Начало По места Асен Даскалов: ВМРО винаги е защитавала интересите на хората

Асен Даскалов: ВМРО винаги е защитавала интересите на хората

Действаме с разум, а не с популизъм. Ще го направим и сега!

Хората и техните интереси ще защитаваме!

Това се казва в позиция на Асен Даскалов – председател на групата „Патриотите – ВМРО“ в Общински съвет – Русе. Тя е по повод спекулациите от страна на представители на кмета от БСП Пенчо Милков и общински съветници. Те твърдят, че общинарите от ВМРО в Русе се обявяват твърдо против промените в Общия устройствен план. Истината е, че Патриотите от Русе са поискали отлагане на точката, за да се изчистят спорните въпроси.

С изненада установих, че те желаят и неуморно се борят за чистия въздух на русенци и мартенчани, а някакви други лоши съветници им пречат. Хубава и красива поза безспорно, но няма нищо общо с истината, споделя Даскалов и допълва:

Приветстваме желанието на кмета да решава екологичните проблеми на хората.

Той има и реални правомощия, описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за опазване на околната среда. А именно – може да организира дейността на общински екоинспекции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения. Може да прави проверки, дори да спира неекологични производства.

Предлагаме му да насочи енергията си в тази посока и очакваме резултати, за които ще следим със средствата, които позволява правилника на Общински съвет – Русе.

Ето и цялата позиция на Асен Даскалов:

С оглед изразените напоследък позиции на кмета Пенчо Милков и колеги общински съветници мисля, че има нужда от някои пояснения. Те са свързани с дебатите и причините за отлагане на гласуването на Общия устройствен план на Община Русе на последното заседание на Общински съвет – Русе.

С изненада установих, че те желаят и неуморно се борят за чистия въздух на русенци и мартенчани, а някакви други лоши съветници им пречат. Хубава и красива поза безспорно, но няма нищо общо с истината.

По време на заседанието на Общински съвет – Русе на 22 октомври т.г. ние ясно и точно заявихме причините, поради които настояваме за отлагане, а не „оспорване“ или промени с натрапване на „производства с потенциални замърсители“.

Всъщност големият въпрос, който остана неизяснен, е дали общинска администрация спазва закона. Дали преди това не е разработила план с предназначение на терените в бившето КТМ като „чисто производствена зона“? Дали е провела цялата процедура именно така включително обществените обсъждания? А пък после във варианта, предложен за утвърждаване от общинския съвет, се е появило нещо друго. По-малко важният въпрос е „защо“ може да е станало така.

Правовата държава, която смятаме, че трябва да съществува, обаче иска точно следване на закона и законовите процедури. Само така актовете на общинския съвет ще бъдат стабилни. Ако обаче емоционално улисани в стремежа да се харесаме на хората, утвърдим незаконосъобразна процедура, простото следствие ще е жалба в съда. Както и отмяна на целия така важен и стратегически документ, наречен Общ устройствен план на Община Русе. И това заради малка, но в никакъв случай не незначителна част от него. Така ще отиде на вятъра огромният труд на толкова много хора. А и бързането за задължителното му приемане преди края на тази година. Кой ще спечели тогава?

Вместо това след съответните пояснения и изглаждане на спорните въпроси и намаляване до минимум възможността за неговото обжалване смятам, че можем в необходимите срокове да приемем Общия устройствен план. Това може да стане със съответния консенсус, който подхожда на този стратегически документ.

ВМРО винаги е следвала и защитавала интересите на хората. С разум, а не с популизъм. Ще го направим и сега.

Впрочем нелепо е да се твърди, че отреждането на терен за производствени нужди ще доведе до замърсяване на въздуха. Никой няма право да замърсява, все едно каква индустрия развива. Затова гарант трябва да са институциите, които одобряват проектите, а после контролират. И в двата случая общината е водещ фактор. Затова приветстваме желанието на кмета да решава екологичните проблеми на хората. Той има и реални правомощия, описани в Закона за чистотата на атмосферния въздух и в Закона за опазване на околната среда. А именно може да организира дейността на общински екоинспекции, които имат право да съставят актове за установяване на административни нарушения. Може да прави проверки, дори да спира неекологични производства.

Предлагаме му да насочи енергията си в тази посока и очакваме резултати, за които ще следим със средствата, които позволява правилника на Общински съвет – Русе.

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари