Начало Блог За клоаките на София

За клоаките на София

текст от личната страница на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера 

За клоаките на София обикновено малко се говори, при това само ако някой се сети да попита. Дори и тогава най-често темите се замитат бързо под килима и се обвиват в едно покривало от факти, полуистини, обещания и още нещо. Така е и с гетата на София, така е и със сметищата. Общото и между двете е, че миришат и са развъдник на не съвсем регламентирани дейности, най-меко казано.

Около сметищата на София винаги витае една недоизказаност. Общо взето от темата силно се интересуват само тези, които живеят около тях или в близост до тях – справка кв. „Суходол“ и кв. „Враждебна“. Дори еколозите, тези нови флагмани и трубадури на новото време, рядко се сещат за тях. И затова, разбира се, си има ред причини.

За всеки е ясно, че без сметища, без площадки за съхранение и третиране на отпадъци не може. Който твърди обратното, или спекулира, или е просто глупак. Въпросът обаче е не дали да има подобни съоръжения, а как те да функционират без да пречат на хората, на нормалния живот на града. Защото обикновено сметищата пречат и тровят града с отпадъците, които той сам произвежда.

И ако за „Суходол“ сагата е уж почти приключена (това не е съвсем вярно), то за мнозина от софиянци едно друго депо си остава непозната тема. За част от столичната администрация пък това е едва ли не тема табу.

Иде реч за депото за депониране на строителни отпадъци и земни маси до кв. „Враждебна“. Назад в годините това сметище се ползваше освен за депониране на двете посочени по-горе категории отпадъци и за депониране на какво ли не – битов отпадък от всякакъв вид. Този, който е влизал в сметището, знае, че преди смрадта беше ужасяваща. Всъщност смрадта на разлагащите се строителни отпадъци достигаше до самия квартал и лятно време животът във „Враждебна“ беше ад. Сега положението е по-различно, не без усилията, разбира се, и на местни граждани, на оператора на площадката „Софинвест“ и на Столична община. Но това не променя факта, че това депо продължава да съществува току пред праговете на хората и с оглед развитието на града на изток и на север там не е място на депо за отпадъци. Така или иначе капацитетът на сметището е удължен до 2020 г. До тогава, както казват местните от „Враждебна“, ще се направи Стара планина – 2, имайки предвид, че земните маси и строителните отпадъци се струпват на огромни купища. 

Оставяйки на страна техническите страни на въпроса, по този казус съм задавал винаги като първо питане следното: Има ли въобще общината някаква средносрочна или дългосорочна политика по отношение на строителните отпадъци.

До момента отговор няма. И тук, ако някой трябва да бъде винен, това е ресорният заместник-кмет по екология. Защото този въпрос не е политически, а строго професионален и думата имат експертите. Друг е въпросът, че обикновено този заместник-кмет се крие под сянката на политическите лица – кмет и общински съветници. Явно така е по-удобно.

Преди няколко години е изработен идеен проект за рекултивация на въпросното депо, като се предвижда изграждането на парк и атракциони. Виждал съм проекта с очите си и смея да твърдя, че поставената задача е колкото амбициозна, толкова и добра като замисъл. Миналата година този проект е бил внесен в Столична община. И тук започват, разбира се, мъките.

Липсата на каквато и да е информация по въпроса ме провокира да отправя официално питане до кмета на София какво се прави от страна на администрацията и по-специално от страна на направление „Екология и зелени системи“ с този проект. Според отговора на кмета финансовият анализ показва, че рекултивацията ще струва по прогнозни сметки 32 млн. лв., като е отправено искане до МОСВ за осигуряване на средствата или включване на проекта в новия програмен период на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Предвижда се поетапна рекултивация, приблизителната стойност на първия етап е 15 млн. лв. с ДДС. До тук добре, но от отговора става ясно, че пак ще се чакат държавни или европейски пари, за да се приключи сагата. А както знаем, това е бъдещо несигурно събитие. Полезното е, че поне завесата по темата малко се повдигна.

Ако трябва да разсъждаваме като обществено отговорни лица, а не като чиновници, обаче, подобно витиевато становище едва ли е задоволително. И то не за друго, а защото липсва ясно изразен ангажимент кога и как ще се случи въпросната рекултивация, кога ще започне. Всички много добре знаем, че отлагането на подобни въпроси във времето не решава проблемите, а ги задълбочава. 

Тази статия не е дребно заяждане или паразитиране върху някаква тема. Пиша я, защото първо хората имат право да знаят, второ – защото когато за един проблем не се говори, той обикновено се неглижира и трето, защото колкото и далечна да изглежда темата за доста хора, тя е ключова за столицата и за развитието на града в този район. Освен това като поддръжник на идеята София да реализира плановете си за зелен град и да се бори за приза Европейска зелена столица, не мога да не посоча един проблем, който е пряко свързан с темата.

И ако трябва да обобщя – рекултивацията на депо „Враждебна“ и превръщането му в парк, в зелена зона, е задача, задължение и ангажимент, който всички – и общински съветници, и кметове, дължат на хората и града.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Коментари