Начало По места Асен Даскалов: ВМРО винаги е защитавала интересите на хората

Асен Даскалов: ВМРО винаги е защитавала интересите на хората

Действаме с разум, а не с популизъм. Ще го направим и сега!

Хората и техните интереси ще защитаваме!

Това се казва в позиция на Асен Даскалов – председател на групата „Патриотите – ВМРО“ в Общински съвет – Русе. Тя е по повод спекулациите от страна на представители на кмета от БСП Пенчо Милков и общински съветници. Те твърдят, че общинарите от ВМРО в Русе се обявяват твърдо против промените в Общия устройствен план. Истината е, че Патриотите от Русе са поискали отлагане на точката, за да се изчистят спорните въпроси.

С изненада установих, че те желаят и неуморно се борят за чистия въздух на русенци и мартенчани, а някакви други лоши съветници им пречат. Хубава и красива поза безспорно, но няма нищо общо с истината, споделя Даскалов и допълва:

Приветстваме желанието на кмета да решава екологичните проблеми на хората.

Той има и реални правомощия, описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за опазване на околната среда. А именно – може да организира дейността на общински екоинспекции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения. Може да прави проверки, дори да спира неекологични производства.

Предлагаме му да насочи енергията си в тази посока и очакваме резултати, за които ще следим със средствата, които позволява правилника на Общински съвет – Русе.

Ето и цялата позиция на Асен Даскалов:

С оглед изразените напоследък позиции на кмета Пенчо Милков и колеги общински съветници мисля, че има нужда от някои пояснения. Те са свързани с дебатите и причините за отлагане на гласуването на Общия устройствен план на Община Русе на последното заседание на Общински съвет – Русе.

С изненада установих, че те желаят и неуморно се борят за чистия въздух на русенци и мартенчани, а някакви други лоши съветници им пречат. Хубава и красива поза безспорно, но няма нищо общо с истината.

По време на заседанието на Общински съвет – Русе на 22 октомври т.г. ние ясно и точно заявихме причините, поради които настояваме за отлагане, а не „оспорване“ или промени с натрапване на „производства с потенциални замърсители“.

Всъщност големият въпрос, който остана неизяснен, е дали общинска администрация спазва закона. Дали преди това не е разработила план с предназначение на терените в бившето КТМ като „чисто производствена зона“? Дали е провела цялата процедура именно така включително обществените обсъждания? А пък после във варианта, предложен за утвърждаване от общинския съвет, се е появило нещо друго. По-малко важният въпрос е „защо“ може да е станало така.

Правовата държава, която смятаме, че трябва да съществува, обаче иска точно следване на закона и законовите процедури. Само така актовете на общинския съвет ще бъдат стабилни. Ако обаче емоционално улисани в стремежа да се харесаме на хората, утвърдим незаконосъобразна процедура, простото следствие ще е жалба в съда. Както и отмяна на целия така важен и стратегически документ, наречен Общ устройствен план на Община Русе. И това заради малка, но в никакъв случай не незначителна част от него. Така ще отиде на вятъра огромният труд на толкова много хора. А и бързането за задължителното му приемане преди края на тази година. Кой ще спечели тогава?

Вместо това след съответните пояснения и изглаждане на спорните въпроси и намаляване до минимум възможността за неговото обжалване смятам, че можем в необходимите срокове да приемем Общия устройствен план. Това може да стане със съответния консенсус, който подхожда на този стратегически документ.

ВМРО винаги е следвала и защитавала интересите на хората. С разум, а не с популизъм. Ще го направим и сега.

Впрочем нелепо е да се твърди, че отреждането на терен за производствени нужди ще доведе до замърсяване на въздуха. Никой няма право да замърсява, все едно каква индустрия развива. Затова гарант трябва да са институциите, които одобряват проектите, а после контролират. И в двата случая общината е водещ фактор. Затова приветстваме желанието на кмета да решава екологичните проблеми на хората. Той има и реални правомощия, описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за опазване на околната среда. А именно може да организира дейността на общински екоинспекции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения. Може да прави проверки, дори да спира неекологични производства.

Предлагаме му да насочи енергията си в тази посока и очакваме резултати, за които ще следим със средствата, които позволява правилника на Общински съвет – Русе.

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари