Начало Новини Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството...

Започва изграждането на нови жилища за военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната

С Решение на Министерския съвет от 24 март стартира процедура за изграждане на жилища за военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната в гарнизон Пловдив. Това е първият от проектите, който Министерството на отбраната обяви като политика за цялостно решение на проблема с остарелия и недостатъчен ведомствен жилищен фонд. Следващите гарнизони, в които се планира осигуряването на ведомствени жилища чрез учредяване на право на строеж в поземлени имоти – частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерството на отбраната, са София, Варна, Стара Загора, Бургас и не на последно място Велико Търново. Именно от тези гарнизони е най-големият брой картотекирани за жилища военнослужещи и служители от структурите на  Министерството на отбраната и Българската армия, които към момента са повече от 3 000.

Отстъпеното право на строеж е заложено във визията на Министерството на отбраната за управление на имотите в освободените войскови райони и е част от политиката на ръководството не само за управлението на имотите, но и за привличането и мотивирането на кадрови военнослужещи и цивилни служители чрез повишаване на социалния им статус.  

Пилотният проект по учредяване на право на строеж в гр. Пловдив е върху поземлен имот с идентификатор 56784.529.167. Той се намира в район „Източен“, с лице към бул. „Освобождение“. Площта на имота е 9660 кв. м.

Правото на строеж ще се учреди след провеждане на търг, при условия и по ред, определени с Решението на Министерския съвет.

Предвижда се заплащане на правото на строеж да е чрез равностойно имотно обезщетение в изграждания обект.

На базата на оценка, извършена от независим оценител, са определени началната тръжна цена – 501 653 лв., и съответният процент от разгънатата застроена площ на бъдещото застрояване – 17%, представляващ обезщетението за Министерството на отбраната.

Определена е степента на завършеност на жилищата: с изпълнени подови настилки, с положени мазилка, шпакловка и боя по стени и тавани, с напълно изградени инсталации, с оборудвани и обзаведени кухни и санитарни възли, с определени по 1 брой гараж или паркомясто и по 1 брой складово помещение.

При прилагане на максимално допустимите показатели за застрояване (за смесена многофункционална устройствена зона), в имота е възможно изграждането на жилищна сграда със застроена площ 7728 кв. м. и разгърната застроена площ (РЗП) 28980 кв. м.

При заложения като начална цена процент, от който ще започне наддаването (17%),  РЗП за жилища на Министерството на отбраната е приблизително 5000 кв. м., което се равнява на около 55 жилища (двустайни, тристайни или четиристайни, с площ на жилище средно 90 кв. м.). Очаква се достигнатият на търга процент обезщетение и съответният брой жилища, които Министерството на отбраната ще получи, да са по-големи, предвид състезателния характер на процедурата.

Учредяването на право на строеж чрез тръжна процедура представлява устойчив модел, развиващ се дългосрочно, с който ще се решат проблемите, свързани както с недостига на жилища, така и с управлението, охраняването и поддържането на имотите с отпаднала необходимост. Така Министерството на отбраната ще осигури нови жилища за военнослужещите и служителите, без да влага допълнителен финансов ресурс.

Последни Новини

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Александър Сиди: Изборите на 2 април са безсмислени

Александър Сиди, съпредседател на ВМРО – пред Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 28.01.2023 г.     Предстоящите избори;...

Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...

Карлос Контрера: Сумата в подкрепа на обществения транспорт от 73 млн. лв. е крайно недостатъчна

Очакваме публикуването на постановлението на МС относно компенсациите за обществения транспорт, за да приведем общинската наредба за превозните документи в съответствие с...

Каракачанов: Аз съм боец и не се притеснявам да участвам в листите за изборите, ако е необходимо

Водят се разговори как ВМРО да участва на предсрочните избори – дали самостоятелно или в коалиция, каза в интервю за bTV Radio...

Ангел Джамбазки: Антибългарската омраза в РСМ избухна след предателството на коалиция „Макрон“

Цялата конструкция на антибългарския просръбски македонизъм е измислена от Москва. Това е исторически факт. Може да се провери. Тази югоносталгична, прокремълска, проболшевишка, просръбска...

Коментари