състезателния характер на процедурата.

Учредяването на право на строеж чрез тръжна процедура представлява устойчив модел, развиващ се дългосрочно, с който ще се решат проблемите, свързани както с недостига на жилища, така и с управлението, охраняването и поддържането на имотите с отпаднала необходимост. Така Министерството на отбраната ще осигури нови жилища за военнослужещите и служителите, без да влага допълнителен финансов ресурс.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари